Πολλές φορές όλοι έχουν βρεθεί στην θέση όταν πηγαίνουν σε μία συνέντευξη να είναι στην δύσκολη φάση να μην γνωρίζουν τι να απαντήσουν σε μία “tricky” ερώτηση που τους κάνει ο διευθυντής προσωπικού.

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να είναι ανοιχτού τύπου ή ακόμα να κρύβουν κάποια σημεία που να είναι παγίδα. Σκοπός τους είναι να αξιολογήσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας, την κρίση και την προσαρμοστικότητα του υποψηφίου.

Για να απαντήσει κανείς επιτυχώς σε αυτές τις ερωτήσεις, ο υποψήφιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να έχει μια στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τους.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζονται μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους δύσκολων ερωτήσεων συνέντευξης και παρακάτω παρέχονται οι συμβουλές για το πώς να τις απαντήσετε με επιτυχία.

 

Ποιές είναι λοιπόν οι πιο challenging ερωτήσεις;

Η πρώτη ερώτηση, που συναντάει κάποιος, είναι να περιγράψει τον εαυτό του με λίγα λόγια.

Εδώ ο απώτερος σκοπός είναι να πλασάρετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με αναφορά στην εργασιακή σας εμπειρία και πως έχετε εξελιχθεί μέσα από αυτή, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχετε αποκτήσει, τα πτυχία σας και στην συνέχεια άλλα θέματα που θα προωθήσουν την προσωπικότητά σας, όπως τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά σας.

Επίσης, αυτό που μπορείτε να κάνετε, για να προετοιμαστείτε καλύτερα με σκοπό να παρουσιάσετε τον εαυτό σας, είναι να ετοιμάσετε μια μίνι βιογραφία με στοιχεία που θα είναι χρήσιμα σε κάθε συνέντευξη.

Δεύτερη ερώτηση που ακολουθεί και συναντάται συχνά είναι το «γιατί κάνεις αίτηση σε αυτήν την θέση;». Αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι μία δοκιμασία, από τον μελλοντικό εργοδότη σας για να δει το πόσο ενθουσιασμένοι είστε με αυτήν την θέση εργασίας ή εάν έχετε κάνει κάποια έρευνα για τα καθήκοντά της.

Με την κατάλληλη έρευνα από την μεριά σας, μπορείτε να απαντήσετε και να καλύψετε οποιαδήποτε ερώτημα μπορεί να προκύψει, καθώς και να την συγκρίνετε με την προηγούμενη θέση εργασίας.

Ως τρίτο ερώτημα είναι «το ποια είναι τα πλεονεκτήματά σας;».Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει είναι να είστε ο εαυτός σας. Δεν χρειάζεται να απαντήσετε με τέτοιο τρόπο, για να κερδίσετε τον μελλοντικό σας εργοδότη. Αναφερθείτε σε συγκεκριμένα παραδείγματα δεξιοτήτων και εμπειριών που έχετε κατακτήσει από προηγούμενες θέσεις εργασίας. 

Πως αντιδράτε μέσα σε μία ομάδα και πόσο ομαδικός παίκτης είστε; Οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες αλλά και η γρήγορη επίλυση των προβλημάτων είναι μερικά από τα στοιχεία που καλείστε να δώσετε απαντήσεις.

Επίσης, μία ακόμη σημαντική ερώτηση είναι το εαν «είχατε κάποια διαφωνία στην εργασία σας και πως την διαχειριστήκατε;». Το πιο σωστό στην παραπάνω ερώτηση είναι να ανατρέξετε σε ένα γεγονός που όντως έχει πραγματοποιηθεί και μέχρι σε ένα βαθμό ευθύνεστε και εσείς, αλλά στο τέλος είχε αίσιο τέλος καθώς λύθηκε το θέμα. 

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

Ουδέτερη εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
29/04/2024
Ουδέτερη εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
29/04/2024

 

Με το παραπάνω παράδειγμα το πρώτο και βασικότερο στοιχείο που δείχνετε είναι διάθεση για συνεργασία, αλλά και ικανότητα επίλυσης των διαφωνιών, με θετικό τρόπο.

Μια ακόμη συνήθης ερώτηση είναι «το πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;». Ο σκοπός της παραπάνω ερώτησης είναι να δείξουν στο εργαζόμενο την διάθεση που έχει για να παραμείνει στην εταιρία και εάν την εντάσσει στο εργασιακό του μέλλον.

Τέλος, ακόμη μία ερώτηση είναι, «ποιος ο λόγος να αποχωρήσετε από την τωρινή σας εργασία;». Πρέπει να αναφέρετε ακριβώς τους λόγους που αποχωρείτε και να τους αιτιολογήσετε. Επίσης, θα ήταν τρομερό λάθος να κατηγορήσετε την προηγούμενη δουλειά σας και τους συναδέλφους σας. Κρατήστε όσο μπορείτε καλύτερα ένα επίπεδο επαγγελματισμού.

Σε περίπτωση που έχετε απολυθεί με δική σας υπαιτιότητα, θα πρέπει να εξηγήσειτε ακριβώς την αιτία, αλλά και το τι κάνατε προκειμένου να το διορθώσετε. Οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός υποδεικνύει δείγμα κακής συμπεριφοράς.

 

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος από την μεριά του

Από την άλλη μεριά, ένας εργαζόμενος πρέπει να κάνει ερωτήσεις από την μεριά του για να μάθει περισσότερα για το ρόλο του, τους στόχους του, και πώς μπορεί να εξελιχθεί. 

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα τις αρμοδιότητές του, να αναπτύξει τις δεξιότητές του, και να προχωρήσει στην καριέρα του. 

Και όλα αυτά γιατί εκείνος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της καριέρας του και την σταδιοδρομία που θέλει να ακολουθήσει. Οι ερωτήσεις του είναι στοχευμένες, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις ευκαιρίες που έχει και να τις αξιοποιήσει στο έπακρο.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!