Αυτό το θέμα είναι μεγάλο και απασχολεί μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, κυρίως νέων. Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία; Εργασιακή εμπειρία ή εκπαίδευση; Αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

 

Έχεις ακούσει ποτέ ιστορίες ανθρώπων που έχουν γεμίσει τον τοίχο του δωματίου τους με πτυχία και παρόλα αυτά εργάζονται ως ανειδίκευτοι; Αντίστοιχα, έχεις ακούσει ιστορίες ανθρώπων που αφιερώνουν τη μισή τους ζωή σε μια επιχείρηση, μόνο και μόνο για να παραμείνουν στάσιμοι, να χάσουν τις προαγωγές τη μια μετά την άλλη ή ακόμα και να χάσουν τη δουλειά τους;

 

Μπορεί αυτές οι καταστάσεις να φαίνονται πολύ άδικες ή μακρινές, αλλά δυστυχώς είναι 100% αληθινές. Τη σήμερον ημέρα είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι ικανότητες των εργαζομένων στην αγορά εργασίας να μην «συναντούν» τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Το φαινόμενο αυτό, της αδυναμίας εύρεσης μιας κοινής γραμμής για τους υποψήφιους εργαζόμενους και εργοδότες, ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους στη σημερινή κοινωνία.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι είναι εν τέλει καλύτερο; Η επί της ουσίας εργασιακή εμπειρία ή συνεχής εκπαίδευση και απόκτηση θεωρητικών γνώσεων; Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για έναν εργοδότη;

 

Αυτό είναι ένα debate πολλών χρόνων, το όμως οποίο θα καταρρίψουμε σήμερα!

 

Εργασιακή εμπειρία ή εκπαίδευση;

Εργασιακή εμπειρία ή εκπαίδευση

 

Πολλοί άνθρωποι δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στη γνώση, και όχι αδίκως. Η γνώση είναι δύναμη. Όμως, στον επιχειρηματικό τομέα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η συνεχής μετεκπαίδευση είναι κάτι που οι νέοι επιδιώκουν και εφαρμόζουν, χωρίς όμως πάντα να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει διότι μια επιχείρηση αφενός πρέπει και οφείλει να αναγνωρίσει την γνώση που «κουβαλάει» ένας εργαζόμενος. Ωστόσο, η εργασιακή εμπειρία παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, μερικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι η εργασιακή εμπειρία είναι πιο σημαντική. Αν είναι έτσι, τότε γιατί λένε ότι η μετεκπαίδευση είναι απαραίτητη;

 

Πριν απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα δούμε μερικά σχετικά hints.

 

Hint No1: Το επίπεδο εκπαίδευσης συσχετίζεται με το επίπεδο εισοδήματος.

 

Hint No2: Οι εργαζόμενοι με υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα ανεργείας

 

Hint No3: Η εκπαίδευση έχει πολύ υψηλή αξία στην αρχή της καριέρας σου.

 

Poudouleveis Employers

 

Τι είναι πιο σημαντικό;

Για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτόν τον διάλογο, θα πρέπει να υπάρχουν πιο σαφείς μεταβλητές. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του κάθε στοιχείου ποικίλει ανάλογα τον κλάδο επαγγέλματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές γενικές γραμμές.

 

Αρχικά, ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης υποδεικνύει ότι μπορείς να τα καταφέρεις σε ένα πανεπιστήμιο, όχι σε μια πραγματική δουλειά. Η επιτυχία σε ένα επάγγελμα έχει να κάνει με αυτά που μπορείς πραγματικά να προσφέρεις σε έναν οργανισμό ή σε έναν πελάτη. Ένα πτυχίο ή μια πανεπιστημιακή εργασία δεν συγκρίνεται με τις απαιτήσεις και τις ικανότητες μιας επιχείρησης. Για να ανελιχθείς και να πετύχεις, πρέπει να αναπτύξεις ικανότητες που είναι χρήσιμες για έναν εργοδότη (ή έναν πελάτη). Η ικανότητα να μαθαίνεις κάτι απέξω και να το γράφεις στις εξετάσεις δεν μετράει - χρειάζεσαι soft & hard skills!

 

Αντίθετα, μια καλή επαγγελματική εμπειρία μπορεί να σε κάνει πετυχημένο, ικανό και έμπειρο σήμερα. Χωρίς τα κατάλληλα επίπεδα εκπαίδευσης, δεν θα μπορείς να ανταποκριθείς στο απαιτητικό περιβάλλον του «αύριο». Αυτό σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να είσαι χρήσιμος, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν, και αν δεν τα ακολουθείς θα καταλήξεις να «μείνεις στο ράφι». Σκέψου μόνο τα επαγγέλματα του παρελθόντος που χάνονται σιγά σιγά και αντικαθίστανται από πιο τεχνολογικά προηγμένα. Και δεν αναφερόμαστε σε τσαγκάρηδες. Ακόμα και ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει αν δεν καταφέρει να προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό διάβασμα.

 

Φυσικά, ένα πτυχίο μπορεί να αναδείξει την εξειδικευμένη γνώση που έχεις σε ένα αντικείμενο. Αυτό είναι κάτι που επιζητούν οι εργοδότες και επίσης ελαχιστοποιείς τις για on-the-job training ανάγκες σου.

 

Εργασιακή εμπειρία ή εκπαίδευση: Πλεονεκτήματα

Ένα όχι λανθασμένο συμπέρασμα είναι ότι και η εκπαίδευση αλλά και η εργασιακή εμπειρία είναι εξίσου σημαντικά, και μάλιστα το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο. Τότε γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις επιζητούν απρόσμενη εργασιακή εμπειρία από μικρή ηλικία;

 

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα κριτήρια επιλογής κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικά. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι κοινοί κανόνες. Όμως θα πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες. Επίσης, υπάρχουν εξαιρέσεις - τα άκρα - περιπτώσεων, όπου μια επιχείρηση μπορεί να έχει «παράλογα» κριτήρια επιλογής. Αυτό το φαινόμενο είναι αντίστοιχο και για εργαζόμενους που αναζητούν εργασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι από τέτοιες περιπτώσεις είναι ασφαλές να βγουν γενικά συμπεράσματα.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια σίγουρη απάντηση. Αν, παρόλα αυτά, θέλεις να οργανώσεις τους στόχους σου, υπάρχει λύση. Για αρχή, θα πρέπει να θυμάσαι ότι ποτέ δεν υπάρχει μονόδρομος. Όσο κρίσιμο είναι να έχεις εργασιακή εμπειρία εκτός από θεωρητικές γνώσεις, άλλο τόσο είναι να μπορείς να συνοδεύεις την εργασιακή σου εμπειρία με νέα και επίκαιρη πληροφορία. Το ιδανικό σενάριο είναι να μπορείς να τα συνδυάσεις και τα δύο.

 

Επίσης, θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για τον τομέα στον οποίο θέλεις να απασχοληθείς. Αναλόγως τον κλάδο εργασίας, διαφοροποιείται η βαρύτητα που πρέπει να δώσεις στην εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς πιο εύκολα καθοδηγήσεις τις προτεραιότητες σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν κλάδοι που η γνώση έχει αναμφίβολα υψηλή βαρύτητα, όπως η μηχανική, η ιατρική κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να έχεις γνώσεις επί του παρόντος. Διαφορετικά, δεν θα μπορείς να επιτελέσεις το έργο σου. Αντίθετα, μια καριέρα στο marketing ή στις πωλήσεις εστιάζει στα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι τίτλοι δεν μπορούν να προσφέρουν από μόνοι τους τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύονται με την αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία στον τομέα.

 

Αξία εργασιακής εμπειρίας

Αξία εργασιακής εμπειρίας

 

Αν είσαι απόφοιτος μιας σχολής, ή ενός μεταπτυχιακού τίτλου, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι έχεις αποκτήσει πολλές ικανότητες για την καριέρα που επιθυμείς. Ένας εργοδότης θα σε παρατηρήσει ως ένα άτομο που μπορεί να μάθει γρήγορα και δεν χρειάζεται υψηλή εκπαίδευση πάνω στη δουλειά - on the job training - κάτι που χρειάζεται χρόνο και χρήμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι έτοιμος για να μπεις στα βαθιά.

 

Καταρχάς, σε πολλές περιπτώσεις, η γνώση που αποκτάται μέσα από την εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχθεί. Για παράδειγμα, στις πωλήσεις υπάρχουν πράγματα που κατακτώνται μόνο στην πράξη. Αυτό κάνει την εργασιακή εμπειρία πολύ σημαντική για έναν εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό σου υπόβαθρο, η καριέρα σου είναι ανάλογη της εργασιακής σου εμπειρίας. Αυτό σημαίνει, ότι όσους τίτλους και να έχεις κατακτήσει, θα πρέπει να ξεκινήσεις την καριέρα σου από entry level επίπεδο.

 

Επίσης, η εργασιακή εμπειρία μπορεί να αποτελέσει ένα αποδεικτικό στοιχείο για έναν εργοδότη (ή πελάτη) ότι είσαι αποτελεσματικός. Τα πράγματα είναι απλά. Θα εμπιστευόσουν περισσότερο έναν δικηγόρο ή έναν δάσκαλο με 10 χρόνια εμπειρίας ή κάποιον στην αρχή της καριέρας του; Η εργασιακή σου εμπειρία μπορεί να είναι μια απόδειξη ότι γνωρίζεις την αγορά και έχεις αποδείξει την αξία σου. Τα soft skills είναι κάτι που δύσκολα αποκτάς στα έδρανα.

 

 

Ακόμα, η εργασιακή εμπειρία μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις και να ανανεώσεις τις δεξιότητες και τις γνώσεις σου όσο είναι απαραίτητο. Ένας τίτλος πριν μερικά χρόνια δεν έχει την ίδια αξία σήμερα, καθώς ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο, η γνώση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίκαιρη.

 

Pro Tip: Συνδύασε τις σπουδές σου με μια δουλειά.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών σου σχετίζεται με την απόκτηση soft skills, όπως είναι η διαχείριση χρόνου και η ομαδικότητα. Ακόμα και αν το εισόδημα από μια δουλειά κατά τη διάρκεια των σπουδών σου δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δείξεις σωστή αγωγή στον εργοδότη σου και πρακτική άσκηση των γνώσεων σου στον εαυτό σου.

 

Αξία εκπαίδευσης

Αξία εκπαίδευσης

Όπως αναφέραμε, η γνώση είναι δύναμη. Για την καριέρα σου, η εκπαίδευση είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να μπορείς να παραμείνεις ανταγωνιστικός. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει να ανελιχθείς. Πλέον, είναι απαραίτητο να κατέχεις αναγνωρισμένους τίτλους για να προαχθείς και να επιτύχεις τους στόχους σου. Ωστόσο, η γνώση είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Για παράδειγμα, ένα πτυχίο 5 χρονών έχει σημαντικά μικρότερη αξία για την παρούσα αγορά. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και θα πρέπει να μπορείς να προσαρμοστείς σε αυτό.

 

Η αξία της εκπαίδευσης δεν αλλοιώνεται. Ένα άτομο με σοβαρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, εκτός απο hard skills και εξειδικευμένες γνώσεις, είναι πιο καλλιεργημένο και ευέλικτο στη γνώση. Αυτό συνεπάγεται με ένα πιο ανεπτυγμένο τρόπο σκέψης, κάτι που έχει υψηλή αξία για μια επιχείρηση. Επίσης, αυτό συνεπάγεται με μεγαλύτερη ευκολία απόκτησης νέας γνώσης και μετεκπαίδευσης, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

 

Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και χαμηλότερο επίπεδο ανεργείας, καθώς οι επιχειρήσεις θέλουν ανθρώπους που μπορούν να «απορροφίσουν» γνώση.

 

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν ξεπερνάς το όριο. Η γνώση είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει να μπορείς να την αξιοποιήσεις εφαρμόζοντας τη στην πράξη. Επίσης, ένα μοτύβο εκπαίδευσης για την προσωπική ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικό. Όμως, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται και στο εισόδημα και τους στόχους σου, διαφορετικά θα είναι κάτι μη βιώσιμο.

 

Επίλογος

Μακροπρόθεσμα, το όφελος της υψηλόβαθμης εκπαίδευσης είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί. Η επαγγελματική σου πορεία θα πρέπει να έχει τον κατάλληλο συνδυασμό για να επιτύχεις σε αυτό που κάνεις. Φυσικά, μην ξεχνάς ότι το poudouleveis είναι εδώ για να σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα βήματα και να βρεις την εργασία που μπορείς να θριαμβεύσεις.