Η διαπραγμάτευση μισθού είναι μια απαραίτητη δεξιότητα για κάθε εργαζόμενο. Είτε ψάχνετε για μια νέα δουλειά, είτε θέλετε να αυξήσετε τον μισθό σας στην τρέχουσα θέση σας, η ικανότητα να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερα χρήματα.
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο μισθό.

 

1. Κάντε την έρευνά σας

Πριν ξεκινήσετε τη διαπραγμάτευση, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να μάθετε τι πληρώνονται οι άνθρωποι στην αγορά για την ίδια θέση με τη δική σας. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες σε διάφορες πηγές, όπως:

 

Εταιρείες εύρεσης εργασίας

Υπάρχουν πολλές εταιρείες εύρεσης εργασίας που συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Μπορείτε να αναζητήσετε τέτοια γραφεία στην περιοχή σας και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τα μισθολογικά δεδομένα, που σας ενδιαφέρουν.

 

Ιστοσελίδες μισθών

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που παρέχουν δεδομένα σχετικά με τα μισθολογικά επίπεδα, σε διάφορους τομείς εργασίας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε και αυτές τις ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερωθείτε για τους μισθούς που σας ενδιαφέρουν.

Ομάδες εργαζομένων στο LinkedIn

Στο LinkedIn υπάρχουν πολλές ομάδες που αφορούν συγκεκριμένους τομείς εργασίας. Μπορείτε να εγγραφείτε σε τέτοιες ομάδες και να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές που λαμβάνουν για τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν.

 

2. Να έχετε γνώση των δυνατοτήτων σας

Εκτός από τη γνώση των μισθών της αγοράς, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις δικές σας δυνατότητες. Τι προσθέτετε στην εταιρεία; Ποιες είναι οι δεξιότητες - soft skills και οι εμπειρίες σας; Πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την εταιρεία να πετύχει τους στόχους της;
Όταν γνωρίζετε τις δυνατότητές σας, μπορείτε να είστε πιο σίγουροι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

 

3. Να είστε προετοιμασμένοι να φύγετε

Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να φύγετε από τη διαπραγμάτευση αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την προσφορά. Αυτό θα δείξει στον εργοδότη ότι είστε σοβαροί για να πάρετε τον μισθό που αξίζετε.

 

4. Να είστε επαγγελματίες

Είναι σημαντικό να είστε επαγγελματίες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει να είστε ευγενικοί και να ακούτε προσεκτικά τον εργοδότη. Επίσης, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να κάνετε συμβιβασμούς.

 

5. Να έχετε θετική αύρα

Η διαπραγμάτευση μισθού δεν πρέπει να είναι μια αρνητική εμπειρία. Αντ' αυτού, πρέπει να είναι μια ευκαιρία να δείξετε στον εργοδότη ότι είστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία και ότι είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρά για την εταιρεία.

Στην συνέχεια θα παρατηρήσουμε μερικές συμβουλές για να διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο μισθό:

 

Ξεκινήστε τη διαπραγμάτευση υψηλότερα από τον πραγματικό μισθό που θέλετε. Αυτό θα σας δώσει χώρο για διαπραγματεύσεις.

Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το ποσό που ζητάτε. Μην πείτε απλώς ότι θέλετε περισσότερα χρήματα. Πείτε κάτι σαν "Ζητώ μισθό 1.500 ευρώ το μήνα".

Εξηγήστε στον εργοδότη σας λόγους για τους οποίους αξίζετε τον υψηλότερο μισθό. Μιλήστε για τις δεξιότητές σας, τις εμπειρίες σας και πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε την εταιρεία να πετύχει.

Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τον μισθό σας. Ο εργοδότης σας μπορεί να σας ρωτήσει γιατί πιστεύετε ότι αξίζετε περισσότερα χρήματα ή τι θα κάνατε με τα επιπλέον χρήματα.

Εάν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, θα είστε σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο μισθό.

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

 
 

Εν κατακλείδι, για να διαπραγματευτείτε έναν καλύτερο μισθό, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι, να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και να είστε προετοιμασμένοι να φύγετε, αν δεν είστε ικανοποιημένοι με την προσφορά.

Πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για να μάθετε τι μισθό κερδίζουν οι άνθρωποι με τις ίδιες δεξιότητες και πείρα με εσάς στην περιοχή σας. Πρέπει επίσης να είστε σίγουροι για τις αξίες σας και να μην φοβάστε να τις υπερασπιστείτε. 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!