Οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει και μια προσπάθεια εγκλιματισμού.

Η ίδια κατάσταση ισχύει και όταν αρχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια νέα δουλειά.

Φυσικά, υπάρχουν άνθρωποι που προσαρμόζονται εύκολα από την αρχή, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που χρειάζονται κάποιο διάστημα για να καταφέρουν να ενσωματωθούν σε μια νέα ομάδα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να  σε υποστηρίξουμε και να σου δώσουμε 5 συμβουλές για να ενσωματωθείς πιο εύκολα στη νέα σου δουλειά, και ειδικότερα σε μια νέα ομάδα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

 

#1 Μην πιέζεις τον εαυτό σου.

Γνωρίζουμε ότι οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία, αλλά προσπάθησε, όσο γίνεται, να μην ασκείς πίεση στον εαυτό σου ευθύς εξαρχής.

Χαμογέλα, χαιρέτα τους συναδέλφους σου και μείνε πάντα θετικός. 

Προσπάθησε να δεις την πρώτη ημέρα της εργασίας σου ως μια ευκαιρία, μια νέα αρχή και όχι ως αγγαρεία ή κάτι αδύνατο να ξεπεραστεί.

Αν μέχρι τώρα είχες συνηθίσει να βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα, από δω και πέρα οφείλεις να ξέρεις πως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και πως θα πρέπει να συμβιβαστείς οριστικά με αυτή την ιδέα.

Ακόμα κι αν, ως νεοφερμένος, πρόκειται να είσαι το επίκεντρο της προσοχής, αυτό δεν θα πρέπει να σε αγχώνει ή να σε αποθαρρύνει. Αντίθετα, μπορείς να το αντιμετωπίσεις θετικά, καθώς θα μπορείς να αναδείξεις την εμπειρία ή τις ικανότητές που έχεις συγκεντρώσει μέχρι στιγμής.

 

 

#2 Κοινωνικοποιήσου την ώρα των διαλειμμάτων

Είτε μιλάμε για μικρά διαλείμματα για καφέ είτε για διαλείμματα μεσημεριανού γεύματος, εσύ προσπάθησε, όσο πιο σκληρά μπορείς, να συναναστρέφεσαι με τους νέους συναδέλφους ή ακόμα και με τους ανωτέρους σου.

Τα διαλείμματα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσεις νέα πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τη ρουτίνα ή τα καθημερινά καθήκοντα.

Για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις ή να συμμετέχεις σε συζητήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις ή τις δραστηριότητες αναψυχής των άλλων.

Να είσαι δραστήριος στις συζητήσεις, έτσι ώστε να μπορείς να δίνεις στους νέους συναδέλφους την ευκαιρία να σε γνωρίσουν καλύτερα και, γιατί όχι, να μπορέσετε να συνδεθείτε με μακροχρόνιες φιλίες.

Μια άλλη καλή ιδέα που μπορεί να βοηθήσει, είναι να γνωρίσεις την περιοχή γύρω από το γραφείο όπου εργάζεσαι. Σίγουρα θα βρεις κάποια καφέ ή εστιατόρια όπου μπορείς να βγεις με συναδέλφους μετά τη δουλειά και να χαλαρώσεις στον ελεύθερο χρόνο σου.

Μείνε θετικός και μη φοβάσαι να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.

 

#3 Να είσαι συμμετοχικός από την αρχή 

Και μόνο το γεγονός ότι θέλεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα και να προσαρμοστείς στη νέα σου εργασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, θα δημιουργήσει μια πολύ καλή εντύπωση για το άτομό σου από την αρχή.

Όπως προαναφέραμε, μπορείς να βοηθήσεις τους συναδέλφους σου με την εμπειρία και τις δεξιότητες που έχεις μέχρι τώρα αποκτήσει.

Φυσικά θα υπάρχουν και πράγματα που δεν θα γνωρίζεις, θέματα που αφορούν το λογισμικό ή το ειδικό μάνατζμεντ της εταιρείας. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κανείς δεν θα έχει την προσδοκία να ξέρεις τα πάντα τέλεια από την πρώτη μέρα. 

Το σημαντικό είναι να θέλεις να μαθαίνεις και να συμμετέχεις σε νέες δραστηριότητες. Και αν δημιουργούνται οποιεσδήποτε αμφιβολίες, να μη φοβάσαι να ρωτάς.

Σίγουρα οι συνάδελφοί σου θα το εκτιμήσουν αυτό και θα σε στηρίξουν με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

 

#4 Το κουτσομπολιό δεν είναι επιλογή

Ένα κοινό λάθος που παρατηρείται σε νεοφερμένους υπάλληλους μιας εταιρείας είναι το να κουτσομπολεύουν αρνητικά ορισμένους συναδέλφους ή, ακόμα χειρότερα, τους ανώτερους τους, προκειμένου να ευχαριστήσουν κάποια άλλα άτομα εντός της εταιρείας.

Σίγουρα μια τέτοιου είδους στάση είναι λάθος και τις περισσότερες φορές διακινδυνεύεις ακόμη και να χάσεις τη δουλειά σου.

Η δική μας σύσταση είναι να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος από την αρχή και να μην ενταχθείς στις λεγόμενες "κλίκες", οι οποίες συνήθως σχηματίζονται μεταξύ των παλαιότερων συναδέλφων.

Ακόμα κι αν δεν έχεις την ίδια χημεία με όλους τους συναδέλφους σου στην εταιρεία, είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν ελάχιστο επαγγελματικό σεβασμό μεταξύ σας.

 

#5 Δημιούργησε μια νέα καθημερινότητα

Εάν μέχρι τώρα είχες συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα γραφείου, τώρα ίσως είναι η ώρα να βρεις μια νέα ή, τουλάχιστον, μια περισσότερο βελτιωμένη καθημερινότητα.

Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχή του άρθρου, υπάρχουν άνθρωποι που προσαρμόζονται στη νέα τους θέση από την πρώτη ημέρα ή την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που χρειάζονται αρκετές ημέρες πριν καταφέρουν να επιστρέψουν στο κανονικό τους ρυθμό.

Ακόμα κι έτσι όμως, το ζήτημα εύρεσης μιας καθημερινής ρουτίνας στο γραφείο εξαρτάται κυρίως από εσένα και την ικανότητά σου να παραμένεις όσο το δυνατόν περισσότερο παραγωγικός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα απλό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να φαίνεται κοινότοπο, είναι να αναδιαμορφώσεις το γραφείο σου στα χρώματα που σου αρέσουν πιο πολύ. Αυτό θα σε βοηθήσει να εργαστείς σε ένα οικείο περιβάλλον και να αισθανθείς πολύ πιο άνετα.

 

Μια καλή σκέψη για το τέλος 

Ακόμα κι αν η αρχή είναι δύσκολη, είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε από την πρώτη στιγμή και να μην κρίνουμε μόνο από τα φαινόμενα.

Μια αλλαγή εργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για σένα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Το σημαντικό είναι να σκέφτεσαι πάντα θετικά και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.