Στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, οι συνεντεύξεις  προσομοίωσης έχουν γίνει ο κανόνας. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν αυτές τις συνεντεύξεις για να αξιολογήσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες των υποψηφίων σε πραγματικές καταστάσεις εργασίας.

Σε μια συνέντευξη  προσομοίωσης, ο/η εργοδότης θα σας ρωτήσει μια σειρά από ερωτήσεις που θα σας ζητήσουν να περιγράψετε ένα συγκεκριμένο περιστατικό από την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία. Οι ερωτήσεις αυτές θα είναι σχεδιασμένες για να αξιολογήσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές σας σε διάφορους  τομείς όπως είναι η ηγεσία, η συνεργασία, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων.

Για να προετοιμαστείτε αποτελεσματικά για μια συνέντευξη  προσομοίωσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους τύπους ερωτήσεων που θα σας τεθούν και να εξασκηθείτε στην απάντησή τους. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στις συνεντεύξεις  προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων θεμάτων.

 

Τι είδους ερωτήσεις θα σας τεθούν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ερωτήσεων προσομοίωσης που μπορεί να σας τεθούν σε μια συνέντευξη. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ερωτήσεων περιλαμβάνουν:

 

Ερωτήσεις πραγματικών περιστατικών & καταστάσεων 

Αυτές οι ερωτήσεις, σε μία συνένετυξη εργασίας, θα σας ζητήσουν να περιγράψετε ένα συγκεκριμένο περιστατικό από την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία. Για παράδειγμα, ο/η εργοδότης μπορεί να σας ρωτήσει:

«Πείτε μου για μια φορά που αντιμετωπίσατε μια δύσκολη κατάσταση στην εργασία σας και πώς την αντιμετωπίσατε.»

Ένα παράδειγμα δύσκολης κατάστασης που πιθανόν να αντιμετωπίσατε στην εργασία σας αφορά όταν σας ανατέθηκε ένα έργο που ήταν εξαιρετικά περίπλοκο και είχε πολύ στενούς χρονικούς περιορισμούς. Ήταν μια περίοδος υψηλής πίεσης και αναμενόταν από εσάς να παράγετε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πείτε μου για μια φορά που συνεργαστήκατε αποτελεσματικά σε ομαδικό πλαίσιο για να επιτύχετε έναν κοινό στόχο.»

Μπορείτε να αναφέρετε σαν παράδειγμα, όταν εργαστήκατε ως μέλος μιας ομάδας είτε σε ένα πρότζεκτ στο πανεπιστήμιο, είτε για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος σε προηγούμενη εργασία σας, αναφέροντας πως καταφέρατε να συνδυάσετε τις διαφορετικές δεξιότητες και επαγγελματικές εμπειρίες σας για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που προέκυπταν καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

 

Ερωτήσεις με βάση το σενάριο 

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας ζητήσουν να περιγράψετε πώς αντιμετωπίσατε μια συγκεκριμένη κατάσταση στην εργασία σας. Για παράδειγμα, μια κατάσταση που αφορά τους συναδέλφους σας. Ειδικότερα, ο/η εργοδότης μπορεί να σας ρωτήσει: 

«Πείτε μου πώς θα αντιμετωπίσατε μια κατάσταση στην οποία ένας/μία συνάδελφος σας δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του/της.»

Σε μια τέτοια ερώτηση θα μπορούσες να αναφέρεις για παράδειγμα πως θα προτιμούσες να προσεγγίσεις πρώτα τον συνάδελφο σου σε ιδιωτική συνομιλία, προκειμένου να του εξηγήσεις τις ανησυχίες σου με σεβασμό και ευγένεια και να συζητήσετε μαζί για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη συνεργασία σας και να επιλύσετε τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σε ανάλογες περιπτώσεις η προσέγγιση του προβλήματος πρέπει να γίνεται με σεβασμό, επικοινωνία, συνεργασία και ανοιχτότητα για να βρεθεί μια κοινή λύση.

 

Ερωτήσεις με βάση την αξία 

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας ζητήσουν να περιγράψετε πώς οι αξίες σας έχουν επηρεάσει τις αποφάσεις σας στην εργασία σας. Για παράδειγμα, ο/η εργοδότης μπορεί να σας ρωτήσει: «Πείτε μου για μια φορά που οι αξίες σας, σας οδήγησαν να πάρετε μια δύσκολη απόφαση στην εργασία σας.»

Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αφορά την αντιμετώπιση ενός δεοντολογικού διλήμματος που αφορούσε την ειλικρίνεια και την ευθύνη. 

 

Ποια είναι η προετοιμασία για μια συνέντευξη  προσομοίωσης;

Για να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη  προσομοίωσης, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Ερευνήστε τη θέση εργασίας και την εταιρεία. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι ψάχνουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων. Για παράδειγμα, αν η θέση εργασίας απαιτεί την ικανότητα να εργάζεστε υπό πίεση, μπορείτε να αναζητήσετε παραδείγματα από την προηγούμενη εμπειρία σας, όπου αντιμετωπίσατε μια δύσκολη κατάσταση και πως τη διαχειριστήκατε.

Σκεφτείτε παραδείγματα από την προηγούμενη εμπειρία σας που δείχνουν ότι έχετε τα soft skills (δεξιότητες) και τις ικανότητες που απαιτούνται για τη θέση εργασίας. Για παράδειγμα, αν η θέση εργασίας απαιτεί την ικανότητα να εργάζεστε ως μέλος μιας ομάδας, μπορείτε να αναζητήσετε παραδείγματα από την προηγούμενη εμπειρία σας, όπου συνεργαστήκατε με άλλους για να πετύχετε ένα κοινό στόχο.

Δουλέψτε πολύ το σενάριο να απαντάτε σε κοινές ερωτήσεις. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν σύμβουλο καριέρας. Όσο πιο πολύ το δουλέψετε, τόσο πιο άνετοι θα είστε στην συνέντευξη και δεν θα φοβηθείτε όυτε θα σας αγχώσει τίποτα.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!