H πρακτική άσκηση είναι σαν να βρίσκετε μία θέση εργασία πλήρους απασχόλησης. Λόγω της φύσης της το να είσαι ασκούμενος πολλές φορές μπορεί να είναι και λίγο τρομακτικό στη αρχή. Από την άλλη αυτή είναι μια φανταστική ευκαιρία προκειμένου να αποκτήσετε εμπειρίες και να αναπτυχθείτε εργασιακά, ενώ παράλληλα σας δίνονται και πιθανότητες να βρείτε την δουλειά των ονείρων σας μόλις αποφοιτήσετε.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να κάνετε έρευνα σχετικά με την εταιρεία καθώς και να εξετάσετε προσεκτικά την περιγραφή της θέσης για να καταλάβετε εάν θα ταιριάξετε. Παρακάτω είναι ορισμένες συμβουλές προκειμένου να προετοιμαστείτε κατάλληλα.

 

Στόχοι καριέρας 

Σύμφωνα με τα παραπάνω όταν ξεκινάτε να αναζητήσετε πρακτική εργασία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε είναι οι στόχοι καριέρας. Εαν συμβαδίζουν με τους στόχους και τις φιλοδοξίες που έχετε θέσει στους εαυτούς σας και την επαγγελματική σας ζωή. 

Οι στόχοι μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμοι, όπως μία προαγωγή μέσα στο επόμενο έτος, είτε μακροπρόθεσμοι όπως να γίνετε διευθύνοντες σύμβουλοι ή να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση. Το να υπάρχουν καθορισμένοι στόχοι σταδιοδρομίας, βοηθάει στο να εστιάσετε τις προσπάθειές σας και να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την επαγγελματική σας εξέλιξη. Μερικά παραδείγματα στόχων καριέρας είναι τα εξής:

1. Εξέλιξη στην τρέχουσα θέση. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως την ανάληψη πρόσθετων ευθυνών, αλλά και αύξηση των γνώσεων της εργασίας.

2. Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, όπως αύξηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που βελτιώνουν την απόδοσής ή σας προετοιμάζουν για μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

3. Επιχειρηματικότητα. Έναρξη μιας νέας επιχείρησης που μπορεί να αποτελέσει στόχο καριέρας για μερικά άτομα.

Εξετάστε προσεκτικά την περιγραφή της εργασίας

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο ως υποψήφιοι πρέπει να δίνετε βάση αφορά την περιγραφή εργασίας. Η περιγραφή παρέχει μια ολοκληρωμένη κατανόηση στο τι συνεπάγονται ο ρόλος, οι ευθύνες, τα καθήκοντα και οι προσδοκίες που έχει η θέση. 

1. Απαίτηση προσόντων. Πολλές φορές στην περιγραφή των θέσεων απαριθμούνται τα προσόντα που απαιτούνται για την θέση, την εκπαίδευση, την εμπειρία που πιθανόν να χρειάζεται αλλά και τις τεχνικές δεξιότητες.

2. Αποδοχές και παροχές. Στις περιγραφές των θέσεων εργασίας παρέχονται  πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές και τις παροχές, συμπεριλαμβανομένου την ασφάλιση της υγείας το εύρος του μισθού και άλλα προνόμια.

3. Μελλοντικές ευκαιρίες. Μετά την εξέταση της περιγραφής μπορεί να είστε στην θέση να έχετε και πληροφορίες χρήσιμες σχετικά με την εξέλιξη εντός της εταιρείας.

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

 

Εξετάστε την τοποθεσία της πρακτικής σας άσκησης

Η τοποθεσία της θέσης εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο για διάφορους λόγους.

    Συγκεκριμένα στις:

1. Μετακινήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σας ζωής. Πολλές φορές όταν η εργασία σας βρίσκεται μακριά από τον τόπο διαμονής σας, ο χρόνος που ξοδεύετε, από και προς τον εργασιακό σας χώρο, σας κουράζει και σωματικά.

2. Κόστος ζωής. Οι διαφορετικές τοποθεσίες έχουν και διαφορετικό κόστος ζωής, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, αυτό επηρεάζει ψυχολογικά και εσας.

3. Ποιότητα ζωής. Η τοποθεσία μιας θέσης εργασίας μπορεί να σας επηρεάσει τόσο στην ποιότητα ζωής σας, καθώς μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

4. Εργασιακό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον μιας επιχείρησης το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις γύρω περιοχές από τον χώρο εργασίας, μπορεί να επηρεάσει την συνολική ικανοποίηση και το επίπεδο άνεσης ενός ατόμου στην εργασία του.

 

Δώστε βάση στην κουλτούρα της εταιρείας

Η κουλτούρα μιας εταιρείας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μιας θέσης εργασίας διότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας στο χώρο εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, μία θετική κουλτούρα είναι εκείνη που βοηθάει στην βελτίωση του ηθικού των εργαζομένων και έχει ως στόχο έναν πιο παραγωγικό χώρο εργασίας. 

Από την άλλη πλευρά, ένα τοξικό ή αρνητικό εργασιακό περιβάλλον οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας και μεγάλη επαγγελματική εξουθένωση.

Επόμενος στόχος, είναι να πετύχετε μια εταιρεία με ισχυρή εταιρική κουλτούρα, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αξίες, τις πεποιθήσεις και να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο στυλ εργασίας σας. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην επίτευξη μεγαλύτερης ικανοποίησης, μικρότερου κύκλου εργασιών και στο τέλος καλύτερη συνολική απόδοση. 

Συνοψίζοντας, η κουλτούρα μιας εταιρείας παίζει σημαντικό ρόλο, διότι έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία των εργαζομένων, την ικανοποίηση και την απόδοση από τους οποίους όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν, ώστε η επιχείρηση να φέρει υψηλά αποτελέσματα. 

Ως συμπέρασμα, πριν ξεκινήσετε την πρακτική άσκηση, υπάρχουν πολλά σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη και ικανοποιητική εμπειρία. Αυτά περιλαμβάνουν την έρευνα για τον κλάδο και την εταιρεία. Επιπλέον, σημαντικό είναι να έχετε σαφή αντίληψη των στόχων σας και να είστε έτοιμοι, ώστε να αποκομίσετε όσα περισσότερα μπορείτε. Κάνοντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε την πρακτική που θέλετε και να αξιοποιήσετε την ευκαιρία!

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!