Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες, πέρα από τον μισθό, κατά την επιλογή τους για μια θέση εργασίας. Ένας από αυτούς τους παράγοντες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφορά την εργασιακή ασφάλεια.

Η επιθυμία των εργαζομένων να είναι σε ένα περιβάλλον εργασίας όπου θα αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι από τους κινδύνους και τους τραυματισμούς είναι μεγάλη. Επιπλέον, ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι η εργασιακή ισορροπία. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθούν με την οικογένειά τους, τα ενδιαφέροντά τους και τον ελεύθερο χρόνο τους.

Παράλληλα, οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και προαγωγή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την παραμονή σε μια επιχείρηση. Θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να προχωρήσουν στην καριέρα τους. 

Ο πολιτισμός και οι αξίες της επιχείρησης μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιλογή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με την σειρά τους επιθυμούν να εργάζονται σε μια επιχείρηση που αντανακλά στις αξίες και στην κουλτούρα τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ικανοποίηση και την ευχαρίστηση των εργαζομένων στην εργασία τους, και τους κρατούν δεμένους με την επιχείρηση.

 

Ποια είναι τα στάνταρ των νέων από την εργασία

Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν διαφορετικές προσδοκίες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Με την είσοδο των millennials και της γενιάς Ζ στην αγορά εργασίας, οι προτεραιότητες και οι αξίες τους έχουν αλλάξει τόσο πολύ και αυτό επηρεάζει τις προσδοκίες που έχουν από τους εργοδότες τους.

Πρώτα απ' όλα, οι νέοι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία στο πρόγραμμα εργασίας τους. Αντί να ακολουθούν το παραδοσιακό ωράριο εργασίας 9-5, θέλουν ευελιξία στο πότε και πού θα εργάζονται. Προτιμούν περισσότερο ευέλικτα ωράρια αλλά και την δυνατότητα τηλεργασίας τους.

Τους ενδιαφέρει να αισθάνονται σημαντικοί και ότι τους δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλουν στα κοινά της εργασίας τους για κάτι μεγαλύτερο.

Αναζητούν εταιρείες και οργανισμούς που έχουν κοινωνική ευαισθησία και προσφέρουν ευκαιρίες για εθελοντική εργασία και κοινωνική δράση.

Επιπλέον, επιθυμούν ευκαιρίες ανάπτυξης και μάθησης. Θέλουν να αποκτούν νέες δεξιότητες και γνώσεις και να προοδεύουν στην καριέρα τους. Αναζητούν εταιρείες που προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα, προοπτικές για εξωτερικές εκπαιδευτικές εμπειρίες και δυνατότητες προώθησης.

Επίσης, θέλουν να εργάζονται σε ένα ανοικτό και συνεργατικό περιβάλλον, δηλαδή κατά την συνεργασία με τους συναδέλφους τους, να μοιράζονται ιδέες και να αισθάνονται ότι η γνώμη τους λαμβάνεται υπόψη.

 

Ποια είναι η έννοια των Soft Skills 

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες που αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις αναλογικές σχέσεις ονομάζονται Soft Skills. Αντίθετα, με τα Hard Skills, που αφορούν τις τεχνικές και ακαδημαϊκές γνώσεις, τα Soft Skills περιλαμβάνουν δεξιότητες όπως είναι η επικοινωνία, η συνεργασία, η ευελιξία, η κριτική σκέψη, η ηγεσία και η διαχείριση του χρόνου.

Η ύπαρξη των soft skills είναι σημαντική για τους νέους εργαζόμενους για πολλούς λόγους:

 

Επικοινωνία

Τα soft skills περιλαμβάνουν ικανότητες επικοινωνίας, όπως την ικανότητα να ακούτε, να εκφράζετε τις ιδέες σας με σαφήνεια και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με άλλους. Αυτές οι ικανότητες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο, καθώς η καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους ανθρώπους με υψηλότερη θέση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία και επίτευξη των στόχων.

 

Ηγεσία

Περιλαμβάνουν ικανότητες ηγεσίας, όπως είναι η ικανότητα να εμπνέεται και να καθοδηγείται άλλους. Αυτές οι ικανότητες είναι σημαντικές για τους νέους εργαζόμενους που επιθυμούν να προαχθούν σε υψηλότερες θέσεις ή να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ομάδα τους.

 

Επίλυση προβλημάτων

Τα soft skills συμπεριλαμβάνουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και κρίσης, που είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την εύρεση λύσεων σε δύσκολες καταστάσεις. Οι νέοι εργαζόμενοι, που διαθέτουν αυτές τις ικανότητες, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα και να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις.

 

Πρόσφατες αξιολογήσεις

 

Ευελιξία

Περιλαμβάνουν επίσης την ικανότητα προσαρμογής και ευελιξίας, που είναι σημαντικές σε ένα αλλαγμένο και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον. Οι νέοι εργαζόμενοι, που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και να ανταποκριθούν σε νέες καταστάσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν και να προοδεύσουν στην καριέρα τους.

Συνολικά, η ύπαρξή τους είναι σημαντική για τους νέους, καθώς τους επιτρέπει να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας και να επιτύχουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!