Για πολλούς, η συνέντευξη αποτελεί το πιο άχαρο και δύσκολο κομμάτι στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Η συνομιλία με άγνωστα άτομα, η ανάγκη παρουσίασης της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας, καθώς και η αξιολόγηση από αυτά προκαλέι αμηχανία, φόβο ή και ενόχληση. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι αναγκαίο. Εφόσον, λοιπόν,  δεν γίνεται να το αποφύγετε, ας δούμε μερικές συμβουλές- στρατηγικές που πιθανώς να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι στην επόμενη συνέντευξη εργασίας σας, διεκδικώντας αποτελεσματικότερα μια θέση εργασίας.

 

1. Διαβάστε για την εταιρεία

Πριν τη συνέντευξη είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάνει μια στοιχειώδη έρευνα γύρω από την εταιρεία που απευθύνεστε. Παρόλα αυτά, σημαντικό ποσοστό των ατόμων που διεκδικούν μια θέση γνωρίζουν ελάχιστα για την επιχείρηση που έστειλαν βιογραφικό για να εργαστούν.

Στο στάδιο της συνέντευξης η άγνοια για τα πολύ βασικά στοιχεία της επιχείρησης δεν δικαιολογείται. Βασικές πληροφορίες για τη δραστηριότητα, τους στόχους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της εταιρείας συνήθως βρίσκονται στα social media και την ιστοσελίδα της εταιρείας και έτσι είναι προσβάσιμα σε όλους. Αν φανείτε αδιάβαστοι, θα δημιουργήσετε συχνά πολύ κακή πρώτη εικόνα στους εκπροσώπους της εταιρείας και πιθανώς αυτό να αποτελέσει λόγο απόρριψης. Επομένως, σπανίως υπάρχει δικαιολογία στο να πιαστείτε αδιάβαστοι για το τι είναι ή κάνει μια εταιρεία.

 

2. Παραμείνετε ψύχραιμοι

Σε μια συνέντευξη, όπως και σε κάθετι στη ζωή, είναι πιθανό να συμβούν απρόοπτα ή τα πράγματα να μην πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Για αυτό, είναι σημαντικό να μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Μπορεί να σας «στριμώξουν» σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ίσως να νιώσετε ότι δεν είστε συμπαθείς ή ότι δεν φαίνεται να τους πείθετε. Όμως, η εικόνα ψυχραιμίας και σε αντιξοότητες θα σας να μοιάζετε πιο ώριμοι και ικανοί να διαχειριστείτε τις καταστάσεις. Έτσι, το παιχνίδι μπορεί να αντιστραφεί.

Άλλωστε, υπάρχει περίπτωση η αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά να είναι απλά εσφαλμένο συμπέρασμα λόγω stress ή φόβου σας.

 

3. Τονίστε τα δυνατά σας σημεία με αυτοπεποίθηση

Σε μια συνέντευξη είναι θεμιτό, αν όχι και απαραίτητο να μιλάτε για τα δυνατά σας σημεία. Δεν πρόκειται για έπαρση, αλλά για παρουσίαση των λόγων που σας καθιστούν τον/την κατάλληλο/-η υπάλληλο για τη θέση προς κάλυψη.

Πριν τη συνέντευξη αναλογιστείτε γιατί είστε το πιο κατάλληλο άτομο για τη θέση. Ποια στοιχεία σας αξίζει να αναφερθούν, ώστε να πείσετε την εταιρεία να προσλάβει εσάς και όχι κάποιο άλλο άτομο; Έτσι, οταν έρθει η συνέντευξη, θα γνωρίζετε που να εστιάσετε, ώστε να μιλήσετε με θάρρος για τους λόγους που είστε το κάταλληλο άτομο για τη θέση. Άλλωστε, η σωστή παρουσίαση των δυνατοτήτων σας αποτελεί βασική δεξιότητα και στρατηγική.

Ακόμα κι αν είστε άτομο πολύ σεμνό ή ντροπαλό, υπάρχουν τρόποι να επικοινωνήσετε τα δυνατά σας σημεία χωρίς να νιώσετε αμηχανία. Κάντε πρόβες και βρείτε τα λόγια που θα σας παρουσιάσουν ικανοποιητικά και ταιριάζουν στην προσωπικότητά σας.

 

4. Έχετε κατά νου που να εστιάσετε

Αναρωτηθείτε σε τι πρέπει να δώσετε έμφαση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και σε τι είναι πιθανό να εστιάσουν οι άνθρωποι που θα έχετε απέναντί σας. Το πρώτο σκέλος αφορά όλα τα σημαντικά κομμάτια που σας αφορούν και δείχνουν τις δυνατότητές σας, καθώς και τους λόγους που οδηγούν στην επιλογή σας έναντι των άλλων υποψηφίων. Επομένως, σκεφτείτε πώς και πότε είναι καλό να αναφερθούν αυτά τα προσόντα σας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το πού πιστεύετε ότι θα στραφεί το ενδιαφέρον της εταιρείας βλέποντας εσάς και το βιογραφικό σας. Εάν παρουσιάζονται πράγματα που δεν σας ευνοούν, βρείτε τους καλύτερους τρόπους που μπορεί να δικαιολογηθείτε ή ακόμη καλύτερα να κάνετε το αρνητικό θετικό. Λόγου χάρη, κενά στο βιογραφικό, συχνές αλλαγές εργασιακών χώρων και άλλα.

6 Στρατηγικές που οδηγούν σε μια επιτυχημένη συνέντευξη

 

5. Δείξτε ότι θέλετε τη θέση

Εάν όντως θέλετε να εργαστείτε σε μια θέση ή σε μια εταιρεία, τότε αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από την ίδια την εταιρεία. Κοινώς, δείξτε με χαμόγελο, ενθουσιασμό και επιχειρήματα γιατί μπορείτε και θέλετε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία, αναλαμβάνοντας ορισμένα καθήκοντα.

Όλοι οι εργοδότες και προϊστάμενοι επιθυμούν οι νέοι εργαζόμενοι ή συνεργάτες τους να έχουν όρεξη για δουλειά και ενδιαφέρον για τα νέα τους καθήκοντα. Ο ενθουσιασμός, λοιπόν, που μπορεί να εκπέμψετε μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα ο οποίος να οδηγεί στην επιλογή σας.

 

6. Προετοιμάστε μια συνοπτική παρουσίαση του επαγγελματικού σας εαυτού

Στη συνέντευξη σχεδόν πάντα ζητείτε από εσάς μια σύντομη παρουσίαση της πορείας, του εαυτού σας και των φιλοδοξιών σας. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να έχετε προετοιμάσει σε γενικές γραμμές μια παρουσίαση για εσάς με έμφαση στα δυνατά σας σημεία, στους στόχους σας, καθώς και σε κάθετι που να αποδεικνύει έμμεσα την καταλληλότητά σας για τη θέση.

Ο τρόπος που παρουσιάζετε τον εαυτό σας πρέπει να είναι σχετικά λακωνικός, καθώς και εξατομικευμένος και προσαρμοσμένος στον ρόλο ή εταιρεία που απευθύνεστε. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης του εαυτού μας σε μια συνέντευξη, κάντε κλικ εδώ.

 

Συμπέρασμα

6 Στρατηγικές που οδηγούν σε μια επιτυχημένη συνέντευξη

Η συνέντευξη είναι μια διαδικασία που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα σε πολλούς. Ωστόσο, αποτελεί μια διαδικασία που δεν μπορεί να αποφευχθεί. Επομένως, καλό είναι να είστε όσο πιο προετοιμασμένοι/-ες γίνεται και να ακολουθείτε κατάλληλες στρατηγικές επιτυχίας, ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε ώστε η επόμενη συνέντευξή σας να είναι και επιτυχημένη!