Ο καθορισμός στόχων καριέρας είναι ένα σημαντικό συστατικό της διαδικασίας σχεδιασμού πλάνου δράσης. Το σχέδιο δράσης της σταδιοδρομίας σας πρέπει να έχει τόσο μακροπρόθεσμους όσο και βραχυπρόθεσμους στόχους. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριλάβεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στο καθένα, μαζί με τρόπους για να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που μπορεί να σε εμποδίσουν.

Καθώς προοδεύεις στην καριέρα σου, οι στόχοι σου μπορεί να αλλάξουν. Αφιερώνοντας χρόνο για να αξιολογήσεις τα επιτεύγματα, την εκπαίδευση, την εμπειρία και τις δεξιότητές σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορείς να επαναπροσδιορίζεις το πλάνο σου. για να σχεδιάσετε τους στόχους σας και πώς να τους διατυπώσετε με επιτυχία, μπορείτε να δείξετε ότι είστε αφοσιωμένοι στη δουλειά και ότι έχετε ένα σαφές όραμα για το μέλλον σας. 


Πώς ορίζονται οι επαγγελματικοί στόχοι;

 

Οι επαγγελματικοί στόχοι αφορούν την ιδανική κατάσταση στην οποία στοχεύεις να βρεθείς στην επαγγελματική σου ζωή. Μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμοι, όπως η απόκτηση μιας πιστοποίησης ή μακροπρόθεσμοι, όπως να διευθύνεις τη δική σου επιτυχημένη επιχείρηση, ανάλογα με το πόσο χρόνο αναμένεται να εργαστείς για να τους πετύχεις. Τελικά, η επίτευξη αυτών των στόχων θα σε φέρει πιο κοντά στις επαγγελματικές σου φιλοδοξίες.

Εκτός από τους δύο κύριους τύπους - μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους - οι στόχοι μπορούν, επίσης, να ταξινομηθούν σε κατηγορίες ανάλογα με την εστίασή τους. Οι 4 πιο συνηθισμένες είναι:


- Επαγγελματική ανέλιξη.

Αυτοί οι στόχοι έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της απόδοσης στην εργασία σου και το παραγόμενο αποτέλεσμα. Στόχος είναι να γίνεις καλύτερ@ σε αυτό που κάνεις και να εξελιχθείς σε expert στον κλάδο σου.


- Επαγγελματικές γνώσεις και κατάρτιση.

Είτε μόλις αποφοίτησες, είτε είσαι έμπειρ@ επαγγελματίας, υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθεις. Αυτοί οι στόχοι είναι για να σε διατηρούν ενήμερ@ για τις νέες εξελίξεις στον τομέα σου ή απλώς για να μαθαίνεις κάτι νέο και διαφορετικό.


- Καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να ηγηθούν στην καριέρα ή τον οργανισμό τους. Αυτοί οι στόχοι έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των διοικητικών σου δεξιοτήτων και της ικανότητας να λαμβάνεις αποφάσεις, με σκοπό την επιδίωξη θέσεων με περισσότερες αρμοδιότητες.


- Προσωπική ανάπτυξη.

Αυτοί οι στόχοι δίνουν έμφαση στην αυτοβελτίωση και σε δεξιότητες όπως η δικτύωση ή η ομαδική εργασία. Η επίτευξή τους έχει θετικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.


Ξεκίνα να πετυχαίνεις τους στόχους σου

 


Ο καθορισμός στόχων είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να χτίσεις την καριέρα που επιθυμείς. Δημιουργώντας έναν σαφή οδικό χάρτη για το πως θα φτάσεις εκεί που θέλεις, θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις πως να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο και τους πόρους σου για να σημειώσεις τη μέγιστη πρόοδο. Κατά τον καθορισμό των στόχων σου, πρέπει να διασφαλίσεις ότι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:


1. Είναι συγκεκριμένοι.

Κλειδί για την επίτευξη ενός στόχου είναι να είσαι ξεκάθαρ@ και ειλικρινής σχετικά με το τι ελπίζεις να επιτύχεις. Καθώς ξεκινάς, μετάτρεψε έναν ευρύ στόχο σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Θα πρέπει κάθε στόχος να συνδέεται από μία συγκεκριμένη δράση, που θα φέρει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό να μην στοιβάζεις πολλά πράγματα γιατί έτσι θα κουραστείς και θα χάσεις το ενδιαφέρον σου γρήγορα.


2. Είναι μετρήσιμοι.

Καθώς θέτεις τους στόχους σου, φρόντισε να ορίσεις ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους και έναν τρόπο να μετρήσεις το αποτέλεσμά τους. Μια καλή ιδέα είναι να καθορίσεις μικρότερα ορόσημα που θα σε βοηθήσουν να βάλεις προτεραιότητες και θα μπορείς να αξιολογήσεις στην πορεία. Έτσι, θα έχεις την ευκαιρία να επαναξιολογείς και να κάνεις διορθώσεις, όπου χρειάζεται. Και μην ξεχνάς: όταν πετυχαίνεις ένα ορόσημο, να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με μικρούς αλλά ουσιαστικούς τρόπους.


3. Είναι εφικτοί.

Ο καθορισμός στόχων που μπορείς εύλογα να επιτύχεις, εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου, θα βοηθήσει να διατηρήσεις το κίνητρο και να παραμείνεις συγκεντρωμέν@. Θα πρέπει οι στόχοι να αποτελούν πρόκληση, αλλά να είναι και εφικτοί. Αυτό για να συμβεί απαιτεί τα βήματα να είναι σχεδιασμένα με σαφήνεια και να αφήνουν αρκετό χρονικό περιθώριο. Πριν ξεκινήσεις να εργάζεσαι για έναν στόχο, βεβαιώσου ότι μπορείς να επιτύχεις τη δεδομένη στιγμή ή εάν υπάρχουν πρόσθετα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσεις, ώστε να προετοιμαστείς καλύτερα.

 

Πρόσφατες αξιολογήσεις

 

4. Είναι ρεαλιστικοί.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι επαγγελματικοί σου στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Θα πρέπει να αξιολογήσεις την ικανότητα, τους πόρους και την θέλησή σου να πετύχεις. Σκέψου γιατί ο στόχος είναι σημαντικός για εσένα, πως θα σε ωφελήσει η επίτευξή του και πως θα συμβάλει, γενικότερα, στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σου.


5. Είναι σχετικοί.

Για να δουλέψει το σχέδιό σου χρειάζεται να πραγματοποιήσεις συγκεκριμένες ενέργειες. Οι τεθέντες στόχοι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου καιν να συμφωνούν με τις δυνάμεις και τις ικανότητές σου. Συμβουλή μας είναι να θέσεις επαγγελματικούς στόχους που θα σε εμπνέουν και θα εκφράζουν το αληθινό πάθος σου.

 

Πως να απαντήσεις σε μια συνέντευξη.

 

«Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;»

Κλασική ερώτηση που ακούγεται συχνά, με διάφορες παραλλαγές, σε συνεντεύξεις, η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους επαγγελματικούς σου στόχους.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα τα κίνητρα και τις δυνατότητές σου. Οι ερωτήσεις σχετικά με τους επαγγελματικούς σου στόχους είναι ένας τρόπος για εκείνους να μετρήσουν την ικανότητά σου για τον ίδιο τον ρόλο και την (μακροπρόθεσμη) αφοσίωσή σου στη δουλειά. Θέλουν να ξέρουν αν έχεις ένα σαφές πλάνο για την καριέρα σου και εάν αυτοί οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση είναι να δώσεις μια συνοπτική επισκόπηση του επόμενου στόχου που έχεις θέσει για την καριέρα σου. Κι αν δεν είσαι ακόμα σίγουρ@ τι θέλεις να κάνεις επαγγελματικά; Θα βοηθούσε να έχεις μια ιδέα για την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις. Μια άλλη προσέγγιση, είναι να μιλήσεις για τους μακροπρόθεσμους στόχους σου, πλαισιώνοντάς τους ως προς το πως θα ωφελήσουν την εταιρεία. Τέλος, εάν θέλεις να αλλάξεις καριέρα, θα πρέπει να εξηγήσεις γιατί σε ενδιαφέρει ο νέος τομέας και πως θα μεταφερθούν οι δεξιότητες και η εμπειρία σου.

Θυμήσου, όταν απαντάς σε αυτήν την ερώτηση, σκοπός είναι να δείξεις ότι είσαι αφοσιωμέν@ στη δουλειά και ότι έχεις ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον σου.


Συμπέρασμα

 


Για να έχεις μια επιτυχημένη και ικανοποιητική επαγγελματική ζωή, πρέπει να διευκρινίσεις τους στόχους σου και να σχεδιάσεις μια στρατηγική για να τους πετύχεις. Η σκληρή δουλειά θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιτυχία σου, αλλά αν δεν διατυπώσεις σωστά τους στόχους για την καριέρα σου, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να τους πετύχεις. Προσδιορίζοντας τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, θα μπορέσεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα.