Όσα άρθρα και εάν γραφτούν, πάντα η συνέντευξη εργασίας θα αποτελεί ένα βασικό πεδίο ενδιαφέροντος για όλους τους υποψηφίους. Και μόνο στη σκέψη μιας επερχόμενης συνέντευξης γεννιέται πλήθος αρνητικών συναισθημάτων σε πολλούς υποψηφίους, καθώς από αυτήν εξαρτάται σε κάποιον βαθμό το μέλλον τους. 

Εάν πρόκειται να πάτε σε συνέντευξη και νιώθετε ότι σας κατακλύζει το άγχος, ίσως το άρθρο να σας βοηθήσει να οργανώσετε το μυαλό, τη στρατηγική, αλλά και τα επόμενα βήματά σας. 

 

1. Έρευνα γύρω από την εταιρεία

Πιθανότατα κάνατε κάποια έρευνα πριν από την αποστολή του βιογραφικού σας στην εταιρεία, αλλά μάλλον αυτή η έρευνα δεν είναι σε αυτή τη φάση αρκετή. Η έρευνα γύρω από την εταιρεία αποτελεί πολύ σημαντική κίνηση εάν θέλετε η εν λόγω εταιρεία να σας δει σοβαρά. Εάν φανείτε «αδιάβαστοι», δίνετε πολύ κακή εντύπωση στον εργοδότη/ υπεύθυνο/ κλπ που θα σας πάρει συνέντευξη. Ερωτήσεις όπως «Τι γνωρίζετε για την εταιρεία;» ή «Γιατί σας ενδιαφέρει να δουλέψετε εδώ;» δεν είναι καθόλου απίθανες και η έλλειψη γνώσης και έρευνας θα φανεί στην απάντησή σας. Επιπλέον, η έρευνα είναι σημαντική και για σας, καθώς σας διασφαλίζει ότι στέλνετε σε μια εταιρεία που όντως υπάρχει, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον εαυτό σας να δουλεύει σε αυτήν. 

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινήστε την έρευνά σας από την ιστοσελίδα της επιχείρησης, από την οποία άλλωστε θα αντλήσετε τις βασικές πληροφορίες γύρω από την εταιρεία, το αντικείμενο και τις δράσεις της. Στη συνέχεια, δώστε έμφαση στα προφίλ της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, LinkedIn, κλπ), όπου από εκεί θα μάθετε τα νεότερα γύρω από τη δραστηριότητα της εταιρείας, τον τρόπο που αλληλεπιδρά με το κοινό και όχι μόνο. Τέλος, εάν πρόκειται για πολύ μεγάλη εταιρεία, πιθανώς να βρείτε περαιτέρω πληροφορίες και με μια αναζήτηση στη Google. 

 

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

 

 

2. Προετοιμάστε τις Απαντήσεις σας

Η σωστή προετοιμασία δεν σταματά στην έρευνα γύρω από την εταιρεία. Ίσα-ίσα. Με τα στοιχεία που θα μαζέψετε μπορείτε πια να προετοιμάσετε τις απατήσεις σας για τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν. Μην ξεχνάτε ότι κάποιες ερωτήσεις είναι πολύ συχνές, σχεδόν αυτονόητες, τις οποίες μπορείτε να περιμένετε να ακουστούν (π.χ. «Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για εσάς;», «Μπορείτε να μου πείτε ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα σας;», «Γιατί φύγατε από την προηγούμενή σας δουλειά;», κλπ). Ακόμη, αν υπάρχουν σημεία στα οποία θεωρείτε ότι υστερείτε, βρείτε πώς μπορείτε να τα δικαιολογήσετε σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο. Επομένως προετοιμάστε απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις που ανταποκρίνονται στην προσωπικότητά σας, στην πορεία σας και στο προφίλ της εταιρείας που απευθύνεστε. 

 

3. Σκεφτείτε εάν έχετε απορίες

Μέσα από την έρευνά σας για την εταιρεία ή και ακόμη πιο πριν, ίσως σας δημιουργήθηκαν απορίες που αφορούν την εταιρεία ή την προσφερόμενη θέση. Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, μη διστάσετε να ρωτήσετε στο τέλος της συνέντευξης εύστοχες ερωτήσεις  την εταιρεία. Άλλωστε, ορισμένες φορές οι ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο τέλος μπορεί να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις σε αυτούς που σας παίρνουν τη συνέντευξη.  Οι ερωτήσεις όμως με μέτρο!

 

4. Φροντίστε και τις λεπτομέρειες

Έχετε φροντίσει για τη βασική σας προετοιμασία, αλλά υπάρχουν κάποια ακόμη πράγματα που είναι σημαντικό να έχετε κατά νου. Αυτά είναι ορισμένα μικροπράγματα που είναι ικανά να σας δημιουργήσουν θέματα. Λόγου χάρη, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε πώς θα πάτε στα γραφεία που θα διεξαχθεί η συνέντευξη, βρείτε τι θα φορέσετε εκ των προτέρων ή εάν η συνέντευξη είναι ηλεκτρονικά επιβεβαιώστε ότι ο υπολογιστής σας και το internet είναι επαρκώς λειτουργικά για την περίσταση.

Ειδικότερα, βρίσκοντας νωρίτερα τον καλύτερο τρόπο για να πάτε στο μέρος που θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη, σας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση ικανή να σας δημιουργήσει αναστάτωση ή ακόμη χειρότερα τέτοια που θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα προς το άτομό σας. Εάν η συνέντευξη είναι μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας και η σύνδεσή σας είναι σε θέση να «αντέξει» το call. Εάν δεν μένετε μόνοι/-ες, επιλέξτε ένα ήσυχο μέρος για να κάνετε τη συνέντευξη, χωρίς παρεμβολές και ενοχλήσεις. Τέλος, επιβεβαιώστε ότι ξέρετε πώς να συνδεθείτε στην τηλεδιάσκεψη (ελέγξτε εάν χρειάζεται εγκατάσταση προγράμματος, σύνδεση μέσω κάποιου λογαριασμού κ.ο.κ). 

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

Ουδέτερη εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
17/05/2024
Θετική εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
17/05/2024

 

Αναφορικά με το ντύσιμο, είθισται σε συνεντεύξεις να προτιμάτε το αρκετά κλασικό και formal ντύσιμο (δουλειές γραφείου) με τις διακυμάνσεις του ανάλογα το ύφος της εταιρείας, την ηλικία σας κοκ. Σαφώς και σε αρκετές εταιρείες ο ενδυματολογικός κώδικας είναι απολύτως casual με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η ίδια προσοχή στο ντύσιμό σας. Όπως και να έχει, αποφασίστε πριν την ημέρα της συνέντευξης τι θα βάλετε, ώστε να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο σε αυτό.  

 

Συμπέρασμα

Η συνέντευξη είναι η βασική διαδικασία που καθορίζει το ποιος υποψήφιος θα προσληφθεί για μια θέση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δεν είναι και η ευκολότερη διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνετε με κατεβασμένα τα φτερά. Οφείλετε απέναντι στον εαυτό σας να ελπίζετε για το καλύτερο και να ακολουθήσετε ορισμένες τακτικές που θα αυξήσουν την απόδοσή σας. Έτσι, μπορεί τελικά τα πράγματα να πάνε καλύτερα από όσο φαντάζεστε.

 

Κατηγορίες: χρήσιμο υλικό για συνεντεύξεις, η συνέντευξη από το α στο ω.