Αναρωτιέσαι αν ήρθε η ώρα να αλλάξεις κάτι στην εργασία σου; Πρέπει να διαπιστώσεις εάν σε ενοχλεί το μέρος, η ίδια η δουλειά, καθώς και το που βρίσκεσαι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Θα ήσουν χαρούμεν@ να κάνεις τη δουλειά σου, αλλά κάπου αλλού; Ή μήπως αυτή η δουλειά σε κάνει πλέον να νιώθεις εξουθένωση και αδιαφορία;
Εάν κάποιο από τα παρακάτω σου ακούγεται οικείο, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσεις σε αλλαγή καριέρας. Σκέψου ποιο είναι το πάθος σου, επανεκπαιδεύσου και κάνε την αλλαγή!


Ποια είναι αυτά τα σημάδια

 

1. Σωματικά συμπτώματα.

Είναι Κυριακή και νιώθεις έντονα άγχος, αναστάτωση ή νευρικότητα, περισσότερο από άλλες μέρες; Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αγχώδεις διαθέσεις αυξάνονται ειδικά εκείνη τη μέρα - το σώμα σου σού λέει ότι ξέρει τι θα συμβεί τη Δευτέρα και δεν είναι χαρούμενο για αυτό!

Το άβολο συναίσθημα εμφανίζεται συνήθως καθώς πλησιάζει η επερχόμενη εργάσιμη (ή εκπαιδευτική) εβδομάδα και μπορεί να είναι περιστασιακό ή επίμονο. Πάρε αυτά τα σημάδια στα σοβαρά, ειδικά αν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα χρόνιου στρες και εξουθένωσης.

 

2. Σου λείπει ενέργεια και βαριέσαι αφόρητα.

Όλοι έχουν εκείνες τις μέρες που χρειάζονται λίγη επιπλέον ώθηση για να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί. Ίσως το έργο στο οποίο εργάζεσαι να μην σε ενθουσιάζει ή να αγχώνεσαι για μια συνάντηση με το αφεντικό. Ή μπορεί να έχεις χάσει τελείως το ενδιαφέρον σου. Να νιώθεις αποκομμέν@ από τον αρχικό λόγο που ξεκίνησες αυτή τη δουλειά και η δημιουργικότητα που αρχικά σε προσέλκυσε να μην είναι πλέον μέρος της.

Εάν δεν είσαι πλέον υπερήφαν@ για αυτό που κάνεις ή αδυνατείς να παρακινήσεις τον εαυτό σου για την επίτευξη νέων στόχων, αυτό σημαίνει ότι έχεις χάσει το κίνητρο με την πάροδο του χρόνου. Ρώτησε τον εαυτό σου, εάν μπορούσε να αφήσει τη δουλειά αυτή τη στιγμή θα το έκανε; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε πρέπει να αρχίσεις να επεξεργάζεσαι το πως θα γίνει αυτό.

 

3. Η δουλειά επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σου.

Η καριέρα σου είναι ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σου, οπότε όταν δεν είσαι ευχαριστημέν@, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και τη μακροπρόθεσμη συναισθηματική σου ευεξία. Εάν αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για τις ικανότητές σου, τότε μην το σκέφτεσαι.

Το να παραμένεις σε μια δουλειά που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου ως άτομο, δεν πρόκειται ποτέ να αξίζει τον κόπο, ανεξάρτητα από την αμοιβή ή τα προνόμια. Μια ικανοποιητική εργασία πρέπει να τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου, όχι να σε μειώνει.

 

4. Νιώθεις ότι δεν έχεις αντίκτυπο.

Τα εργασιακά σου καθήκοντα είναι καθημερινά τα ίδια. Κάθε μέρα μοιάζει και είναι πανομοιότυπη, εσύ απλά λειτουργείς στον αυτόματο πιλότο. Αισθάνεσαι υποτιμημέν@ και ότι χάνονται ο χρόνος και τα ταλέντα σου και οι δεξιότητές σου δεν αξιοποιούνται. Με τον καιρό σταματάς να αναζητάς ενεργά νέες ευκαιρίες για να συνεισφέρεις, αποθαρρυμέν@.

Ήρθε η ώρα να βρεις έναν νέο ρόλο που να ανταποκρίνεται στις δυνάμεις σου, να σου παρέχει ευκαιρίες για να αναπτύξεις νέες δεξιότητες που θα σου επιτρέπουν να έχεις ουσιαστική συμμετοχή στην ομάδα ή σε ένα έργο.

 

5. Πηγαίνεις εκεί μόνο για το μισθό.

Η αμοιβή μπορεί να είναι καλή, αλλά το αντικείμενο της εργασίας ίσως δεν είναι τόσο. Το να έχεις αρκετά χρήματα για να είσαι ικανοποιημέν@ και να έχεις αυτά που θέλεις είναι πολύ σημαντικό, όμως μια δουλειά που θυσιάζει τη δική σου ευτυχία δεν αξίζει.

Εάν κάποια στιγμή μπορούσες να δικαιολογήσεις την παραμονή σου λόγω του μισθού, αλλά τώρα ούτε αυτό είναι αρκετό και αρχίζεις να νιώθεις ότι σπαταλάς τις δυνατότητές σου, είναι ξεκάθαρα σημάδια ότι είναι καιρός να στραφείς αλλού.

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

 

6. Η δουλειά σου επηρεάζει την προσωπική σου ζωή.

Εάν η δουλειά επιβαρύνει αρκετά την προσωπική σου ζωή και σε κρατάει μακριά φίλους και οικογένεια, τότε ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσεις εάν είναι η σωστή επιλογή για σένα.

Το να είσαι μόνιμα στρεσαρισμέν@ μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις σου. Όταν οι κοντινοί σου άνθρωποι παρατηρούν διαφορά στη στάση ή τη συμπεριφορά σου, ότι είσαι διαρκώς αγχωμέν@ και παραπονιέσαι, αυτό είναι ένα σημάδι ότι η δουλειά που κάνεις δεν λειτουργεί για εσένα.

 

7. Τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών.

Εάν δεν μπορείς πλέον να βρεις περισσότερα θετικά από αρνητικά για την τρέχουσα δουλειά σου, τότε θα πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με τον εαυτό σου. Μπορείς να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε μια λίστα, σημειώνοντας τα καλά και τα κακά στοιχεία της τωρινής θέσης εργασίας σου. Στη συνέχεια, σκεψου τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει σε μια δουλειά. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταρτίσεις ένα σαφές πλάνο για την αναζήτηση του επόμενου ρόλου σου .

 

8. Ονειρεύεσαι μια διαφορετική καριέρα.

Περνάς ώρες μπροστά στον υπολογιστή σκεπτόμεν@ τι θα κάνεις στην «επόμενη ζωή σου» και εύχεσαι να ήσουν κάπου αλλού, να έκανες κάτι διαφορετικό. Βρίσκεσαι να περιηγείσαι στο ίντερνετ και στα social media, αντί για παράδειγμα να βλέπεις email.

Εάν οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από την εργασία σου και σπαταλάς χρόνο στροβιλίζοντας με το δάκτυλο τα μαλλιά σου, τότε πρέπει να φύγεις από τη δουλειά που κάνεις τώρα και να ξεκινήσεις μια καριέρα που θα σε ενδιαφέρει και θα σε «γεμίζει».

 

9. Ζηλεύεις τις δουλειές των γνωστών σου.

Σου κακοφαίνεται όταν φίλοι και γνωστοί μιλάνε για τις δουλειές τους; Σκέφτεσαι συνεχώς πόσο υπέροχα ακούγονται όλα και αναρωτιέσαι πως/ που βρήκαν τέτοια «τέλεια» επαγγέλματα. Ίσως πιάνεις τον εαυτό σου να ζηλεύει φίλους ακόμα και με λιγότερο καλά αμειβόμενες εργασίες, αλλά φαίνεται να εισπράττουν ικανοποίηση από την εργασία τους.

Αντί να απορρίπτεις τη ζήλια ως κάτι κακό, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί αισθάνεσαι έτσι. Είναι ο εργασιακός ρόλος που ζηλεύεις, η ευελιξία που τους χαρίζει ή κάτι άλλο; Προσπάθησε να είσαι όσο πιο ειλικρινείς μπορείς με τον εαυτό σου. Έτσι, θα προσδιορίσεις ακριβώς τι θα ήθελες από την καριέρα σου. 

 

10. Μια καλύτερη ευκαιρία διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Σου έχει τύχει να μην επιθυμείς να προωθήσεις μια ιδέα που σκέφτηκες στον προϊστάμενό σου ή να υποβάλλεις μια καινοτόμα πρόταση για την εταιρεία σου; Εάν προηγούμενες προτάσεις σου έχουν αγνοηθεί ή απορριφθεί ευθέως, είναι λογικό να νιώθεις αποκαρδιωμέν@. Ίσως εργάζεσαι για μια εταιρεία που προτιμά να κάνεις αυτό για το οποίο πληρώνεσαι και τίποτα περισσότερο.

Εάν, όμως, εσύ κατακλύζεσαι από υπέροχες ιδέες, ήρθε η ώρα να πας κάπου που θα τις εκτιμήσουν και θα τις αγκαλιάσουν. Η αλλαγή είναι τρομακτική, αλλά ο φόβος για το άγνωστο δεν είναι δικαιολογία για να μείνεις σε ένα λάθος επάγγελμα.


Συμπέρασμα

 


Ενώ η αλλαγή σταδιοδρομίας ακούγεται τρομακτική, οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και ανταμείβει τις προσπάθειές σου. Εάν αισθάνεσαι δυσαρέσκεια με τον τρέχοντα ρόλο σου, είναι καιρός να σκεφτείς ποιοι άλλοι τομείς θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με το πάθος και τις δεξιότητές σου.

Καθώς σχεδιάζεις το επόμενο βήμα σου, σκέψου τρόπους με τους οποίους μπορείς να διευκολύνεις τη διαδικασία και ποιες είναι οι απαραίτητες γνώσεις/ δεξιότητες που θα χρειαστείς για τη μετάβαση. Αποθήκευσε όλες τις καλές σου ιδέες για όταν βρεις μια άλλη δουλειά σε μια άλλη εταιρεία - ή για τη δική σου.