Οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάποια στιγμή απέτυχαν σε κάποια συνέντευξη. Παράγοντες όπως το άγχος, η πίεση, η έλλειψη των κατάλληλων προσόντων κλπ, είναι καθοριστικής σημασίας για την απόρριψη που ίσως σας συνέβη. Παρά την ενόχληση που νιώθετε όμως πρέπει να συνεχίσετε την αναζήτηση για να βρείτε δουλειά. Τι πρέπει να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βρείτε το θάρρος και να πάτε στην επόμενη συνέντευξη; Πώς μπορεί η επόμενη συνέντευξη να είναι και επιτυχής;

Ξαναβρίσκοντας το θάρρος μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη

 

Αναλογιστείτε τα λάθη σας

Τελικά τι πήγε λάθος και δεν επιλεχθήκατε; Είπατε κάτι που δεν έπρεπε; Δείξατε ανασφάλεια και δεν πείσατε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στα καθήκοντα της θέσης; Αναλογιστείτε τι δεν κάνατε σωστά, ώστε να το δουλέψετε από εδώ και στο εξής, αποφεύγοντας την επανάληψή του στο μέλλον.

Μην ξεχνάτε ότι το αποτέλεσμα μιας συνέντευξης δεν καθορίζεται πάντα από αντικειμενικά κριτήρια, αλλά υπάρχει και ισχυρό στοιχείο υποκειμενικότητας. Μπορεί ένα άτομο με λιγότερα προσόντα να πείσει περισσότερο ότι έχει τις δυνατότητες να αναλάβει την χ θέση, καθώς μοιάζει να έχει περισσότερο θάρρος και επικοινωνιακές δεξιότητες σε σχέση με έναν από άποψη βιογραφικού καταλληλότερο υποψήφιο.

Ό,τι λάθος και εάν κάνατε, αν κάνατε, εντοπίστε το και μη το επαναλάβετε. Άλλωστε, μετά από κάθε συνέντευξη γίνεστε καλύτεροι, καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο με τη διαδικασία, με τις δυνάμεις σας και με τα αρνητικά σας.

 

Εξελιχθείτε

Μπορεί να μην κάνατε κάποιο λάθος, αλλά να μην είχατε την αντίστοιχη προϋπηρεσία για τη θέση ή οι σπουδές σας να μην αρκούσαν. Η διαρκής εξέλιξη είναι, καλώς ή κακώς,  αναγκαία στη σύγχρονη εποχή. Μπορεί να είναι αίτημα των καιρών, αλλά δεν παύει να αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για να εξελιχθείτε, μελετώντας αντικείμενα που σας αφορούν, σας ενδιαφέρουν ή στερείστε.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ή χωρίς πιστοποίηση που θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε τις γνώσεις σας, να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας και γενικώς να αποκτήσετε περισσότερο θάρρος για τις ικανότητές σας.

Υ.Γ: Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε προγράμματα δωρεάν, με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος, σε πλήθος επαγγελματικών και ακαδημαϊκών αντικειμένων.

 

Προσαρμόστε την αναζήτησή σας

Μερικές φορές η διαδικασία της συνέντευξης μπορεί να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι η θέση που διεκδικούσατε και τελικά δεν σας δόθηκε δεν ήταν για εσάς, είτε λόγω προσόντων είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας. Αναρωτηθείτε εάν θα μπορούσατε πραγματικά να δείτε τον εαυτό σας σε αυτήν τη θέση σε καθημερινή βάση. Πιθανώς να υπάρχουν αρμοδιότητες που δεν σας ενθουσίασαν και αυτό να φάνηκε στον εργοδότη σας.

Πάρτε τον χρόνο σας και σκεφτείτε κατά πόσο η θέση/ οι θέσεις που κοιτάτε ανταποκρίνονται όντως σε αυτό που θέλετε, αλλά και σε αυτό που είστε σε θέση να διεκπεραιώσετε. Αν όχι, σκεφτείτε πώς να προσαρμόσετε την αναζήτησή σας σε θέση που σας ταιριάζει περισσότερο.

 

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Ακούμε συχνά ότι είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και αυτό σχεδόν πάντα είναι αλήθεια. Όταν μάλιστα δίνεται και αφορμή όπως η αποτυχία σε μια συνέντευξη, τότε μπορεί να γίνουμε υπερβολικοί και επικριτικοί σε σημείο που δεν το αξίζουμε. Αυτό όμως δεν χρειάζεται. Αναγνωρίστε τα λάθη σας, ξεσπάστε αν το έχετε ανάγκη, αποδεχτείτε την κατάσταση και πηγαίνετε παρακάτω. Κανείς δεν μπορεί να είναι πάντοτε τέλειος ή αντάξιος των απαιτήσεων.

 

Απομυθοποιείστε την απόρριψη

Σε αυτήν την εποχή, όπου όλα αλλάζουν ταχύτατα, η ανάπτυξη ψυχικής αντοχής αποτελεί απαραίτητο προσόν για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και προσωπική ευημερία.

Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μια νοοτροπία μάθησης μετά την αποτυχία, ώστε να αναπτύξετε τόσο την ψυχική σας ισορροπία όσο και την προσήλωση στην εξέλιξη και ανάπτυξή σας. Μακροπρόθεσμα, η νοοτροπία αυτή θα αυξήσει τις πιθανότητές να ανελιχθείτε επαγγελματικά, καθώς θα έχετε αναπτυχθεί ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος. Επομένως, προσπαθήσετε να δώσετε ένα διαφορετικό νόημα στην απόρριψη και με πείσμα να διεκδικήσετε το επαγγελματικό σας μέλλον.  Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ελάχιστοι άνθρωποι δεν έχουν απορριφθεί από μια συνέντευξη.

Υ.Γ: Πιθανώς, εάν υπάρχει επιτακτική βιοποριστική ανάγκη, το να δείτε την αποτυχία ως μάθηση ή ως πρόκληση μπορεί να μοιάζει έως και εκνευριστικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μην πιεστείτε και δώστε απλά έμφαση στο να πεισμώσετε για να τα καταφέρετε την επόμενη φορά.

 

Συμπέρασμα

Ξαναβρίσκοντας το θάρρος μετά από μια αποτυχημένη συνέντευξη

 

Η αποτυχία σε μια συνέντευξη είναι κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, οφείλετε απέναντι στον εαυτό σας να ξαναβρείτε το θάρρος σας, να πεισμώσετε και να εξελιχθείτε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Μόλις ξανασταθείτε στα πόδια σας με πιο γερές βάσεις, θα νιώσετε πιο έτοιμοι από ποτέ να διεκδικήσετε το καλύτερο δυνατό για εσάς και το μέλλον σας.