Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η αγορά εργασίας είναι ένα σκληρό παιχνίδι. Το γεγονός ότι κατάφερες να βρεις την εργασία που σου αρέσει και να ξεκινήσεις επιτυχώς την καριέρα σου, δεν σημαίνει ότι «έδεσες τον γάιδαρο σου». Η ζωή πολλές φορές είναι απρόβλεπτη και μπορεί να σου κρύβει απρόσμενες εκπλήξεις.

 

Για να πετύχεις στην καριέρα σου, θα πρέπει να αγαπάς και να παθιάζεσαι με αυτό που κάνεις, όχι απλά να είναι το «χόμπι σου». Μόνο θα επιδιώκεις την πραγματική αυτοβελτίωση και την τελειότητα. 

 

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι κάτι που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς το πάθος του και να το κάνει επάγγελμα. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στη μεταστροφή καριέρας, ανεξαρτήτου ηλικίας.

 

Πότε ξέρεις ότι είναι η ώρα για αλλαγή

Με το πέρασμα του χρόνου είναι φυσικό να αλλάζουν τα ενδιαφέρονται και οι στόχοι σου. Εάν αυτή η σκέψη είναι κάτι που σε ενθουσιάζει, τότε θα πρέπει να αποφασίσεις μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή. Η διαδικασία μετάβασης από μια εργασία σε μια άλλη, ή ακόμα και η μεταστροφή καριέρας, μπορεί να είναι απόλυτα υγιής, αλλά και απαραίτητη.

 

Σε κάθε εργασία σου θα πρέπει να βρίσκεσαι σε μια διαρκή διαδικασία αυτοκριτικής και αυτογνωσίας, ώστε να βεβαιώνεσαι ότι είσαι στο σωστό μονοπάτι. Κάνοντας αυτό, θα είσαι σε θέση να αναπτύσσεσαι με επιτυχία σε αυτό που κάνεις και, παράλληλα, να έχεις μια ολοκληρωμένη και χαρούμενη καθημερινότητα.

 

Εάν δεν είσαι έτοιμος να αναγνωρίζεις την «καριέρα των ονείρων σου», μην απογοητεύεσαι. Μερικές φορές για να ανακαλύψεις τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις, πρέπει να δοκιμάσεις.

 

Το ερώτημα όμως παραμένει. Πότε ξέρεις ότι είναι η ώρα για αλλαγή; Παρακάτω, παραθέτουμε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι μάλλον έχει έρθει η ώρα να βρεις νέα εργασία.

 

Αισθάνεσαι συχνά stress και κούραση

Αισθάνεσαι συχνά stress και κούραση

 

Ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επίπεδο άγχους και κούρασης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έντονης καθημερινής εργασιακής έντασης και αποτελεί ένα σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις κάτι στην επαγγελματική σου ζωή.

 

Το άγχος που προκαλείται από το επάγγελμα σου μπορεί να είναι είτε υγιές, είτε «κακόβουλο». Το υγιές άγχος είναι αυτό που δημιουργείται από την επιθυμία σου να επιτύχεις και, ουσιαστικά, σε κινητοποιεί να προσπαθήσεις περισσότερο. Ένα παράδειγμα είναι όταν έχεις επίσημους καλεσμένους στο σπίτι και θέλεις να είναι όλα στην εντέλεια. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι ότι μπορείς να φτάσεις ψηλά. Από την άλλη, το «κακόβουλο» άγχος μεταδίδεται και σωματικά και λειτουργεί σαν παραλύτης για την απόδοση σου. Εάν αισθάνεσαι μια διαρκή σωματική ή πνευματική κούραση ανεξάρτητα από τις ώρες που ξεκουράζεσαι, τότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα έπρεπε. Μερικά συμπτώματα είναι το έντονο stress – το οποίο επηρεάζει τη διάθεση σε καθημερινή βάση- ακόμα και εκτός δουλειάς, ο μη ποιοτικός ύπνος και η τάση για ανθυγιεινές συνήθειες. Εάν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα και να σκεφτείς το ενδεχόμενο να αλλάξεις επάγγελμα. Μια τέτοια κατάσταση αφενός μπορεί να επηρεάσει το επαγγελματικό σου μέλλον, λόγω της αδυναμίας απόδοσης και διεκπεραίωσης των καθηκόντων αποτελεσματικά και αφετέρου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την σωματική σου υγεία. Εάν το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το ακούσεις.

 

Προσδοκείς να «περάσει» η ώρα γρήγορα

Προσδοκείς να «περάσει» η ώρα γρήγορα

 

Εάν είσαι ενθουσιώδης με αυτό που κάνεις, ξυπνάς με χαρά το πρωί για να αδράξεις την ημέρα και αναμένεις να πας στην εργασία σου για να πετύχεις πράγματα,  τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο. Εάν έχει χαθεί αυτός ο ενθουσιασμός και απλά μετράς τις ώρες για να τελειώσει άλλη μια μέρα, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις.

 

Η εργασία σου θα πρέπει να είναι κάτι που σε εμπνέει και σε ενθουσιάζει. Θα πρέπει να προσπαθείς διαρκώς να βελτιωθείς και να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο. Αν δεν ταυτίζεσαι με αυτή την κατάσταση, τότε αυτή η εργασία μάλλον δεν είναι η κατάλληλη για εσένα. Βέβαια, αυτό μπορεί να οφείλεται και στον εργοδότη σου, ο οποίος δεν σου προσφέρει το σωστό «πακέτο» για να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, ή πολύ απλά ότι η εργασία σου δεν σε ικανοποιεί πλέον. Επομένως, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να σκεφτείς τι είναι αυτό που θα «ξανά ανάψει την φλόγα» μέσα σου.

 

Εάν θεωρείς ότι η εργασία σου είναι η κατάλληλη για εσένα και απλά έχει «φθαρεί» από την καθημερινότητα και τον όγκο καθηκόντων, ίσως θα πρέπει να βρεις τρόπους για να κάνεις την καθημερινότητα σου στο γραφείο πιο ευχάριστη και αποδοτική.

 

Δεν πιστεύεις στην επιχείρηση  σου

Στο ξεκίνημα μιας θέσης εργασία, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλές προσδοκίες και ενδιαφέρον, βλέποντας μια θέση γεμάτη ευκαιρίες και δυνατότητες και μια εταιρεία για την οποία μπορείς να αισθάνεσαι περήφανος που είσαι μέλος της και μπορεί να σε αναπτύξει επαγγελματικά.

 

Αν, όμως, αυτή η θετική ενέργεια αρχίζει να σβήνει, και μαζί της σβήνει και το κίνητρο ή η αυτοπεποίθηση σου, τότε ίσως κάτι πάει λάθος. Ένας οργανισμός έχει την ευθύνη να κινητοποιεί τα μέλη του για να έχουν μια ισορροπημένη και, παράλληλα, παραγωγική εργασιακή εμπειρία. Εάν αυτό λείπει από τη δική σου εταιρεία, θα πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Μερικές συνήθεις περιπτώσεις, είναι να αλλάζει η επιχειρησιακή στρατηγική και οι στόχοι της εταιρείας. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην διοίκηση που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα υπόλοιπα μέλη ή και ακόμα να αλλάζουν οι αξίες του οργανισμού, δημιουργώντας ένα χάσμα. Σε κάθε περίπτωση, εάν αισθάνεσαι ότι «πίστη» σου εξασθενεί και δεν είναι όπως την πρώτη μέρα, ίσως πρέπει να βρεις εργασία σε διαφορετικό οργανισμό.

 

Οι ικανότητες σου δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα σου

Οι ικανότητες σου δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα σου

 

Πολλές φορές οι άνθρωποι καταλήγουν να προσλαμβάνονται για τις ικανότητες τους σε τομείς, οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με τα ενδιαφέροντα τους. Είναι καλό να εξασκείς και να αναπτύσσεις ικανότητες σε παραπάνω τομείς, γιατί με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα. Όμως, όπως προαναφέραμε, θα να φροντίσεις να κάνεις πράγματα που πραγματικά σου αρέσουν. Εάν σε έχουν προσλάβει για τις ικανότητες σου σε μία θέση που δεν σε ευχαριστεί, θα πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό το συντομότερο!

 

Το να είσαι ανοιχτός και δεκτικός να αναλάβεις μια θέση που παρεκκλίνει από την ειδίκευση σου, είναι ένα σύνηθες -πολλές φορές αναγκαίο- στάδιο, ειδικά στην αρχή της καριέρας σου.  Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία. Το δύσκολο κομμάτι είναι  να κυνηγήσεις και να ευθυγραμμίσεις τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σου με την επαγγελματική σου ιδιότητα.

 

Μια καλή πρακτική είναι να είσαι ανοιχτός και πρόθυμος να αναλαμβάνεις καθήκοντα που εντάσσονται στην ειδικότητα σου, ώστε να καταφέρεις να κάνεις αισθητή την κλίση σου προς εκείνη την κατεύθυνση, ώστε να διακριθείς για τις ικανότητες σου σε αυτό που πραγματικά σου αρέσει.

 

Αισθάνεσαι ασήμαντος

Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια εργασία που αναγνωρίζουν και επικροτούν την προσωπική σου συνεισφορά και προσπάθεια. Ένας manager πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει ότι η αναγνώριση της κάθε ατομικής ή ομαδικής προσπάθειας είναι έχει τεράστια αξία. Η ανταπόδοση για τη σκληρή δουλειά της ομάδας δεν χρειάζεται να είναι υλική. Οποιαδήποτε πράξη ευγνωμοσύνης και εμπιστοσύνης αρκεί ώστε να τονώσει το ηθικό και να δώσει κίνητρο στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για να συνεχίσει.

 

Εάν στην επιχείρηση σου αισθάνεσαι ότι δεν αναγνωρίζεται ο προσωπικός σου αγώνας και η συνεισφορά σου ή παραγκωνίζονται οι απόψεις σου, τότε βρίσκεσαι στο λάθος μέρος. Οι σχέσεις των εργαζομένων πρέπει να είναι καλές, ώστε να προωθείται η συνεργατικότητα και να εξυπηρετούνται τα ατομικά και τα εταιρικά συμφέροντα. Όταν αφιερώνεις αρκετό χρόνο και προσπάθεια σε ένα έργο και δεν υπάρχει η πρέπουσα αντιμετώπιση, ίσως αυτό είναι το «πράσινο φως» για να βρεις νέα εργασία.

 

Αξίζεις παραπάνω

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις και να αποδεχθείς ότι έχεις αναπτυχθεί πλήρως μέσα σε μια θέση, σε σημείο που να μην είναι πλέον αρκετή και να αξίζεις περισσότερα. Μπορεί να έχεις μια πολύ καλή σχέση με τους συνεργάτες σου και να είσαι ευχαριστημένος με την εταιρεία που εργάζεσαι, όμως το να παραμένεις σε μια στάσιμη θέση δεν είναι βιώσιμο. Ένα χαρακτηριστικό αυτού, είναι η πλήρης εξοικείωση με τη θέση που βρίσκεσαι, σε σημείο που τα καθήκοντα σου να σου φαίνονται «παιχνίδι» ή βαρετά. Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, θα πρέπει να επιδιώξεις μια προαγωγή, ειδάλλως θα πρέπει να βρεις μια εργασία όπου οι πραγματικές σου ικανότητες να ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες της επιχείρησης.

 

Ένας οργανισμός θα πρέπει να προσφέρει δίκαιες ευκαιρίες ανέλιξης, ώστε να αποκτήσει αφοσιωμένους εργαζόμενους. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει ποια μέλη είναι έτοιμα να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να τους δίνει αυτή την ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή. Η διαφάνεια και οι ίσες ευκαιρίες είναι απαραίτητα συστατικά για ένα υγιές περιβάλλον.

 

Σύνοψη

Το να βρεις την εργασία των ονείρων σου μπορεί να ακούγεται πολύ ουτοπικό, ωστόσο αυτή η φράση αποκτά «σάρκα και οστά» όταν μετατραπεί από μια απλή σκέψη σε στόχο. Δεν είναι ποτέ αργά για να ανακαλύψεις την εργασία που σε κάνει πραγματικά χαρούμενο. Πλέον, έχεις τη γνώση για να καταλάβεις πότε είναι η ώρα για αλλαγή στη ζωή σου και η ομάδα του poudouleveis.gr  παραμένει δίπλα σου για να σε βοηθήσει να βρεις τη κατάλληλη εργασία που σου ταιριάζει!