Η αγορά εργασίας αλλάζει ραγδαία, με νέες τεχνολογίες, κοινωνικές αλλαγές και οικονομικές προκλήσεις, δημιουργώντας συνεχώς νέα δεδομένα.

Το παραπάνω θέμα θα είναι και ο κεντρικός ορίζοντας του άρθρου μας, τονίζοντας ότι ο κόσμος της εργασίας αλλάζει γρήγορα και ότι αυτές οι αλλαγές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία συνολικά.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι πέντε επικρατέστερες τάσεις για τον εργασιακό κόσμο το 2023. Η τεχνητή νοημοσύνη, η τηλεργασία, η διαφορετικότητα και η αντίληψη ως προς αυτά τα θέματα, η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή είναι κάποια από τα θέματα που θα αναλυθούν με περισσότερη λεπτομέρεια.
Για κάθε τάση, μπορεί να δοθεί μια σύντομη περιγραφή και να εξηγηθεί γιατί είναι σημαντική για την αγορά εργασίας.

 

Ποιες είναι αυτές οι τάσεις;

 

1. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο εργασίας, σε πολλούς κλάδους. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ασφάλεια. Ωστόσο, δημιουργούν επιπλέον νέες προκλήσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς.

Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις τάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους προκειμένου να συμβαδίσουν με τις νέες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέχρι το 2030, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα δημιουργήσουν 95 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα καταργήσουν εξίσου πολλές. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα απαιτούν νέες δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων.

 

2. Η τηλεργασία

Η τηλεργασία έχει γίνει περισσότερο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας COVID-19. Η τηλεργασία προσφέρει στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία και ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής ζωής. Ωστόσο, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προκλήσεις, όπως είναι η απομόνωση και η έλλειψη κοινωνικών επαφών.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Randstad, το 75% των εταιρειών σχεδιάζουν να προσφέρουν ευκαιρίες τηλεργασίας το 2023. Ωστόσο, το 21% των εταιρειών σχεδιάζουν να επιστρέψουν σε πλήρη εργασία στο γραφείο.

3. Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη

Ο όρος «συμπερίληψη» αναφέρεται στην πρακτική και την αξία της ενσωμάτωσης όλων των ατόμων σε μια οργανωτική κοινότητα ή κοινωνία, ανεξαρτήτως των διαφορών τους. Πρόκειται για την αναγνώριση, την εκτίμηση και την αξιοποίηση των διαφορετικών προσόντων, δεξιοτήτων, προσωπικοτήτων και απόψεων που καθένας ‘’φέρνει στο τραπέζι’’.

Σημαίνει ότι κάθε άτομο έχει την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά, να εκφράζει τις απόψεις του, να συνεισφέρει με τις ιδέες και τις γνώσεις του, και να αισθάνεται αποδεκτό και εκτιμημένο από την κοινότητα. 

Στην αγορά εργασίας η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Οι επιχειρήσεις που είναι πιο διαφοροποιημένες και συμπεριληπτικές είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα.

 

Μισθοί που προστέθηκαν πρόσφατα

4. Η κυκλική οικονομία

Η κυκλική οικονομία είναι μια οικονομική προσέγγιση, που επικεντρώνεται στη διατήρηση των υλικών και στην αποφυγή των αποβλήτων. Η κυκλική οικονομία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, καθώς θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως είναι η ανακύκλωση, η επισκευή και η επαναχρησιμοποίηση.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ellen MacArthur Foundation, η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

 

5. Η κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι μια σημαντική πρόκληση για την κοινωνία και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Deloitte, το 70% των εργαζομένων θα ήταν πιο πιθανό να εργαστούν για μια εταιρεία που έχει ισχυρή δέσμευση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Συμπέρασμα

Οι τάσεις στην αγορά εργασίας το 2023 είναι πολυεπίπεδες και ποικίλες. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η τηλεργασία, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη, η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικές από τις τάσεις που θα διαμορφώσουν τον τρόπο εργασίας μας τα επόμενα χρόνια.
Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τις ολοένα και αυξανόμενες τάσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να προσαρμοστούν στον εξελισσόμενο κόσμο της εργασίας. Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εργασίας.

 

Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!