Η συνέντευξη προχωρά ομαλά και η διαδικασία πάει κατ’ ευχή. Και τότε ακούγεται η ερώτηση «Γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά;». Ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει για τους λόγους που αποφάσισε (ή αποφάσισαν) να φύγει από την προηγούμενη δουλειά του. Οι λόγοι προφανώς διαφέρουν ανά άτομο. Μπορεί να είναι θέμα φιλοδοξιών, μισθού, συνθηκών εργασίας, παραίτηση ή απόλυση κλπ.

Όποιος και αν ήταν ο λόγος, υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι διστάζουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, ιδίως εάν η λήξη της συνεργασίας τους με την επιχείρηση δεν ήταν δική τους επιλογή.

 

Πού αποσκοπεί η ερώτηση;

 

Η ερώτηση αυτή τίθεται για να δει η εταιρεία τους λόγους αποχώρησής σας από το προηγούμενο εργασιακό πλαίσιο. Εξετάζεται ακόμη αν ήταν δική σας επιλογή ή της επιχείρησης. Με την απάντησή σας η εταιρεία που σας παίρνει συνέντευξη λαμβάνει πληροφορίες για το πλαίσιο συνεργασίας σας στην προηγούμενη εταιρεία και για εσάς ως εργαζόμενο και ως άνθρωπο. Έτσι, θα έχει μια πρώτη εικόνα για το αν ταιριάζετε στη λογική της, ώστε τελικά να προσληφθείτε.

Παρότι όμως δεν είναι μια τόσο επίφοβη ερώτηση για πολλούς, για ορισμένους μοιάζει επικίνδυνη, καθώς μπορεί να μην έφυγαν με τους καλύτερους όρους και καταστάσεις από την προηγούμενη δουλειά τους.

Στα πλαίσια συμβουλών για τη σωστή απάντηση θα ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα με το τι ΔΕΝ πρέπει να συμπεριλαμβάνει η ερώτησή σας. Στη συνέχεια, θα δούμε και μερικά παραδείγματα απαντήσεων ανά περίπτωση που θα μπορούσαν με παραλλαγές να χρησιμοποιηθούν και από εσάς.

Συνίσταται όμως η απάντησή σας να είναι σχετικά ειλικρινής, καθώς η αλήθεια είναι πολύ πιθανό να μαθευτεί, είτε στην πορεία της συνεργασίας σας είτε εφόσον ζητηθούν συστάσεις.


 

Τι ΔΕΝ πρέπει να απαντήσετε

 

Επομένως, τι δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνει η απάντηση;

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ένας υποψήφιος να μιλήσει άσχημα για την προηγούμενη εταιρεία ή διευθυντή που συνεργαζόταν, όσο άσχημες και αν ήταν οι καταστάσεις που βίωσε. Οι άνθρωποι που παίρνουν τη συνέντευξη δεν μπορούν να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε κάθε εταιρεία, ποιος είναι ο τοξικός και συνεπώς πού βρίσκεται η αλήθεια.

Αυτό που θα δουν οι υπεύθυνοι δυναμικού είναι ένα άτομο το οποίο κατακρίνει μια εταιρεία απροκάλυπτα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει ξεπεράσει τις καταστάσεις που συνέβησαν, ότι δεν μπορεί να ελέγξει το θυμικό του, καθώς και ότι και οι ίδιοι στο μέλλον μπορεί να βρεθούν να δυσφημούνται από τον συγκεκριμένο υποψήφιο (αν τα πράγματα κάποια στιγμή δεν πάνε αρμονικά).

Επομένως, μια λιτή, ειλικρινής απάντηση χωρίς αρνητισμό είναι μονόδρομος.

Γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας;

 

Μερικά παραδείγματα απαντήσεων

 

Τα παρακάτω παραδείγματα χρησιμοποιούνται για να δώσουν μια εικόνα για το τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Σε καμία περίπτωση δεν έχει νόημα να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες, καθώς είναι σημαντική κάθε απάντηση να συμπεριλαμβάνει το προσωπικό σας στοιχείο και φυσικά να ανταποκρίνεται (σχετικά) στην πραγματικότητα.

«Το αντικείμενο δεν ήταν τόσο συναφές με τα ενδιαφέροντα/ σπουδές μου. Επομένως, έψαχνα μια αλλαγή προς κάτι πιο κοντά σε εμένα, όπως είναι και η συγκεκριμένη θέση.»

Η συγκεκριμένη απάντηση, εάν όντως έχει συνάφεια με εσάς, είναι απλή και δεν σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Εφόσον η εταιρεία στην οποία κάνετε αίτηση είναι όντως συναφής με το αντικείμενο που αναφέρετε ότι σας ενδιαφέρει, δεν προκαλεί κακές εντυπώσεις. Φαίνεστε ένα άτομο που ξέρει τι θέλει και κυνηγά τους στόχους του και αυτό είναι κάτι που σχεδόν πάντα επικροτείται.

«Έπρεπε να φύγω για οικογενειακούς λόγους/ λόγους υγείας/ προσωπικούς λόγους που δεν αφορούσαν την εργασία. Πλέον τα πράγματα είναι πιο ομαλά και έχω τη δυνατότητα να εργαστώ.»

Η συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνει περιθώρια για ιδιαίτερη συζήτηση. Εφόσον το όποιο ζήτημα πλέον έχει διευθετηθεί, δεν δημιουργεί θέματα εμπιστοσύνης προς τον εργαζόμενο.

«Η προηγούμενη εργασία μου ήταν πολύ μακριά από το σπίτι μου και ενώ γενικά ήμουν ευχαριστημένος, δεν ήμουν σε θέση να χάνω 2 ώρες ημερησίως προς και από τη δουλειά. Έτσι, όταν είδα την αγγελία σε μια εταιρεία με το συγκεκριμένο αντικείμενο και πιο κοντά μου δεν μπορούσα να μην θέλω να ενταχθώ στο δυναμικό της.»

Για πολλούς ανθρώπους θεωρείται πρόβλημα η εργασία να βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Εάν η περίπτωσή σας ταιριάζει με το συγκεκριμένο παράδειγμα, μπορείτε να απαντήσετε κάτι συναφές με το παραπάνω παράδειγμα. Η αναφορά ότι η απόσταση δεν είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής σας, αλλά και το αντικείμενο πχ, είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, η απάντηση μοιάζει ρηχή, το ίδιο και εσείς.

«Σταμάτησα διότι δεν υπήρχαν περιθώρια ανέλιξης και δεν μου αρκούσε αυτό το «ταβάνι». Θέλω να εξελιχθώ επαγγελματικά και προσωπικά.»

Η απάντηση δείχνει ένα άτομο φιλόδοξο και εργατικό που ποντάρει στην επαγγελματική του εξέλιξη. Εάν η εταιρεία που σας παίρνει συνέντευξη δίνει περιθώρια ανέλιξης στους εργαζομένους της, τότε θα εκτιμηθεί δεόντως.

«Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες στη δουλειά άλλαξαν σε τέτοιον βαθμό που πλέον δεν ένιωθα ότι με γεμίζει.»

Παρόμοια συνθήκη με την παραπάνω απάντηση. Δείχνει ένα φιλόδοξο άτομο που ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί.

 

Γιατί φύγατε από την προηγούμενη δουλειά σας;

Συμπέρασμα

 

Ελπίζουμε να καταλάβατε ότι η συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι και τόσο επίφοβη όσο φαίνεται. Η εταιρεία αποκτά εικόνα για τους λόγους αποχώρησής σας από τον προηγούμενο εργασιακό χώρο, ώστε να αντιληφθεί τι μπορεί να περιμένει από εσάς και αν αξίζει να επενδύσει πάνω σας (σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια).

Εάν δεν έχετε κάτι να κρύψετε, μη διστάσετε να απαντήσετε ειλικρινά, αλλά και με σύνεση. Αντίθετα, εάν υπάρχουν λόγοι που σας φέρνουν αμηχανία ως προς την απάντησή σας, τότε σκεφτείτε από πριν πώς θα μπορούσατε να απαντήσετε χωρίς να εξαπατήσετε τον μέλλοντα εργοδότη (αργά ή γρήγορα θα μάθει την αλήθεια), αλλά και χωρίς να καταστρέψετε κάθε ευκαιρία για πρόσληψη στην επιθυμητή θέση.