Την τελευταία περίοδο η λέξη «τηλεργασία» έχει γίνει ένα μεγάλο trend και όχι αδίκως. Οι περίοδοι εγκλεισμού οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να καταλήξουν στην εργασία από το σπίτι ως λύση για τα μέτρα κατά της διασποράς του COVID-19. Λέγεται ότι η πανδημία έχει φέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων και η τηλεργασία φαίνεται να είναι μια από αυτές. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε το αντίκτυπο  της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

 

Τι είναι η τηλεργασία;

Ξεκινώντας, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εξοικείωση με αυτή την έννοια. Σήμερα, η λέξη τηλεργασία είναι άμεσα συνυφασμένη με την εργασία από το σπίτι. Η πραγματική μετάφραση, ωστόσο, είναι η εργασία που εκτελείται εκτός του παραδοσιακού εργασιακού περιβάλλοντος,  μέσω τηλεπικοινωνιακών μέσων και τεχνολογικών εργαλείων. Αυτό σημαίνει ότι τηλεργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ίδια την επιχείρηση. Βέβαια, για τον απλό άνθρωπο το μη παραδοσιακό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί το σπίτι του και το τεχνολογικό εργαλείο ένα laptop με καλή σύνδεση στο internet.

 

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο πρωτοποριακός τρόπος εργασίας εφαρμοζόταν και πριν την πανδημία, και παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε μια «σωτήρια» λύση για τον επιχειρησιακό κόσμο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν αρκετοί «αρνητές» αυτού.

Ακόμα και έτσι, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Η αλήθεια είναι ότι για να έρθει μια ριζική αλλαγή, πρέπει να είναι επακόλουθο μιας κρίσης. Και η πανδημία αποτέλεσε αυτή την κρίση για αυτή την περίπτωση. Η «νέα τάξη των πραγμάτων», όπως ονομάζεται από μερικούς, είναι εμφανής κυρίως μέσω της έντονης και άμεσης ένταξης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας για στους περισσότερους κλάδους. Δεδομένου της εξοικείωσης της νέας γενεάς με την τεχνολογία, αυτό δεν θα πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει, καθώς τελικά ίσως να μη βγαίνουμε τόσο «έξω από τα νερά μας».

Το βασικότερο θέμα είναι ότι ανεξάρτητα από το αν είναι αρεστό ή όχι, τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά.

 

Αντίκτυπο για την επιχειρηματικότητα

Παρά το γεγονός ότι η εργασία από το σπίτι φαίνεται αρκετά ελκυστική, αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να επιστρέψουν στο γραφείο. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψιν  πριν προβούμε σε κάποιο γενικό συμπέρασμα. Φυσικά, ο κάθε παράγοντας είναι υποκειμενικός, καθώς ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα και επομένως δίνει διαφορετική βαρύτητα σε αυτά.

Ωστόσο, εκτός των εργαζομένων, θα πρέπει να γνωρίζουμε και το αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις.

Έχοντας πει αυτά, παρακάτω θα αναλύσουμε το αντίκτυπο της τηλεργασίας για την επιχειρηματικότητα, ρίχνοντας μια καθαρή ματιά στα κυριότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προσφέρει η εργασία από το σπίτι.

 

Πλεονεκτήματα τηλεργασίας για τους εργαζόμενους

Πλεονεκτήματα τηλεργασίας για τους εργαζόμενους

 

Απόδοση

Ένα ήρεμο, ευχάριστο και οικείο περιβάλλον είναι ιδανικό για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των εργαζομένων. Η απόδοση δεν επηρεάζεται μόνο από το κίνητρο των εργαζομένων για επιτυχία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο, οι οποίοι συνήθως λείπουν από την εργασία στο γραφείο. Μεταξύ αυτών είναι η ανεξαρτησία κινήσεων μέσα στον χώρο και τα μικρά διαλλείματα, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτή η αίσθηση ελευθερίας, σε συνδυασμό ένα ήσυχο περιβάλλον, μπορεί αποτελέσει το κλειδί για αυξημένη συγκέντρωση, απόδοση και ικανοποίηση των εργαζομένων.

 

Ανεξαρτησία και ευελιξία

Ένα βασικό (και αρκετά ελκυστικό) πλεονέκτημα είναι η ανεξαρτησία και ευελιξία που προσφέρει για τους εργαζόμενους. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα σταθερό ωράριο εργασίας, αλλά ο εργαζόμενος επιλέγει τις ώρες που προτιμάει για να ολοκληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα. Οι πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν αυτή την τακτική γνωρίζοντας ότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι απόλυτα αποτελεσματικοί στις standard εργασιακές ώρες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο εργαζόμενος να έχει μια ευελιξία στην εργασία του, αρκεί να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του με επιτυχία.

Παρόλα αυτά, αυτή η πολιτική δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υιοθετούν το εργασιακό τους ωράριο και στο σπίτι, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και πειθαρχία.

 

Γεωγραφικός περιορισμός

Η δυνατότητα πρόσβασης σε θέσεις εργασίας χωρίς γεωγραφικό περιορισμό είναι ένα απροσδόκητο όφελος της τηλεργασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για ανθρώπους που μένουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές με λιγότερες δυνατότητες μετακίνησης. Εκτός από αυτό, η τηλεργασία ανοίγει νέες επαγγελματικές και προσωπικές προοπτικές, καθώς μπορεί κανείς να επιδιώξει μια επιτυχημένη καριέρα, ανεξαρτήτως συνόρων, και παράλληλα να παρέχει μια ποιοτική προσωπική ζωή στην περιοχή που επιθυμεί.

 

Χρόνος μετακίνησης

Ο χρόνος μετακίνησης που εξοικονομείται από την τηλεργασία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Πολλοί εργαζόμενοι δαπανούν αρκετές ώρες την εβδομάδα μόνο για τη μεταφορά προς και από την εργασία τους, ακόμα και στις κεντρικές μεγαλουπόλεις. Δεδομένου ότι για τον επιχειρηματικό τομέα ο χρόνος είναι χρήμα, αυτές οι παραπάνω ώρες μπορούν εναλλακτικά να αφιερωθούν σε προσωπικό ή εργασιακό χρόνο, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα. Επιπλέον, εκτός από χρόνο, εξοικονομούνται και τα χρήματα μεταφοράς, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι απρόσμενα υψηλά.

 

Μειονεκτήματα τηλεργασίας για τους εργαζόμενους

Μειονεκτήματα τηλεργασίας για τους εργαζόμενους

 

Περισσότερες ώρες εργασίας

Η περισσότερες ώρες εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τηλεργασίας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προέρχεται είτε από την έλλειψη οργάνωσης και πειθαρχίας του εργαζόμενου, είτε από μεγαλύτερο όγκο εργασίας από τις επιχειρήσεις.

Οι ώρες που εξοικονομούνται από τις μετακινήσεις μπορεί να χρειαστεί να αφιερωθούν στην εργασία ή και ακόμα να ζητούνται επιπλέον καθήκοντα από τον εργοδότη, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στην τηλεργασία.

Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι διασκορπίζουν τις ώρες εργασίας τους, κάνοντας ενδιάμεσα άλλα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνει δουλειά για το βράδυ ή και το επόμενο πρωί. Αυτή η τακτική μπορεί να εξυπηρετεί για απαιτητικές ημέρες, ωστόσο είναι κάτι που μακροπρόθεσμα έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία και την απόδοση των εργαζομένων και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

 

Εγκλεισμός

Ο εγκλεισμός και η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων φαίνεται να είναι ο Νο1 παράγοντας που οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν την εργασία από το σπίτι. Πράγματι, η εξάρτηση από μια συσκευή για την καθημερινή εξ αποστάσεως επικοινωνία δημιουργεί μια αρνητική αίσθηση εξάρτησης και ένα χάσμα στις συναδελφικές σχέσεις.

 

Απόδοση

Η εργασία από το σπίτι για μερικούς ανθρώπους είναι ένα μεγάλο συν, ωστόσο όχι για όλους. Κυρίως οι άπειροι σε αυτό το καθεστώς μπορεί να το βρουν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το οικείο περιβάλλον είναι γεμάτο με περισπασμούς. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη συγκέντρωσης και κατ’ επέκταση χαμηλή αποδοτικότητα.

 

Προσωπική ζωή

Μια «παγίδα» της τηλεργασίας είναι να συμπτύξει ο εργαζόμενος την προσωπική του ζωή με την επαγγελματική. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ευελιξία μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Αυτό συμβαίνει καθώς ο οικείος και προσωπικός χώρος μεταμορφώνεται και σε εργασιακό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι περισσότερες εργατοώρες και μεγαλύτερη ασάφεια ως τον προσωπικό χώρο και χρόνο για τον εργαζόμενο.

 

Πλεονεκτήματα τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις

 

Περιβαλλοντικό αντίκτυπο

Όπως προαναφέρθηκε, η μείωση μετακινήσεων για τους εργαζόμενους σημαίνει λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτό με τις σωστές ενέργειες, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όφελος για την επιχείρηση ως μια σεβαστή πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Λειτουργικά κόστη

Η εργασία από το σπίτι συνεπάγεται με λιγότερα λειτουργικά κόστη που αφορούν τη λειτουργία του επαγγελματικού χώρου εργασίας και του κόστους των εργαζομένων. Αυτά μπορεί να είναι εξοπλισμός γραφείου, προμήθειες κ.α.. Μπορεί να ακούγεται ένα αμελητέο κόστος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

 

Απόδοση

Η απόδοση μπορεί να έχει γίνει βαρετό επιχείρημα, αλλά ισχύει και για τις επιχειρήσεις! Και αυτό διότι αποδοτικοί εργαζόμενοι, σημαίνει αποδοτική επιχείρηση. Όταν ένας εργοδότης υποστηρίζει τους εργαζόμενους του κατανοώντας τις ανάγκες τους, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο για αυτούς να αποδώσουν. Η ανάγκη για τηλεργασία εμφανίζεται  πολλές φορές στις επιχειρήσεις, επομένως, δεν πρέπει πάντα να θεωρείται μια “off the table” επιλογή. Επιπρόσθετα, με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται οι περιπτώσεις απουσίας εργαζομένων λόγω απρόοπτων συμβάντων.

 

Μειονεκτήματα τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις

Μειονεκτήματα τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις

 

Έλλειψη επίβλεψης

Ένας αρνητικός παράγοντας για τις επιχειρήσεις είναι η αδυναμία επίβλεψης και ελέγχου των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται νέοι αποτελεσματικοί τρόποι για να υπάρχει έλεγχος και σωστό management των καθηκόντων και των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο για την απόδοση αυτών.

 

Ασφάλεια δεδομένων

Η ασφάλεια των δεδομένων για τις επιχειρήσεις είναι το άλφα και το ωμέγα. Το ρίσκο να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα για της επιχειρήσεις είναι πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο, χωρίς αυτό να γίνεται πάντοτε αντιληπτό. Αυτό συμβαίνει διότι όλη η ευαίσθητη πληροφορία είναι σε «κοινή θέα» και σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Επομένως, αυτό είναι ένα πρόβλημα που στην τηλεργασία οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν λύση.

 

Η μετάβαση στην «κανονικότητα»

Κλείνοντας, η τηλεργασία είναι κάτι που μπήκε αρκετά ξαφνικά στις ζωές μας. Το δυσκολότερο κομμάτι, ωστόσο, θα είναι η μετάβαση στην «κανονικότητα». Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επαναφέρουν το εργασιακό καθεστώς στην παραδοσιακή του μορφή. Βέβαια, ο αντίλογος αναφέρει ότι η τηλεργασία ήρθε οριστικά στον επιχειρηματικό τομέα και ίσως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποδεχθούμε όλοι. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των εργαζομένων, και αντίστοιχα οι δεύτεροι να επιδιώκουν σε μια ομαλή και σταθερή άνοδο, προσφέροντας το 100% στην εργασία τους.