Η επαγγελματική εμπειρία αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα του βιογραφικού όταν αυτό στέλνετε για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας και όχι για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Κάθε ενδιαφερόμενος/-η για να προσληφθεί σε μια θέση οφείλει απέναντι στον εαυτό του/της να βελτιστοποιήσει το κομμάτι αυτό που αφορά την προϋπηρεσία, ώστε το βιογραφικό του να υποδηλώνει γιατί αξίζει να προσληφθεί.

Ας δούμε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές για να απογειώσετε το κομμάτι της προϋπηρεσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

  • Παρουσίαση προϋπηρεσίας από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη

Η προϋπηρεσία σε ένα βιογραφικό ξεκινά από την πιο πρόσφατη εργασιακή εμπειρία και καταλήγει στην παλαιότερη. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις άλλες ενότητες του βιογραφικού σας (π.χ. Εκπαίδευση, πιστοποιήσεις κλπ). Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι η πιο πρόσφατη εμπειρία είναι πιο σχετική με την τωρινή σας κατάσταση και εξέλιξη, αναφορικά με τη γνώση και τις ικανότητές σας. Οι παλαιότερες θέσεις εργασίας καταγράφονται στη συνέχεια έως και την πρώτη.

Extra tip: Πάντοτε βάζετε και ημερομηνίες έναρξης και λήξης στη θέση εργασίας που βρισκόσασταν. Για παράδειγμα Μάρτιος 2018- Σεπτέμβριος 2020. Εάν υπάρχουν κενά στο βιογραφικό σας που αντικατοπτρίζουν περιόδους που δεν εργαζόσασταν ή δεν σπουδάζατε, μπορείτε να μην αναφερθείτε σε μήνες, αλλά σε έτη για να καλύψετε έτσι τα κενά. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε 2018-2020ώστε να μη φανεί κάποιο διάστημα μηνών που δεν εργαζόσασταν.

 

  • Περισσότερες λεπτομέρειες στην πιο πρόσφατη (και σχετική) προϋπηρεσία

Η καλύτερη στρατηγική αναφορικά με την ανάλυση αρμοδιοτήτων σας σε προηγούμενες εργασίες είναι η λεπτομερής ανάλυση της πιο πρόσφατης προϋπηρεσίας σας στο βιογραφικό. Θεωρητικά, στην πιο πρόσφατη δουλειά σας είχατε περισσότερες αρμοδιότητες και ίσως πιο υπεύθυνη θέση, λόγω της εξέλιξής σας, ενώ ακόμη τα τελευταία σας καθήκοντα είναι και αυτά τα οποία είστε σε καλύτερη θέση να εκτελείτε τη δεδομένη στιγμή. Άλλωστε, συνήθως οι πρώτες δουλειές κάποιου είναι σε πιο Junior θέσεις, ενώ οι τελευταίες ανώτερες ιεραρχικά.

Παρότι ο γενικός κανόνας είναι η ανάλυση της πιο πρόσφατης επαγγελματικής εμπειρίας και λιγότερο της παλαιότερης, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στην περίπτωση που οι τελευταίες εργασιακές σας εμπειρίες δεν σχετίζονται με τη θέση που διεκδικείτε, αλλά στο παρελθόν είχατε εργαστεί σε κάτι πιο συναφές, τότε μπορείτε να δώσετε περισσότερη έμφαση σε εκείνη την πιο σχετική σας θέση, αποδεικνύοντας την καταλληλότητά σας.

 

  • Τίτλος θέσης

Είναι σημαντικό να αναφέρετε τον τίτλο ή ρόλο που είχατε σε κάθε προηγούμενή σας θέση ανά εργασία. Η αναφορά στον τίτλο σας παρουσιάζει άμεσα την προϋπηρεσία σας και τα στάδια που έχετε περάσει ως επαγγελματίας. Σε περίπτωση που δημιουργείτε βιογραφικό στα αγγλικά, σιγουρευτείτε για τον τίτλο σας και για το επίπεδο της θέσης που είχατε για αποφυγή παρανοήσεων (associate, assistant, manager κλπ).

 

  • Αναφορά σε επιτεύγματα

Εάν στις προηγούμενες θέσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι που έπρεπε να καλυφθούν και εσείς τα καταφέρνατε, τότε να το αναφέρετε οπωσδήποτε. Αποτελεί την απόδειξη ότι ήσασταν παραγωγικοί και ικανοί να επιτύχετε αυτό που επιθυμούσε η εταιρεία. Ακόμη, εάν λόγω της συνεισφοράς σας και των κινήσεών σας η εταιρεία κατόρθωσε αύξηση των εσόδων, της αναγνωρισιμότητας, της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα κοκ, πάλι το τονίζετε στο βιογραφικό σας. Αν η εκάστοτε αύξηση αποτυπώνεται και σε νούμερα/ ποσοτικά (πχ αύξηση 10%), τότε ακόμη καλύτερα, μιας και αποτελούν μια ακόμη πιο χειροπιαστή απόδειξη του τι έχετε καταφέρει.

 

  • Χρήση bullets

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε bullets για την παρουσίαση αρμοδιοτήτων και επιτευγμάτων στις προηγούμενες θέσεις εργασίας σας. Μπορεί να σας μοιάζει πιο «informal», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε γενικές γραμμές. Αντίθετα, κάνει το βιογραφικό σας πιο ευανάγνωστο και στρέφει την προσοχή στις λεπτομέρειες που η εταιρεία θέλει να προσέξει. Φροντίστε, λοιπό, σε αυτό το σημείο να γίνει η επεξήγηση καθηκόντων και επιτευγμάτων όπως προαναφέρθηκε.

 

  • Εάν έχετε πολλά χρόνια εργασίας…

Εάν έχετε χρόνια εμπειρίας σε λιγότερο Junior θέσεις και σε πιο συναφείς με τυη θέση που τώρα διεκδικείτε, μπορείτε να παραβλέψετε την πολύ παλιά και μη σχετική σας προϋπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείτε χώρο, ώστε το βιογραφικό σας να είναι πιο εστιασμένο στη θέση που σας αφορά σήμερα, να είναι πιο ευανάγνωστο, πιο ώριμο και ως εκ τούτου καλύτερο και αποτελεσματικότερο εργαλείο διεκδίκησης.

 

  • Εάν δεν έχετε πολλά χρόνια εργασίας…

Εάν είστε άτομα με μικρή εργασιακή εμπειρία, αναφερθείτε στην προϋπηρεσία σας, ακόμη και αν δεν σχετίζεται με τη θέση που σας ενδιαφέρει. Αναφερθείτε στην πρακτική που κάνατε, στην επαγγελματική σας εμπειρία στην εστίαση, ακόμη και αν διεκδικείτε δουλειά γραφείου, στην εθελοντική σας δράση με κάποιον οργανισμό/ ΜΚΟ κοκ. Όλα αυτά, ακόμη και αν είναι μη συναφή με τη θέση που διεκδικείτε, παρουσιάζουν την εμπειρία σας σε συνθήκες και ωράριο εργασίας, σε επίλυση προβλημάτων και σε συνεργασία με άλλους ανθρώπους με κοινό στόχο. Αποδεικνύουν, λοιπόν, ότι έχετε εξασκηθεί σε κάποιο αντικείμενο, ακόμη και μη συναφές, και έχετε μάθει να δουλεύετε. Επιπλέον, μέσω όλης αυτής της τριβής, έχετε αποκτήσει και ορισμένα soft skills που μπορεί να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα στον μελλοντικό σας εργοδότη ή προϊστάμενο (π.χ. επικοινωνιακές δεξιότητες, συνεργασία σε ομάδες, υλοποίηση project, κλπ).

 

 

Συμπέρασμα

Η επαγγελματική εμπειρία είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι ενός βιογραφικού. Ακόμη και εάν δεν έχετε μεγάλη προϋπηρεσία, αυτό δεν πρέπει να σας πτοεί από το να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας. Παρουσιάστε την επαγγελματική σας εμπειρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ίσως τελικά η θέση των ονείρων σας να μην είναι τελικά και «άπιαστο όνειρο».