Το brain drain, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξής τους. Πρόκειται για την αποχώρηση ατόμων, από μια χώρα σε άλλες χώρες, τα οποία διαθέτουν υψηλό μορφωτικό ή επαγγελματικό επίπεδο και αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες εργασίας ή ζωής.

Τα άτομα που συμμετέχουν στο φαινόμενο του brain drain είναι συνήθως νέοι, μορφωμένοι και με υψηλό δυναμικό. Η απώλεια τους από μια χώρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της.

 

Ποιοί επηρεάζονται από το brain drain;

Όσον αφορά το τοπικό επίπεδο, επηρεάζονται οι ακόλουθες ομάδες.

Οι τοπικές επιχειρήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά σε εξειδικευμένους τομείς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής, της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών, και των επενδύσεων.

Οι τοπικές κοινότητες μπορεί να χάσουν τη δυναμική τους και να αποδυναμωθούν. Αυτό συνήθως οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας, της φτώχειας, και της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Στην Ελλάδα, το brain drain αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες είχαν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το φαινόμενο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, και την κοινωνική συνοχή.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες του brain drain;

Απώλεια ανθρώπινου δυναμικού 

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το brain drain χάνουν τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους επαγγελματίες και ερευνητές, που μπορούν να έχουν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και την κοινωνία τους.

 

Απώλεια επενδύσεων 

Οι επαγγελματίες που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες συνήθως αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και μισθολογικές προοπτικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια επενδύσεων και ανάπτυξης στην πατρίδα τους.

 

Απώλεια επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας 

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες μπορεί να μην είναι πλέον διαθέσιμοι για να συμμετάσχουν σε επιστημονικές και καινοτόμες δραστηριότητες στη χώρα τους, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για ανάπτυξη και πρόοδο.

 

Υποβάθμιση των υπηρεσιών 

Η απώλεια εξειδικευμένων επαγγελματιών μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα, καθώς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν τις ίδιες ικανότητες και γνώσεις.

 

Απώλεια κοινωνικής συνοχής 

Η αποχώρηση εξειδικευμένων επαγγελματιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνική συνοχή και την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε κοινωνικά προβλήματα και προκλήσεις.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το brain drain;

Η αντιμετώπιση του brain drain απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις τόσο για την αποτροπή της εξόδου όσο και για την αξιοποίηση όσων βρίσκονται στο εξωτερικό και την επιστροφή τους στη χώρα.

 

Αποτροπή της εξόδου

Για την αποτροπή της εξόδου των μορφωμένων και ικανών ανθρώπων από μια χώρα, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών και εργασιακών ευκαιριών, καθώς και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν περιλαμβάνουν:

Επένδυση στην εκπαίδευση και την έρευνα: Η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μιας χώρας. Η ενίσχυση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων θα συμβάλει στην παραγωγή νέων γνώσεων και τεχνολογιών, οι οποίες θα προσελκύσουν μορφωμένους ανθρώπους από το εξωτερικό και θα τους κρατήσουν στην χώρα τους. 

Δημιουργία ποιοτικών εργασιακών ευκαιριών: Η παροχή ποιοτικών εργασιακών ευκαιριών με ανταγωνιστικές αμοιβές και προοπτικές εξέλιξης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραμονή των μορφωμένων ανθρώπων σε μια χώρα. Η δημιουργία ευκαιριών για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας θα συμβάλει στην προσέλκυση και διατήρηση μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα, όπως η βελτίωση των υποδομών, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, η ασφάλεια και η σταθερότητα, θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον.

 

Αξιοποίηση της διασποράς

Σαν παράδειγμα, οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ένα σημαντικό πόρο για την ελληνική οικονομία. Η αξιοποίησή τους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ελκυστικότητας της χώρας για τους ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για την αξιοποίηση της διασποράς περιλαμβάνουν την δημιουργία δικτύων και συνεργασιών με την οποία θα επιτρέψει την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και την ανάπτυξη κοινών έργων.

 

Προώθηση της επιχειρηματικότητας 

Η προώθηση της επιχειρηματικότητας μεταξύ εκείνων που έφυγαν από την χώρα τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Η δημιουργία προϋποθέσεων για την επιστροφή τους θα συμβάλει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

 

Πρόσφατες αξιολογήσεις

Επαναπατρισμός

Ο επαναπατρισμός των πολιτών που έχουν φύγει στο εξωτερικό είναι μια σημαντική στρατηγική για την αντιμετώπιση του brain drain. Για να γίνει αυτό εφικτό, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή τους.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που μπορούν να αναληφθούν για τον επαναπατρισμό περιλαμβάνουν:

Προσφορά κινήτρων για την επιστροφή: Η παροχή κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, προγράμματα επιδότησης της επιχειρηματικότητας και της έρευνας, θα συμβάλει στην προσέλκυσή τους.

Αντιμετώπιση των εμποδίων για την επιστροφή: Η ορθή διαχείριση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μορφωμένοι πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα τους, όπως η έλλειψη ποιοτικών εργασιακών ευκαιριών, η μη ανταγωνιστική μισθοδοσία και η ανεπαρκής κοινωνική ασφάλεια, θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επαναπατριζόμενων.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!