Πολλές επιχειρήσεις έχουν αντικρίσει σημαντικό αντίκτυπο καθόλη την περίοδο της πανδημίας. H νέα αυτή κατάσταση αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση για για εργαζόμενους και εργοδότες. Μια από τις δυσκολίες αυτές αποτελεί και το εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων. Για πολλούς μήνες οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, αυτό της τηλεργασίας. Η απότομη μετάβαση στην κανονικότητα, με το ανθρώπινο δυναμικό να πρέπει να επιστρέψει ξανά στο αρχικό επιχειρησιακό περιβάλλον εργασίας, επέφερε μια σύγχυση. Έτσι, οι εργοδότες έρχονται αντιμέτωποι σε μια νέα πρόκληση, την αναζωπύρωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων τους. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό μετά το πέρας μιας δύσκολης περιόδου όπως αυτή της πανδημίας;

 

Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που μοιάζει να μην έχει τέλος, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις αλλαγές και αντιμετωπίζουν κάθε δυσκολία. Η συχνές αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος, ο γενικός εγκλεισμός της καραντίνας, η ψυχολογική πίεση ως προς την υγεία, οι κοινωνικές διαμάχες για τα εμβόλια και πολλά άλλα, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν καινοτόμους τρόπους για να διατηρούν το ενδιαφέρον των εργαζομένων τους, να τους παρακινούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα αυτών.

 

Έχουμε ήδη καλύψει το πως μπορεί ένας εργαζόμενος να γίνει παραγωγικός στην εργασία του, όμως σε αυτή την περίπτωση τα ηνία λαμβάνει ο εργοδότης.

 

Για να καταφέρει ένας εργοδότης να επαναφέρει την παραγωγικότητα των εργαζομένων του με επιτυχία, είναι σημαντικό να κατανοήσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αυτοί αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια επιστροφής τους στο γραφείο. Το καλό ηθικό, η σωστή παρακίνηση, η αίσθηση ασφάλειας και οι καλές εργασιακές σχέσεις  είναι απαραίτητα στοιχεία για την αύξηση της απόδοσης ενός οργανισμού.

 

Παρακάτω αναλύουμε τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσεις την ομάδα σου να προσαρμοστεί και πάλι στη δουλειά δια ζώσης και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ξεκινάμε!

 

Εξουδετέρωσε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή

ξουδετέρωσε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή

 

Ο νούμερο ένα ύποπτος για την μειωμένη παραγωγικότητα είναι πάντα η απόσπαση της προσοχής. Είναι σημαντικό να μπορεί ένας εργαζόμενος να παραμείνει συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, να μην διακόπτεται η ακολουθία των σκέψεων και η ροή εργασίας του. Η συχνή απόσπαση της προσοχής δεν επιφέρει μόνο μειωμένη παραγωγικότητα, αλλά και περισσότερες απροσεξίες και λάθη.

 

Για την αντιμετώπιση αυτού, θα πρέπει να βρεις καινοτόμους τρόπους να εξουδετερώσεις οτιδήποτε αποσπά την προσοχή της ομάδας σου και προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της δουλειάς τους.

 

Μια αρχή είναι να ενθαρρύνεις τους συναδέλφους σου να διαχειριστούν στρατηγικά τον χρόνο που αφιερώνουν στις διεργασίες τους και τον χώρο που εργάζονται. Έτσι, θα υπάρχει ένας έλεγχος διεργασιών, περισσότερη συγκέντρωση και θα μπορούν να δώσουν περισσότερη έμφαση στις πιο σημαντικές διεργασίες.

 

Επίσης, μπορείς να αναθεωρήσεις τον σχεδιασμό του χώρου εργασίας των υπαλλήλων σου, με τρόπο που να ελαχιστοποιεί οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή, όπως τηλεοράσεις, χαοτικοί διάδρομοι ή γεμάτα γραφεία διαλείμματος. Σε συνέχεια, ζήτησε από τους υπαλλήλους σου να αποδεσμευτούν από τεχνολογικούς περισπασμούς, όπως κινητά τηλέφωνα, κοινωνικά δίκτυα, περιττά emails κ.α. Μια καλή τακτική είναι να εδραιωθούν κάποιοι κανόνες-πολιτικές εργασίας που να αποτρέπουν αυτές τις κακές συνήθειες, για το καλό της ομάδας.

 

Είναι σημαντικό αυτές οι πρακτικές να επικοινωνηθούν και να εφαρμοστούν ομαλά και με την κατάθεση όλων. Έτσι θα καταφέρεις να δημιουργήσεις ένα πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό περιβάλλον στο γραφείο.

 

Δώσε κίνητρο και έμπνευση στην ομάδα σου

Δώσε κίνητρο και έμπνευση στην ομάδα σου

 

Εκτός από την εξάλειψη των περισπασμών, εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει η κατάλληλη ηθική και πνευματική υποστήριξη. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων σου δεν εξαρτάται μόνο από πρακτικές εργασίας, διαδικασίες και εργαλεία. Μεγάλο αντίκτυπο στην συνολική απόδοση έχουν οι ηθικές απολαβές, η αναγνώριση που λαμβάνει ένας για την προσφορά του στον οργανισμό και φυσικά ένα κλίμα με καλές σχέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσεις να εμπνέεις και να χτίζεις ισχυρούς δεσμούς με τα μέλη της ομάδας σου δημιουργικά.

 

Για να το πετύχεις αυτό, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γνωρίσεις καλύτερα τα μέλη του οργανισμού σου με κάθε ευκαιρία, είτε αυτή είναι μια κοινή δραστηριότητα, είτε μικρές συζητήσεις στα διαλείμματα.

 

Επίσης, φρόντισε να επικοινωνείς το γεγονός ότι αναγνωρίζεις τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά των υφισταμένων σου και να τους ανταμείβεις για αυτό. Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται πάντα να είναι υλική. Πολλές φορές ένα ειλικρινές «μπράβο» είναι πιο σημαντικό από τα χρήματα.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώνεις την ομάδα σου για την πρόοδο της επιχείρησης και ότι αυτό ουσιαστικά είναι το αντίκτυπο της σκληρής δουλειάς. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος και χρόνος για αυτοβελτίωση και ανάπτυξη. Το αν μια περίοδος ήταν περίοδος ανάπτυξης ή στασιμότητας δεν πρέπει να εμποδίζει ποτέ την προσωπική πρόοδο των εργαζομένων σου.

 

Σε γενικές γραμμές, η συνολική εργασιακή ικανοποίηση προέρχεται από ένα θετικό κλίμα καλών σχέσεων, συνεχούς υποστήριξης και ανάπτυξης, σωστής διανομής εξουσίας, ευελιξίας και ομαδικότητας. Μια εργασιακή κουλτούρα που προωθεί αυτές τις αξίες δημιουργεί πιστούς και αφοσιωμένους εργαζόμενους. Αυτοί με τη σειρά τους προσφέρουν τη μέγιστη προσπάθεια για ένα άριστα ποιοτικό αποτέλεσμα στη δουλειά τους. Ένας ευχαριστημένος εργαζόμενος μπορεί να δημιουργήσει ευχαριστημένους πελάτες. Και αυτό κλειδί της επιτυχίας σου.

 

Αξιοποίησε την τεχνολογία

Η τεχνολογία έχει πάντα σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών. Αξιοποιώντας την έξυπνα, μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα της ομάδας σου και να έχεις μια πλήρη εικόνα για την απόδοση τους.

 

Η ενσωμάτωση λογισμικών προγραμμάτων μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην βελτιστοποίηση των διαδικασιών, της απόδοσης των εργαζομένων και εν τέλει στην παραγωγικότητα της επιχείρησης. Υπάρχουν πολλά εργαλεία που σου επιτρέπουν να επιβλέπεις και να οργανώνεις τα καθήκοντα του κάθε υφισταμένου σου. Γνωρίζοντας πόσο χρόνο και προσπάθεια αφιερώνει κάθε μέλος της ομάδας σου στην επιχείρησή σου, θα μπορείς να ανακαλύψεις την πραγματική την αξία αυτών, και φυσικά, να βεβαιωθείς ότι οι κόποι των εργαζομένων σου ανταμείβονται δικαίως και αξιοκρατικά.

 

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα πιστότητας και εργασιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σου, το οποίο συνεπάγεται με αυξημένη παραγωγικότητα.

 

Δημιούργησε ένα υγιές περιβάλλον

Ειδικά εν μέσω πανδημίας, όπου το ηθικό των ανθρώπων είναι κλονισμένο για πολλούς λόγους, η ανάγκη για ένα υγιές περιβάλλον εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ένα ασφαλές και καθαρό επιχειρησιακό περιβάλλον δεν συμβάλλει μόνο στην ανύψωση του ηθικού των εργαζομένων, αλλά επίσης δημιουργεί το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την επιχείρηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ένας εργαζόμενος ότι ο οργανισμός που τον απασχολεί συμμερίζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες του και δεν είναι απλά μια μηχανή κέρδους.

 

Οι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Για να το προσφέρεις αυτό, θα πρέπει να ακολουθείς πιστά κάθε κανόνα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα νέο σύστημα αερισμού, επαρκείς αποστάσεις και επαρκή υλικά απολύμανσης και καθαριότητας. Πέρα από αυτό, βεβαιώσου ότι όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας είναι ικανοποιητικά και ότι οι διαδικασίες και οι κανόνες προστασίας και υγιεινής των εργαζομένων σου είναι αποτελεσματικές.

 

Κάνοντας αυτά, θα έχεις ένα μοντέρνο περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει την παραγωγικότητα. Εκτός από αυτό, συμβάλλεις σημαντικά στην φυσική και ψυχική υγεία των εργαζομένων σου, κάτι που πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα κάθε οργανισμού.

 

Ενθάρρυνε τα συχνά διαλείμματα

Ενθάρρυνε τα συχνά διαλείμματα

 

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ενθάρρυνε τα συχνά διαλείμματα! Αυτή είναι μια γενική συμβουλή που θα πρέπει κάθε εργοδότης να ακολουθεί πιστά, όσο αμφιλεγόμενη και αν ακούγεται. Ένα μεγάλο διάλειμμα δεν είναι αποτελεσματικό (εξηγούμε παρακάτω). Αντίθετα, τα μικρά τακτικά διαλείμματα (π.χ. 5-10 λεπτών) είναι το κλειδί της παραγωγικότητας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες πίσω από αυτό.

 

Πρώτον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από ένα σημείο και μετά, μειώνεται η αποδοτικότητα. Ένα μικρό διάλειμμα, μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και να ξεκουράσει παράλληλα τον εγκέφαλο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο του. Όταν μέσα σε ένα εταιρικό ωράριο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες παύσεις, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποδώσει. Μάλιστα, έρευνες λένε ότι το μέγιστο χρονικό διάστημα συγκέντρωσης είναι 1 ώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τυπικό 8ωρο, ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον 7 μικρά διαλείμματα. Ένα μεγάλο διάλειμμα της μισής ή της μίας ώρας δεν αρκεί για να ξεκουράσει τον εγκέφαλο σου για τις επόμενες ώρες εργασίας. Επομένως, σημασία έχει η συχνότητα των διαλειμμάτων που κάνεις. Αν δεν τα προσφέρεις εσύ στον εαυτό σου, τότε γίνονται από μόνα τους. Όταν ρίχνεις μια ματιά στο κινητό σου, χαζεύεις για λίγο στα κοινωνικά δίκτυα ή περιπλανιέται το μυαλό σου για λίγο, αυτά ουσιαστικά είναι μικρά διαλείμματα που έχει ανάγκη ο εγκέφαλός σου.

 

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Ενθάρρυνε τους εργαζόμενούς σου να κάνουν μικρές παύσεις από τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να είναι ένας μικρός περίπατος, μια κούπα καφέ ή οτιδήποτε άλλο. Σε αυτό το διάστημα μπορεί κανείς να ξεκουράσει το νου του και να διαχειριστεί καλύτερα τα καθήκοντα του. Έτσι, ο χρόνος που αφιερώνεται στη δουλειά θα είναι πραγματικά αποδοτικός και επίσης μειώνεται σημαντικά το επίπεδο άγχους.

 

Το αποτέλεσμα

Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί και καινοτόμοι τρόποι για να αναζωπυρώσεις την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο γραφείο. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσεις ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και να είσαι ανοιχτός νέες ιδέες και προτάσεις για το γενικό όφελος. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσεις τους εργαζόμενους σου να προσαρμοστούν καλύτερα σε κάθε επιχειρησιακή αλλαγή μπορεί να έρθει και να διασφαλίσεις την συνολική τους ικανοποίηση.