Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη θέση και δυστυχώς γνωρίζουμε πόσο αγχωτική διαδικασία μπορεί να γίνει. Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας να κάνει ποδήλατο. Ωστόσο, σιγά-σιγά από τα παιδικά μας χρόνια αρχίζουμε την εξάσκηση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο, χωρίς βοηθητικές ρόδες.

Το ρητό “κάθε αρχή και δύσκολη” ισχύει απόλυτα. Με το που χαράξεις όμως το δικό σου μονοπάτι θα δεις τα πράγματα από άλλη οπτική, θα κοιτάξεις πίσω σου και θα νιώσεις περηφάνεια και ικανοποίηση.

Έτσι και τα πρώτα σου βήματα στον εργασιακό χώρο θα είναι δύσκολα, αλλά δεν θα τα παρατήσεις μέχρι να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Για αρχή, ας ξεκινήσουμε από την σύνταξη του βιογραφικού. Διαμόρφωσε ένα βιογραφικό σημείωμα το οποίο σε αναδεικνύει. Προσπάθησε να αποτυπώσεις σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά σου και τις γνώσεις σου σε ένα φρέσκο, στοχευμένο βιογραφικό το οποίο θα κάνει τον αναγνώστη του να θέλει να σε γνωρίσει.

Η εργασιακή εμπειρία δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που μετράει. Η εθελοντική εργασία που μπορεί να έχεις κάνει, οι εξωσχολικές δραστηριότητες, τα σχολικά πρότζεκτ και κάθε τέτοιου είδους εργασία αποτελούν περιπτώσεις που σε βοηθάνε να αναπτύξεις δεξιότητες, οι οποίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρώτη σου συνέντευξη και στη συνέχεια στην πρώτη σου δουλειά. 

Προσπάθησε, λοιπόν, να βρεις τρόπους να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα τέτοια “ατού” σχετικά με τον τομέα που θέλεις να ασχοληθείς, διότι θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις επιπλέον ικανότητες. Ο εθελοντισμός, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι ένα καλό βήμα για αρχή. Για παράδειγμα, η προσφορά εθελοντικής εργασίας κάποιες ώρες της εβδομάδας σε μεγάλες εταιρείες σχετικές με τον τομέα σου θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ωφέλιμη εμπειρία πάνω σε διαδικασίες.

 


 

Δημιουργικότητα

 Ένα παράδειγμα, ας πούμε ότι σε ενδιαφέρει μία δουλειά που θέλει πάρα πολύ καλές έως άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες. Ορμώμενος από αυτό, μπορείς να προσθέσεις ότι στο παρελθόν σε ένα ομαδικό πρότζεκτ όπου συμμετείχες, ηγήθηκες και φέρατε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς είχατε όλοι μαζί, μια εξαιρετική συνεργασία. Τόνισέ το αυτό! 

Μην ξεχάσεις να προβάλεις τη δουλειά σου. 

Για παράδειγμα εφόσον θέλεις να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία, θα μπορούσες να διαμορφώσεις ένα blog και να γράψεις μερικά δείγματα άρθρων. 

Ως πάροχος υπηρεσιών (πχ γραφίστας) θα μπορείς να προσφέρεις δωρεάν υπηρεσίες στην οικογένειά σου ή στους φίλους σου προκειμένου να γίνει γνωστή η δουλειά σου στον ευρύτερο κύκλο. 

 

Κοινωνικός κύκλος 

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αποβάλλεις το αίσθημα της ντροπής. Στη συνέχεια πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις εποικοδομητικές συζητήσεις με τα άτομα που γνωρίζεις και να αξιοποιήσεις τον κοινωνικό σου περίγυρο. Με  όσους περισσότερους ανθρώπους επικοινωνήσεις, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να γνωρίζουν μια θέση εργασίας που μπορεί να σε ενδιαφέρει. 

Παρατηρείται επίσης ότι πολλές εταιρίες έχουν θέσει ένα μπόνους επιβράβευσης σε περίπτωση πετυχημένης σύστασης!

Στην συνέχεια προσπάθησε να έχεις κάποια στάνταρ κριτήρια στην επιλογή, δηλαδή βρες θέσεις που ζητάνε από καθόλου έως μικρή εργασιακή εμπειρία. Δες εάν καλύπτεις το 60% από τις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει.

Επιπλέον αναζήτησε θέσεις που θέλουν να υποβάλεις δοκιμαστικά τεστ ή δείγματα. Αντί να εξηγείς την εμπειρία και τις γνώσεις σου, θα μπορείς να τα δείξεις έμπρακτα.

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

 

Άδραξε την ευκαιρία που θα σου δοθεί 

Πάρα πολλές εταιρείες προτιμούν άτομα χωρίς κάποια εργασιακή εμπειρία, κάθως είναι πολύ πιο εύκολη η εκπαίδευσή τους στην πορεία, συγκριτικά με κάποιον εργαζόμενο ο οποίος έχει ήδη μάθει να εργάζεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Υπάρχουν πάρα πολλοί εργοδότες που προσλαμβάνουν βάσει δεξιοτήτων, όπως η αυτοπεποίθηση και η προθυμία για μάθηση. 

Υπάρχει για εσένα εκεί έξω ένας εργοδότης! Μπορείς να βρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας στο poudouleveis.gr κάνοντας click εδώ.
 

Προετοιμασία

Προσπάθησε να προετοιμαστείς καλά για τη συνέντευξη, μελετώντας την ιστορία της εκάστοτε εταιρείας, τον ρόλο της στην αγορά, αλλά και την αποστολή και τους στόχους της. Με βάση τα παραπάνω και κάνοντας διάφορες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα κεντρίσεις σίγουρα το ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να διαφέρουμε από τους υπόλοιπους.

 Ένα ακόμη χαρακτηριστικό και σε μεγάλο βαθμό η βάση της πυραμίδας, είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου. Πίστη και αυτοπεποίθηση είναι αυτό που χρειάζεσαι. Σε μία συνέντευξη πρέπει να πηγαίνεις με θετικές σκέψεις και μόνο. Ακόμη και όταν απορρίπτεσαι σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν ήταν η κατάλληλη για εσένα ή δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Πάντα κάτι καλύτερο θα σε περιμένει. 

 

 

Μέντορας

Προσπάθησε να βρεις έναν άνθρωπο που θαυμάζεις για όσα έχει καταφέρει στα επαγγελματικά του και ζήτα του να σε αναλάβει. 

Να προσπαθήσετε να κάνετε συναντήσεις όσο πιο συχνά μπορείτε, είτε αυτό είναι μία φορά το μήνα είτε και περισσότερο, έτσι ώστε μαζί να σχεδιάζετε τα επόμενα βήματα. Στο τέλος, εάν μπορέσεις και του φανείς χρήσιμος με οποιονδήποτε τρόπο, εάν σε γνωρίσει περισσότερο και δει την φλόγα της μάθησης στα μάτια σου και το πάθος που εκπέμπεις, ίσως καταφέρεις να σε εντάξει στην ομάδα του. 

Γι’ αυτόν, είσαι ένας άνθρωπος που έχει επενδύσει χρόνο εκπαιδεύοντάς σε και γνωρίζει ότι πλέον μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Εν κατακλείδι, η αναζήτηση εργασίας πρόκειται για μια διαδικασία που την έχουν περάσει οι περισσότεροι άνθρωποι. Επομένως, ο παράγοντας άγχος δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα, καθώς μόνο ανατρεπτικός μπορεί να αποβεί. 

Στη συνέχεια, χωρίζεις τις ενέργειες που έχεις να κάνεις, διαμορφώνεις σωστά το βιογραφικό με τη συμβουλή των κατάλληλων ανθρώπων, γεμίζεις με αυτοπεποίθηση και ετοιμάζεσαι για το συναρπαστικό ταξίδι που έχεις μπροστά σου. Ο δρόμος είναι δικός σου. Καλή επιτυχία!