Το βιογραφικό αποτελεί την πρώτη εικόνα που παρουσιάζεται σε μια εταιρεία και αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής ή απόρριψης των υποψηφίων σε πρώτο στάδιο. Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες περιμένουν να δουν βιογραφικά πλήρη, με εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία που να παρουσιάζουν υποψηφίους με μια συνεχή πορεία και εξέλιξη. Τι συμβαίνει όμως αν αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται συνεχής; Κοινώς, πώς ερμηνεύονται από τις εταιρείες χρονικά κενά στην πορεία σας, στη διάρκεια των οποίων φαίνεται να μην εργαζόσασταν- εξελισσόσασταν ως επαγγελματίας; 

Παρακάτω, στο παρόν άρθρο θα δούμε τι είναι τα κενά στο βιογραφικό σας, πώς ακριβώς ερμηνεύονται από τις εταιρείες, καθώς και τρόπους που μπορείτε να τα αιτιολογήσετε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. 

 

Τι ακριβώς εννοούμε με κενά στο βιογραφικό

 

Τα κενά απασχόλησης είναι αυτές οι περίοδοι στη διάρκεια των οποίων διεκόπη για οποιονδήποτε λόγο η επαγγελματική σας σταδιοδρομία, όπως αυτή παρουσιάζεται στο βιογραφικό σας. Με πιο απλά λόγια, μιλάμε για διαστήματα που δεν εργαζόσασταν και ούτε σπουδάζατε σε ακαδημαϊκό επίπεδο που ίσως απαιτούσε την προσήλωσή σας και επομένως δικαιολογεί την έλλειψη εργασίας (π.χ. Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό κλπ). Το κενά διαστήματα μπορεί να είναι είτε μήνες είτε χρόνια και μπορεί να είναι από επιλογή ή από ατυχία.  

Τα κενά απασχόλησης μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι που απασχολούσε τις εταιρείες, καθώς δημιουργούσαν ανησυχίες για τους λόγους που το άτομο είχε μείνει χωρίς δουλειά («Ήταν επειδή δεν έβρισκε ή επειδή δεν ήθελε να βρει;» «Υπάρχει περίπτωση να μας κρεμάσει;» κοκ). Σήμερα, ωστόσο, παρότι ακόμη προβληματίζει, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανοχή αν ήσασταν χωρίς εργασία την περίοδο των δύο καραντινών. Τέτοιου είδους κενά δικαιολογούνται ευκολότερα, καθώς η εργασιακή πραγματικότητα ήταν πρωτόγνωρη για όλους, με ανάγκη για πολλές προσλήψεις σε συγκεκριμένες θέσεις, ενώ άλλοι κλάδοι ήταν κλειστοί. Ταυτόχρονα, υπήρχαν άτομα που δεν έπρεπε να εργαστούν για λόγους υγείας.

 

Πώς αιτιολογούμε τα κενά

 

1. Παρουσίαση κενών ως χρόνο επαγγελματικής εξέλιξης

Μπορείτε να το κάνετε αυτό παρουσιάζοντας αυτόν τον χρόνο ως διάστημα που χρησιμοποιήθηκε για την επαγγελματικής σας εξέλιξη μέσα από προσωπική μελέτη, έρευνα, σεμινάρια και πιστοποιήσεις γύρω από τον επιστημονικό αντικείμενο εργασίας σας. Ο χρόνος που μπορεί να αφιερωθεί στις παραπάνω δραστηριότητες, καθώς και σε άλλες, μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη περίοδος  για να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου σας και να σας προσφέρει πολύτιμη γνώση. Η γνώση που αποκτάτε μπορεί να είναι είτε θεωρητική είτε πρακτικά χρήσιμη για τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει. Επομένως, δεν μείνατε πίσω επαγγελματικά, αλλά επιλέξατε να εξελιχθείτε με έναν άλλον τρόπο. 

 

2. Αναφορά σε δραστηριότητες σχετικές με τη θέση

Εάν μπορείτε να συσχετίσετε κάποια ενασχόληση ή δραστηριότητα ή δεξιότητα που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια του κενού απασχόλησής σας με τη θέση που διεκδικείτε, ίσως το κενό να βγει υπέρ σας. Εάν σε εκείνο το διάστημα κάνατε κάποια πρακτική άσκηση, είχατε εθελοντική δράση ή οποιαδήποτε άλλη εποικοδομητική δραστηριότητα, αναφερθείτε σε αυτήν. Ιδίως η πρακτική άσκηση και η οργανωμένη εθελοντική δράση σε κάποια Δομή, ΜΚΟ, Οργανισμό κλπ, μπορούν να ενταχθούν κανονικότατα στην επαγγελματική εμπειρία. 

3. Κενό για οικογενειακούς λόγους

Εάν τα κενά στο βιογραφικό σας οφείλονται σε οικογενειακά ζητήματα ή σε θέματα υγείας, δεν έχετε κανέναν λόγο να το κρύψετε σε περίπτωση που ρωτηθείτε σε μια συνέντευξη. Χρονικές περίοδοι που έπρεπε να αφήσετε την εργασία σας για λόγους υγείας σας, των παιδιών σας, των γονιών σας κοκ, είναι απολύτως σεβαστά από όλους και δεν δημιουργούν αρνητική εικόνα για εσάς. Συνήθως το αντίθετο. Τέλος, επειδή πρόκειται για πολύ ευαίσθητα θέματα, συνήθως δεν δίνεται συνέχεια στη συζήτηση με περαιτέρω επεξηγήσεις ή διευκρινίσεις, παρά μόνο εάν το θέμα έχει διευθετηθεί. 

 

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

 

4. Μη συμπερίληψη μηνών (για μικρά διαστήματα)

Εάν το διάστημα που μείνατε χωρίς εργασία ήταν κάτω από έναν χρόνο, μπορείτε να το αποσιωπήσετε αναφέροντας το διάστημα εργασίας ανά δουλειά σε έτη και όχι μήνες. Σε περίπτωση που δεν έγινε σαφές, ας δούμε ένα παράδειγμα: Εάν εργαζόσασταν σε μια εταιρεία από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2016, ενώ η επόμενη πρόσληψή σας ήταν τον Νοέμβριο του 2016, αυτό το σημαντικό διάστημα μηνών μπορεί να κρυφτεί πολύ εύκολα. Στο βιογραφικό σας, λοιπόν, θα αναφερθείτε στο διάστημα που εργαστήκατε στην πρώτη δουλειά ως 2014-2016 και στην επόμενη εργασία πάλι 2016 έως τη χρόνια της λήψης της επόμενης εργασίας σας. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ότι βρήκατε σερί άλλη εργασία και δεν υπήρχε θέμα ανεργίας ή αεργίας. 

Παρόλα αυτά, καλού-κακού έχετε κάποια αιτιολόγηση σε περίπτωση που σας ζητηθεί να μιλήσετε αναλυτικά για την εμπειρία σας και στα μεσοδιαστήματα από εργασία σε εργασία.

 

Συμπέρασμα

Η σωστή αιτιολόγηση των κενών απασχόλησης στο βιογραφικό σας είναι σημαντική, για να διασφαλιστεί η καταλληλότητά σας ως υποψήφιος/-α για την προσφερόμενη θέση. Με τους κατάλληλους τρόπους μπορείτε να δικαιολογήσετε επαρκώς τα κενά αυτά, αν όχι και να τα παρουσιάσετε ως θετικό στοιχείο για την επαγγελματική σας εξέλιξη.

 

Κατηγορίες: Χρήσιμο υλικό για βιογραφικά, Δημιουργία προφίλ υποψηφίου, χρήσιμο υλικό για συνεντεύξεις, η συνέντευξη από το α στο ω.