Όλοι μας έχουμε υπάρξει στη συγκεκριμένη θέση. Όλοι ξεκινήσαμε χωρίς προϋπηρεσία και έπρεπε να κάνουμε την αρχή. Το στοίχημα της πρώτης δουλειάς φοβίζει μεγάλο μέρος των νέων που καλούνται να εργαστούν για βιοπορισμό και προσωπική εξέλιξη, σε έναν κόσμο που δίνει μεγάλη έμφαση στην προϋπηρεσία.

Παρακάτω, θα δούμε μερικές συμβουλές για το πού πρέπει να δώσει κανείς έμφαση όταν δεν έχει επαγγελματική εμπειρία, αλλά επιθυμεί να κάνει το πρώτο του/της επαγγελματικό ξεκίνημα. 

 

Πού δίνουμε έμφαση;

 

1. Έμφαση στην εκπαίδευση

Μπορεί να μη διαθέτετε προϋπηρεσία, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν έχετε προσόντα και γνώσεις. Όταν η προϋπηρεσία δεν υπάρχει/ δεν είναι σχετική/ δεν είναι επαρκής, τότε δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι των σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και στον σχετικών πιστοποιήσεων ή σεμιναρίων (εάν είναι συναφή με τη θέση εργασίας).

Εάν δεν έχεις την επιθυμητή εκπαίδευση, ποτέ δεν είναι αργά για να τονώσεις το βιογραφικό σου και να αυξήσεις τη γνώση σου στον τομέα των ενδιαφερόντων σου. Στο διαδίκτυο, εκτός από τα επί πληρωμή προγράμματα, υπάρχουν πολλά δωρεάν σεμινάρια και πιστοποιήσεις σε πλήθος προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα μαθήματα σε διάφορα πεδία στο LinkedIn, στο Coursera και στο Google Digital Workshop (αλλά και πολλά άλλα).

 

2. Πρακτική άσκηση

Πολλοί νέοι συνεχίζουν να αγνοούν ότι η πρακτική άσκηση, όχι μόνο συμπεριλαμβάνεται κανονικότατα στο βιογραφικό, αλλά μετρά και σαν προϋπηρεσία. Η πρακτική άσκηση που πραγματοποιείται μέσω πανεπιστημίων ή που διοργανώνεται από φορείς αποτελεί μια σπουδαία κίνηση για απόκτηση προϋπηρεσίας, ανάπτυξη ικανοτήτων και γνώσεων. Επίσης σε γενικές γραμμές είναι επί πληρωμή, κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι   αυτονόητο.

Αυτές οι πρακτικές, μάλιστα, συχνά γίνονται σε σημαντικούς φορείς του δημοσίου και αξιόλογες ιδιωτικές εταιρείες που ακόμη και από το όνομά τους δίνουν άλλη αξία στο βιογραφικό σας.

 

3. Εθελοντισμός

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια σπουδαία προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, όποιον τομέα και αν αφορά (περίθαλψη αδέσποτων ζώων, δεντροφύτευση, δράσεις στήριξης αστέγων κ.ο.κ.). Η δραστηριοποίηση κάποιου ατόμου σε μια ΜΚΟ ή ομάδα που ασχολείται με κάποιον τέτοιον τομέα αποτελεί και αυτή μια «προϋπηρεσία». Το άτομο αναλαμβάνει κάποια καθήκοντα και αρμοδιότητες που πρέπει να βγάλει εις πέρας. Ακόμη, πρέπει να είναι σε θέση να επιλύσει προβλήματα και απρόοπτα που τυχόν μπορεί να προκύψουν και φυσικά να μάθει να ελίσσεται. Επιπλέον, δείχνει και ένα άτομο με υψηλά ιδανικά, με ενδιαφέροντα και ευαισθησίες. Επομένως, εάν είστε μέρος μιας τέτοιας δράσης, μην ξεχάσετε να την αναφέρεται στο βιογραφικό σας.

 

4. Soft skill

Τα soft skills είναι οι δεξιότητες που δεν πιστοποιούνται από κάποια σχολή ή φορέα, αλλά είναι πολύ σημαντικές για έναν εργαζόμενο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα soft skills είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η ομαδικότητα και πολλά άλλα.

Είναι κατανοητό ότι όλες αυτές οι δεξιότητες αποτελούν πολύ επιθυμητά στοιχεία για έναν εργαζόμενο. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να τα προσθέσετε ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο που στοιχειοθετεί το επαγγελματικό σας προφίλ και παρουσιάζει τα προσόντα που διαθέτετε για τη θέση.  

Υ.Γ: Μην το παρακάνετε στην απαρίθμηση soft skills. Αρκεστείτε στα βασικά που σας αντιπροσωπεύουν.

 

5. Ξένες γλώσσες & πληροφορική

Εάν έχετε κάποια γνώση ξένης γλώσσας ή πληροφορικής, είναι σημαντικό να την αναφέρετε στο βιογραφικό σας, είτε εάν είναι πιστοποιημένη είτε όχι. Σαφώς και η πιστοποιημένη γνώση με κάποιο δίπλωμα δημιουργεί άλλη εγγύηση ότι πράγματι διαθέτετε τη γνώση. Αν όμως πράγματι έχετε ένα καλό επίπεδο στη χρήση υπολογιστών ή γνωρίζετε πράγματι μια γλώσσα και ας μη έχετε την πιστοποίηση, το προσθέτετε κανονικά.

 

6. Χόμπι (αν μοιάζει ακόμη άδειο)

Εάν το βιογραφικό σας μοιάζει ακόμη «άδειο» στα μάτια σας, μπορείτε να προσθέσετε μια ενότητα για τα ενδιαφέροντα και τα hobbies σας. Αναφερθείτε κατά κύριο λόγο στα χόμπι σας που είναι πιο σχετικά με τη θέση που διεκδικείτε ή γράψτε για ασχολίες σας που αποδεικνύουν την αγάπη σας για εξέλιξη ή γνώση. Λόγου χάρη, το γράψιμο, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, το διάβασμα κ.α. Φυσικά, εάν ο κλάδος σας είναι πιο καλλιτεχνικός, τότε η φωτογραφία, η ζωγραφική, η συγγραφή ποιημάτων αποτελούν την αντίστοιχη προσέγγιση που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να πείτε ψέματα για τα ενδιαφέροντά σας, καθώς αργά ή γρήγορα θα φανεί η αλήθεια και θα εκτεθείτε.

 

«Ναι, αλλά όλες οι αγγελίες ζητούν προϋπηρεσία»

 

Ακόμη και αν στην αγγελία εργασίας ζητείται προϋπηρεσία, αυτό δεν χρειάζεται να σας αποτρέψει από το να στείλετε το βιογραφικό σας. Μπορεί κάποιο στοιχείο του βιογραφικού σας να τραβήξει το ενδιαφέρον του εργοδότη ή να διαθέτετε το μεγαλύτερο ποσοστό όσων χρειάζονται για τη θέση. Να ξέρετε ότι σε γενικές γραμμές μπορείτε να στέλνετε βιογραφικό σε αγγελίες, όπου πληρείται ένα ποσοστό 70% των ζητούμενων προσόντων. Σε τελική ανάλυση δεν έχετε να χάσετε τίποτε.

 

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να καταλάβει κάθε νέος ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσει, καθώς κανείς δεν γεννήθηκε με προϋπηρεσία. Σαφώς, η αρχή είναι δύσκολη, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στο να προσλάβουν ένα έμπειρο άτομο για μια θέση. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται αυτόματα την απόρριψη. Ένας υποψήφιος δεν είναι μόνο η επαγγελματική του εμπειρία∙ είναι οι σπουδές του, τα σεμινάρια και οι πιστοποιήσεις του και κυρίως ο χαρακτήρας του και ο αέρας που αποπνέει. Είναι το σύνολο των πραγμάτων που μπορούν και θα τον οδηγήσουν στην επαγγελματική του ανέλιξη. Και αν αυτό δεν συμβεί σήμερα, τότε σίγουρα θα συμβεί αύριο.