Remote work vs office: what is the difference?

Στις μέρες μας ο τύπος εργασίας διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία στην οποία εργάζεσαι και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Μετά την προσπάθεια των εταιρειών να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, πολλοί ήταν εκείνοι οι εργοδότες οι οποίοι επέτρεψαν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. 

Τα επόμενα χρόνια και ακόμα όταν η οικονομία ανέκαμψε, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι συνέχιζαν να δουλεύουν από το σπίτι. Με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 η εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκε από το 7%-8% που κυμαινόταν στα 2/3 τους πρώτους μήνες. 

Η πανδημία είναι εκείνη η οποία άλλαξε γρήγορα τις παραδόσεις δεκαετιών της εργασίας από το σπίτι και εισήγαγε ένα σύνολο προσκλήσεων που έπρεπε να ξεπεραστεί από τις εταιρίες. 

Στην συνέχεια εμφανίστηκε και ο όρος remote work. Με τον συγκεκριμένο όρο, εννοούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται από έναν κοινό φυσικό χώρο. Αντ’ αυτού συνδέονται διαδικτυακά . Η εργασία εξ΄ αποστάσεως χωρίζεται σε 2 υπό-κατηγορίες. Στην πρώτη οι εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι και μόνο. Στη  δεύτερη οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από οποιαδήποτε τοποθεσία, όπως καφετέριες, βιβλιοθήκες κτλ.

Στην συνέχεια θα αναλύσουμε περισσότερο την εξ αποστάσεως εργασία και θα αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της. Είναι προφανές ότι πολλοί εργαζόμενοι την προτιμούν διότι μειώνονται τα ατομικά έξοδα μετακίνησης, μπορούν να προγραμματίσουν την μέρα τους καλύτερα και έχουν περισσότερο προσωπικό ελεύθερο χρόνο.

- Καταρχάς οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο ανεξάρτητοι. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εμπιστεύονται τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι. Έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι σε θέση να συγκεντρωθούν περισσότερο στο σπίτι, διότι αποφεύγονται οι περισπασμοί του γραφείου. Αυτό τους οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα παραγωγικότητας.

- Η απομακρυσμένη εργασία τους επιτρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο στο πρόγραμμά τους.  Χωρίς να έχουν την ανάγκη της μετακίνησης για την δουλειά, τους επιτρέπεται αυτόν το επιπλέον χρόνο να ξεκουράζονται περισσότερο, να τρώνε καλύτερα γεύματα, καθώς και να έχουν χρόνο να κάνουν δραστηριότητες που προάγουν την υγεία τους όπως η άθληση και το διάβασμα.

- Η παραπάνω ελευθερία έχει γίνει επιθυμητή ακόμα και μετά την αποχώρηση των κανονισμών για την πανδημία. Σχετικές έρευνες μας δείχνουν ότι εργαζόμενοι που βρίσκονται στον κλάδο των υπηρεσιών (εξυπηρέτηση πελατών κλπ.) επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι καθώς υποστηρίζουν ότι τους ταιριάζει περισσότερο και αποδίδουν καλύτερα.

 

Τα αρνητικά της εξ αποστάσεως εργασίας είναι τα παρακάτω:

- To χάσμα της επικοινωνίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για τους εργαζόμενους. Η συνεργασία είναι μεν δυνατή, αλλά για να μοιραστείς μία ιδέα ή μία άποψη με έναν συνεργάτη σου γίνεται με μηνύματα, κλήσεις και  πολλές φορές γίνεται πιο κουραστική από ότι θα γινόταν από κοντά.

- Με λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά και τις πιέσεις της αυτοδιαχείρισης πολλές φορές οδηγούν σε στάσεις αναβλητικότητας.

Παρόλο που οι τάσεις στις ημέρες φαίνεται να δείχνουν ότι η εξ αποστάσεως είναι ο καλύτερος τρόπος για να εργαστεί κανείς, η παραδοσιακή εργασία συνεχίζει να έχει τα πλεονεκτήματά της. Μερικά από αυτά είναι:

- Η επικοινωνία, γίνεται πολύ ευκολότερα. Μέσω πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις, οδηγούμαστε σε θετικές εργασιακές σχέσεις και προσφέρει σε υψηλό βαθμό κίνητρα και συνεργασία για όλη την εταιρία.

- Για εκείνους που είναι επιφυλακτικοί στην πιο ανεξάρτητη επαγγελματική ζωή που δίνει η εργασία από το σπίτι, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η εργασία από κοντά τους κάνει να συγκεντρώνονται καλύτερα στο γραφείο από ότι στο σπίτι.

- Επίσης ο φυσικός χώρος εργασίας διευκολύνει τις εταιρίες να ενισχύουν την εταιρική κουλτούρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. 

 

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα της εργασίας από κοντά μερικά από αυτά είναι τα κόστη και ο χρόνος μετακίνησής τους για την εργασία  αλλά και η μικρότερη αίσθηση ελευθερίας.

Εν κατακλείδι δεν υπάρχει καθαρός «νικητής» σε αυτήν την σύγκριση. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προτιμούν την καινούρια πραγματικότητα και άλλοι προτιμούν το παλιό παραδοσιακό τρόπο. Η απόφαση εξαρτάται από τις συνθήκες. 

Όπως, ποιες είναι οι απαιτήσεις του κλάδου εργασίας, καθώς και πως αισθάνονται οι εργαζόμενοι με τα τωρινά δεδομένα. Εάν όλο αυτό τους προσθέτει εμπόδια και δεν το επιθυμούν, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στην εταιρία σας τόσο την απομακρυσμένη όσο και την δια ζώσης εργασία. Ακούστε τους υπαλλήλους σας και εξετάστε πώς θα επηρεάσει τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Το ένα δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από το άλλο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!