Συμπληρώνοντας εννέα χρόνια κρίσης και ενώ βρισκόμαστε μπροστά στη φαινομενική έξοδο από τα μνημόνια, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας παραμένουν χαμηλοί, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία. Αν αποδεχθούμε αυτά τα στοιχεία, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ζωτικά συνδεδεμένη με την αύξηση των μισθών, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ο ντόρος όμως γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και για το πέρασμα σε μια εποχή δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Αναμφίβολα, η άνοδος της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει τα κέρδη μιας επιχείρησης. Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που λείπει σήμερα για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση; Διεθνείς φορείς, συνέδρια και πολυεθνικές τείνουν να απαντούν ότι η ψηφιοποίηση είναι το κομμάτι του παζλ που λείπει. Δεν είναι τυχαίο ότι μια σειρά κλάδοι, από τους ΟΤΑ μέχρι και τη ναυτιλία προετοιμάζονται να αρπάξουν αυτή τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν λίγο καιρό σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Το μέλλον της ναυτιλίας-Δαμάζοντας το ψηφιακό κύμα» ο επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας της BCG (Boston Consulting Group) δήλωσε πως η ψηφιοποίηση δεν είναι μόνο προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων αλλά κλειδί για την επιτυχία τους, αφού προσδίδει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και έκθεση του ΟΟΣΑ για τον «Κόσμο της εργασίας στην εποχή της ψηφιοποίησης», η οποία τόνιζε ότι οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για αλλαγές, οι οποίες όμως θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στους εργαζομένους.

Η ψηφιοποίηση ως το επόμενο επιχειρηματικό trend

Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση υποχώρησης της οικονομικής κρίσης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη -έστω και αναιμική- σε κάποιες χώρες, αλλά παράλληλα ωθεί τις εταιρίες και τους φορείς να υιοθετήσουν νέες ψηφιακές στρατηγικές. Όμως, ενώ υπάρχουν τομείς που ψηφιοποιούνται εύκολα και γρήγορα, όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μέσα ενημέρωσης κ.ά., υπάρχουν αντίστοιχα και τομείς που δείχνουν καθυστέρηση, όπως η εκπαίδευση και η υγεία. Είναι σίγουρο ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τα μοντέλα απασχόλησης και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας στην ψηφιακή εποχή που θα περάσουμε.

Διαβάστε περισσότερα >>