Δεν είναι λίγες οι φορές που πασχίζουμε να πειθαρχήσουμε στα πρέπει και στα deadlines. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ μια εσωτερική φωνή μάς παρακινεί να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας –από το να γράψουμε ένα άρθρο μέχρι το να κάνουμε τα πρώτα βήματα σ’ ένα νέο πρότζεκτ μας– και μάλιστα νιώθουμε και ενθουσιασμένοι, τελικά καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή και δεν κάνουμε τίποτα εποικοδομητικό ή δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, γιατί φοβόμαστε ότι το status quo δεν θα μας αποδεχτεί.

Όμως, από την άλλη, βλέπουμε ανθρώπους που δρουν σύμφωνα με το action plan που έχουν εκπονήσει, πιστοί στις επιμέρους δράσεις και στους στόχους που έχουν τεθεί από τρίτους ή έχουν θέσει οι ίδιοι. Βλέπουμε ανθρώπους που δεν τους βγάζει από τη σειρά τους κανένας περισπασμός. Αυτούς τους αποκαλούμε και «ρομποτάκια».

Υπάρχουν και οι άλλοι. Εκείνοι οι «αντάρτες». Εκείνοι οι άνθρωποι που όχι μόνο δεν κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, αλλά πάνε κόντρα στα πλάνα και στους κανόνες, είτε γιατί έχουν άλλη άποψη, είτε γιατί δεν ανέχονται να τους επιβάλλουν συγκεκριμένες δράσεις, είτε γιατί κοντράρουν για να κοντράρουν.

Στη ζωή μας μπορεί να βρεθούμε να παίζουμε έναν από τους παραπάνω ρόλους ή και όλους κατά διαστήματα. Δεν αντιδρούμε πάντα με τον ίδιο τρόπο, και μάλιστα ο τρόπος που αντιδρούμε επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες: ψυχική κατάσταση, εξωτερικό περιβάλλον, συνεργάτες, είδος του πρότζεκτ, ηλικία κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά, ο καθένας από μας έχει μια τάση προς μία συμπεριφορά, την οποία και εμφανίζει πολύ πιο συχνά σε σχέση με τις υπόλοιπες, όταν πρέπει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προσδοκίες ή και απαιτήσεις που υφίστανται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή. Αυτές οι προσδοκίες/απαιτήσεις μπορεί να πηγάζουν από τον εσώτερο εαυτό μας –ανάγκη για αυτοπειθαρχία, για να παραμείνουμε πιστοί σ’ έναν στόχο μας– ή να προέρχονται από το εξωτερικό μας περιβάλλον – υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ, οι οποίες δεν είναι και τόσο fun για μας.

Το να γνωρίζουμε αυτή τη συμπεριφορική μας τάση μπορεί να μας βοηθήσει τελικά στο να βρούμε τις καλύτερες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ώστε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, να απενοχοποιούμαστε, να νιώθουμε λιγότερο άγχος, να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να καταφέρνουμε να δεσμευόμαστε αποτελεσματικά σε ό,τι κάνουμε ή πρέπει να κάνουμε, αλλά και να έχουμε ευχαριστημένους όλους τους εμπλεκόμενους (stakeholders).

Διαβάστε περισσότερα >>