Τι είναι ο πληθωρισμός και πώς μας επηρεάζει

 Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μια χρονική περίοδο. Όμως πως μας επηρεάζει εμάς αυτό; Αυξάνεται το κόστος ζωής, μειώνεται η αγοραστική δύναμη και ταυτόχρονα μειώνεται και η αξία του χρήματος.

Η αύξηση του πληθωρισμού, έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία του πληθυσμού μας. Όταν οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από τους μισθούς, οδηγεί σε αύξηση του χρέους και των επιπέδων της φτώχειας.

Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ανεργίας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος. Για την λήψη οικονομικών αποφάσεων είναι απαραίτητη η ορθή κατανόησή του, που θα βοηθήσει στην προστασία της οικονομίας του πληθυσμού μας από τις αρνητικές επιπτώσεις του.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει την οικονομία με πολλούς τρόπους. Ανάλογα με τον τύπο του, μπορεί να επηρεάσει τον τζίρο των επιχειρήσεων, τα επιτόκια, την απασχόληση, την αξία του νομίσματος και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, καθώς η κεντρική τράπεζα μπορεί να αντιδράσει με αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνειά τους.

 

Ανάλυση των αιτιών του σημερινού πληθωρισμού


 
Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, ορισμένες από τις κύριες αιτίες του είναι οι εξής:

 

1. Αύξηση της ζήτησης: Οι καταναλωτές έχουν περισσότερα χρήματα στα χέρια τους και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα, η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν.

2. Αύξηση του κόστους παραγωγής: Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να καλύψουν τα επιπλέον έξοδα.

3. Αύξηση των τιμών των πρώτων υλών: Ορισμένα προϊόντα απαιτούν συγκεκριμένες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους. Όταν οι τιμές αυτών των πρώτων υλών αυξάνονται, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται επίσης.

4. Αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων: Με την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, αυξάνονται και οι τιμές των προϊόντων στην εγχώρια αγορά.

5. Αύξηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί στην οικονομία: Όταν υπάρχει αυξημένη χρηματική κίνηση, οι τιμές αυξάνονται επίσης.
Αυτές είναι μερικές από τις κύριες αιτίες του πληθωρισμού σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές στην οικονομία.

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

Ουδέτερη εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
29/04/2024
Ουδέτερη εμπειρία
Δεν έχει ληφθεί καμία προσφορά
29/04/2024
 

Πως επηρεάζει ο πληθωρισμός τον χώρο της εργασίας

Ο πληθωρισμός επηρεάζει τον χώρο της εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι αμοιβές, η απασχόληση, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που επηρεάζονται τα συναντάμε παρακάτω:

Αυξημένες απαιτήσεις για αύξηση των αμοιβών: Αυτό συμβαίνει, διότι η αύξηση των αμοιβών οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Επίσης, οδηγεί σε περισσότερη ζήτηση για τα προϊόντα και τελικά σε αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η αύξηση των αμοιβών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εργασίας και σε απώλεια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων: Ο πληθωρισμός συνδέεται άμεσα με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Καθώς οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αυξάνονται, η αξία του χρήματος μειώνεται και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες με το ίδιο χρηματικό ποσό που διέθεταν προηγουμένως. 

Αύξηση του κόστους παραγωγής: Αποτελέσματα των συνεπειών του πληθωρισμού είναι και η αύξηση του παραγωγικού κόστους. Καθώς οι τιμές των πρώτων υλών, των ενεργειακών προϊόντων και των μισθών αυξάνονται, η κατασκευαστική και παραγωγική δραστηριότητα γίνεται ακριβότερη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής και των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών.

Μείωση της απασχόλησης: Με τον πληθωρισμό παρατηρείται και  μείωση της απασχόλησης. Η αύξηση των τιμών στα προϊόντα αυξάνεται και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες και σε μείωση των κερδών των επιχειρήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις μπορεί να αναγκαστούν να μειώσουν τις δαπάνες τους και να περιορίσουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η απασχόληση.

Μείωση του κέρδους των επιχειρήσεων: Ο πληθωρισμός μπορεί να συνδέεται με τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων αν οι τιμές των πρώτων υλών, των ενοικίων και των μισθών αυξάνονται γρηγορότερα από τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούν οι επιχειρήσεις.

Το παραπάνω σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και των πωλήσεων τους.

 

Ανάληψη δράσης για τη μείωση της μεταβλητότητας των τιμών και την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης

Η αστάθεια των τιμών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεών της. Αντίθετα ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η εφαρμογή μέτρων ελέγχου, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών παρέχοντας ένα κίνητρο στους παραγωγούς να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα μέτρα, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές και ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν παρεμποδίζεται από την αστάθεια των τιμών.