Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, καθώς η τεχνολογία, τα δημογραφικά δεδομένα και οι κοινωνικές συνθήκες εξελίσσονται διαρκώς. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Η λέξη κλειδί για το επερχόμενα έτη είναι η ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύνδεση και συνεργασία μεταξύ του εργατικού δυναμικού και την διοίκηση μιας επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν νέες τάσεις στο Ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίες αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Επομένως, αυτές οι νέες τάσεις στο Ανθρώπινο Δυναμικό αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό. Οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. 

Παρακάτω θα αναλυθεί το πόσο σημαντικές εξελίξεις έφερε η πανδημία στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει ένας οργανισμός προκειμένου να προσαρμοστεί.

 

Ποιες είναι οι νέες τάσεις και πως αντιδρούν σε αυτές οι επιχειρήσεις

Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών 

Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η ανάλυση δεδομένων, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις εργάζονται και διοικούνται. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και ικανότητες για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της εργασίας.

 

Οι αλλαγές στα δημογραφικά δεδομένα 

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού και η αύξηση της ποικιλομορφίας οδηγούν σε νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των εργαζομένων διαφορετικών ηλικιών και πολιτισμών.

 

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων 

Οι εργαζόμενοι αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία, γεγονός το οποίο οδηγεί σε νέες μορφές εργασίας, όπως είναι η τηλεργασία και η εργασία σε ομάδες. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε αυτές τις νέες μορφές εργασίας, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους εργαζόμενους.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν αυτές τις στρατηγικές θα είναι σε ευνοϊκότερη θέση για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα καλύτερα ταλέντα και να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τις διαφορές των γενεών στο εργατικό δυναμικό. Οι εργαζόμενοι της γενιάς Millennials και της γενιάς Z έχουν διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες από τους παλαιότερους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές, που θα προσελκύσουν και θα διατηρήσουν τους εργαζόμενους όλων των ηλικιών.

Η κατανόηση των νέων τάσεων στο ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις, που θέλουν να είναι επιτυχημένες στο μέλλον.

 

Στρατηγικές για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας

Ήρθε η στιγμή που η επικοινωνία στην εργασία πρέπει να εξελιχθεί
 

Πιο συγκεκριμένα ο εργοδότης θα πρέπει να ακούσει τον εργαζόμενο και να πάει την επικοινωνία στο επόμενο επίπεδο. Πρέπει να επιτευχθεί σύνδεση με το προσωπικό, έτσι ώστε να συζητούνται στοιχεία με το τι δίνει κίνητρο ή αποθαρρύνει έναν εργαζόμενο.

 

Να εμπλουτίζεται συνεχώς τις γνώσεις σας

Οι εργαζόμενοι μεταξύ τους θα πρέπει να λειτουργούν με ένα άρρητο συλλογικό τρόπο.

Έτσι, εκείνοι που έχουν περισσότερη γνώση σε ένα θέμα, θα μπορούν να το μεταδώσουν στους συναδέλφους τους, σε θέματα που αφορούν την εργασία ή την αντιμετώπιση κάποιων καθημερινών προβλημάτων. 

Οι έχοντες πραγματικό κίνητρο θα συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και θα εκτιμήσουν την προσπάθεια επένδυσης πάνω τους.

 

Πρόσφατες αξιολογήσεις

Να παρέχετε καθημερινή ανατροφοδότηση και υποστήριξη

Στο συγκεκριμένο κομμάτι αφορά την αξιολόγηση των εργαζομένων από την οποία μέσα από αυτήν έρχεται η ανάπτυξή τους. Είναι το σημείο εκκίνησης, καθώς καθορίζονται οι προσωπικοί στόχοι του καθένα και το πώς μπορεί να φτάσει σε αυτούς.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να παίζετε τον ρόλο του μέντορα για τους εργαζομένους. Να δείξετε ότι τους εκτιμάτε και ότι η εταιρεία επενδύει σε αυτούς. 

Με αυτόν τον τρόπο αρέσκονται στο να νιώθουν απαραίτητοι και γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάποιος που φροντίζει για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, αυξάνει σημαντικά το κίνητρό τους για προσωπική ανάπτυξη μέσα την εργασία.

Κλείνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι οι νέες τάσεις στις επιχειρήσεις είναι συνεχώς εξελισσόμενες. Οι επιχειρήσεις πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προσαρμόζονται ανάλογα για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.


Μην ξεχάσετε να μας κάνετε follow στα Social Media για να μαθαίνετε περισσότερα για εμάς!