Από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσει κάποιος, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από την σχολή του και αναζητά την πρώτη του εργασία πάνω στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει, είναι να μην έχει εμπειρία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε κάποιον μεγαλύτερο ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και κάνει τα πρώτα του βήματα στον καινούριο του τομέα. Στις παρακάτω παραγράφους δίνονται μερικά tips σε αυτούς που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.

 

Αξιοποίησε πλήρως τα προσόντα και τις γνώσεις σου

Πρώτον, είναι σημαντικό να εστιάσεις στα προσόντα και τις δεξιότητες που έχεις αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αναλύεις τις γνώσεις σου, τις πιστοποιήσεις που έχεις αποκτήσει και οποιεσδήποτε άλλες ακαδημαϊκές επιτεύξεις έχεις, και προσπάθησε να βρεις τρόπους να τις αξιοποιήσεις στην αναζήτηση εργασίας. Μπορείς να τις παρουσιάσεις στο βιογραφικό σου ή να τις αναφέρεις κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων, αναφέροντας κάποιο project που ήταν κρίσιμο και το έφερες εις πέρας.

 

Δήλωσε συμμετοχή σε πρακτική ή εθελοντική άσκηση

Δεύτερον, μπορείς να αναζητήσεις ευκαιρίες και να υποβάλεις βιογραφικό για πρακτική άσκηση ή εθελοντική εργασία σε εταιρείες ή οργανισμούς που σχετίζονται με τον τομέα που επιθυμείς να εργαστείς. Αυτό θα σου παρέχει την ευκαιρία να κάνεις την πρακτική σου και να αποκτήσεις άμεσα τις πρώτες σου γνώσεις, καθώς και θα ενισχύσεις το βιογραφικό σου. Επιπλέον, η εθελοντική εργασία μπορεί να σου παρέχει πολύτιμες ευκαιρίες δικτύωσης και επαφών στον κλάδο.

 

Διαμόρφωσε με έξυπνο τρόπο το βιογραφικό σου

Η αποστολή βιογραφικού, με καλή δομή, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εργοδοτών και στελεχών HR, ακόμη και χωρίς εμφανή εργασιακή εμπειρία. Συγκεντρώσου σε στοιχεία της προσωπικότητάς σου και άλλες δεξιότητες που διαθέτεις, οι οποίες μπορούν να φανούν ενδιαφέρουσες σε κάποιον που θα διαβάσει το βιογραφικό σου. 

Δώσε έμφαση στα soft skills (δεξιότητες) που έχεις, όπως η ικανότητα στην ομαδική εργασία, η επιθυμία για βελτίωση και μάθηση, και η καλή διαχείριση του χρόνου. Μην φοβηθείς να περιλάβεις οποιαδήποτε δραστηριότητα από την οποία αποκόμισες εμπειρία στο παρελθόν, ακόμη και αν δεν ήταν κανονική εργασία. Η εθελοντική συμμετοχή σου μπορεί να δείξει σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων τη διάθεσή σου για ανιδιοτελή προσφορά και την εργατικότητά σου. 

 

Δικτυώσου

Προσπάθησε να επεκτείνεις το δίκτυό σου με ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει. Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που θα αξιολογούσαν θετικά μια πρόταση για μια θέση από κάποιον που πραγματικά εκτιμούν και εμπιστεύονται. Ένας τρόπος για να το επιτύχεις αυτό είναι να συμμετέχεις σε ανοιχτές εκδηλώσεις, όπως ημερίδες καριέρας που διοργανώνονται από εταιρείες ή πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και να χρησιμοποιείς με σωστό τρόπο τα social media.

 

Να έχεις επιμονή και υπομονή

Η διαδρομή να βρεις εργασία χωρίς προϋπηρεσία, δεν είναι εύκολη. Το κλειδί παράγοντας είναι η επιμονή για να πετύχεις τον στόχο σου στην προσπάθειά σου να βρεις δουλειά με λίγη ή καθόλου εμπειρία. Παρά την αντίξοη αρχική κατάσταση, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, αλλά να συνεχίζεις να προσπαθείς με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. 

Αναζήτησε ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν εκπαίδευση ή πρακτική άσκηση στον τομέα που σε ενδιαφέρει και επωφελήσου από αυτές για να αποκτήσεις την απαραίτητη εμπειρία. Επίσης, μην φοβάσαι να δουλέψεις σκληρά και να δείξεις τη δέσμευσή σου στους πιθανούς εργοδότες. Με τον χρόνο, η επιμονή σου θα αποδώσει και θα βρεθεί η ευκαιρία που αναζητάς.

 

Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούρια πράγματα

Ένας ακόμη καλός τρόπος για να γίνεις πιο ελκυστικός υποψήφιος στην αγορά εργασίας είναι να αναπτύξεις δεξιότητες που είναι περιζήτητες στον τομέα ενδιαφέροντός σου. Προσπάθησε να αναζητήσεις λέξεις κλειδιά που συναντάς συχνά σε αγγελίες για θέσεις που εξετάζεις και βελτίωσε αυτά τα skills. Σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά οι δεκάδες ιστοσελίδες, που υπάρχουν με δωρεάν μαθήματα.

Τέλος, μην απογοητεύεσαι από τις απαντήσεις των εργοδοτών που ζητούν προϋπηρεσία. Πολλές φορές, οι αγγελίες εργασίας μπορεί να απαιτούν προϋπηρεσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να υποβάλεις το βιογραφικό σου και να δείξεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση. Πολλές φορές, οι εργοδότες είναι ανοιχτοί σε νέους αποφοίτους και άτομα που επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα, αρκεί να δείξεις την αφοσίωσή σου και τη δυνατότητά σου να μάθεις γρήγορα.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!