Η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Απόρροια των εργασιακών συνθηκών του σήμερα, το burnout φαίνεται να πλήττει ολοένα και περισσότερους εργαζομένους παγκοσμίως. Σε μια έρευνα του 2021 σε πληθυσμό 1500 Αμερικανών εργαζομένων, ποσοστό υψηλότερο του 50% δήλωσε ότι αισθάνεται εξαντλημένο από τις εργασιακές απαιτήσεις που βιώνει καθημερινά. 

Το burnout είναι αποτέλεσμα χρόνιας κόπωσης και στρες που αφορά την εργασία. Δεν προκύπτει από το στρες που αφορά άλλους τομείς της ζωής, αλλά σαφώς το στρες για λόγους υγείας ή για προσωπικούς λόγους δυσχεραίνει την κατάσταση αθροιστικά. Μάλιστα, εάν δεν δοθεί η αναγκαία σημασία στο Burnout, τότε σταδιακά αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οργανική και ψυχική υγεία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και φυσικά στην επαγγελματική απόδοση. 

Ας δούμε μερικές ενδείξεις που μπορούν να σας κάνουν να καταλάβετε κατά πόσο εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο βιώνει ήδη ή είναι στα πρόθυρα εργασιακής εξουθένωσης. Στη συνέχεια, θα δούμε μερικές συμβουλές, για τη μείωση των συμπτωμάτων και υιοθέτηση επιθυμητών αλλαγών. 

 

1. Κόπωση

Το burnout προκύπτει, όπως αναφέρθηκε, λόγω χρόνιου στρες. Ένδειξη, λοιπόν, επαγγελματικής εξουθένωσης είναι το αίσθημα εξάντλησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η εξάντληση είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική, δημιουργώντας δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

2. Έλλειψη ενδιαφέροντος και μειωμένη διάθεση

Η κόπωση και η μειωμένη διάθεση οδηγούν σε έλλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρου σε όλους τους τομείς της ζωής. Η έλλειψη νοήματος δεν αφορά, επομένως, μόνο το εργασιακό κομμάτι, αλλά μπορεί να έχει προεκτάσεις και σε άλλα κομμάτια της ζωής.

 

 

Πρόσφατες πληροφορίες για τις συνεντεύξεις

 

3. Δυσάρεστα συναισθήματα

Εάν ο εργασιακός τομέας μέχρι και πριν κάποιο διάστημα σας έδινε χαρά ή ενθουσιασμό ή οποιοδήποτε άλλο ευχάριστο συναίσθημα, ενώ τώρα μόνο ενόχληση, θλίψη ή θυμό, πιθανότατα αθροιστικά με άλλα συμπτώματα να μιλάμε για burnout.

 

4. Μειωμένη απόδοση στη δουλειά

Εάν η απόδοση στη δουλειά πέφτει συνεχώς εδώ και αρκετό καιρό, πιθανώς να οφείλεται στην επαγγελματική εξουθένωση. Όπως προαναφέρθηκε, το burnout είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες και κούρασης

 

5. Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Είναι φυσικό και επόμενο όταν νιώθει κάποιος έντονη κούραση, έλλειψη ενδιαφέροντος και όχι μόνο να μην έχει την ίδια όρεξη για επικοινωνία. Είτε απομονώνεται γιατί δεν αντέχει τη συναναστροφή είτε γίνεται ευερέθιστος, σε γενικές γραμμές ο εργαζόμενος γίνεται λιγότερο κοινωνικός. 

 

6. Συνεχής σκέψη γύρω από τη δουλειά

Ακόμη και εάν ο εργαζόμενος νιώθει ότι η συνεχής ενασχόληση με τη δουλειά του είναι αυτή που του προκαλεί τη σωματική και ψυχική κόπωση, μοιάζει λες και το μυαλό και η σκέψη του στρέφονται εμμονικά προς αυτή. Έτσι, το άτομο δεν βρίσκει χρόνο για να αποφορτιστεί από το εργασιακό στρες, αλλά αντίθετα βρίσκει λόγους για να το αυξήσει.

 

7. Υιοθέτηση «προβληματικών» συνηθειών

Στην προσπάθεια αποφόρτισης και χαλάρωσης, ενδέχεται ένας εργαζόμενος να στραφεί σε συνήθειες που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη ζωή του. Το junk food, το κάπνισμα, το αλκοόλ και όχι μόνο είναι συμπεριφορές που δημιουργούν ένα προσωρινό αίσθημα ηρεμίας και εκτόνωσης σε ορισμένους, ώστε έστω για λίγο να νιώσουν καλύτερα. Τελικά όμως δεν δίνουν τη λύση στο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργούν περισσότερα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης burnout

- Έμφαση στη χαλάρωση

Δώστε έμφαση και χρόνο στα πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν. Είτε αυτά είναι το διάβασμα, είτε η γυμναστική είτε ο καφές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα κλπ, αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες που θα σας αναζωογονήσουν. 

Εάν δεν έχετε χόμπι ή εάν έχετε ξεχάσει να περνάτε καλά, βρείτε κάτι εκτός εργασίας που θα σας προκαλούσε ενδιαφέρον να ξεκινήσετε, αλλά μέχρι πρότινος δεν τολμούσατε ή δεν βρίσκατε τον χρόνο. 

 

- Περισσότερος ύπνος

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη 7-8 ώρες ύπνου ημερησίως για την ομαλή σωματική και ψυχική τους υγεία. Οι λίγες ώρες ύπνου μακροχρόνια αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για burnout. H έλλειψη ύπνου μπορεί, λοιπόν, να οδηγήσει σε κόπωση, να μειώσει το ενδιαφέρον σας, να σας κάνει οξύθυμους, να μειώσει την απόδοσή σας κοκ.

 

- Λιγότερη δουλειά στο σπίτι

Προσπαθήσετε να μη «φέρνετε» τη δουλειά στο σπίτι, να απαντάται σε λιγότερα e-mail της δουλειάς, να αγχώνεστε για την αυριανή ημέρα κλπ. Προφανώς, κάποιες φορές μπορεί να είναι απαραίτητο να απαντήσετε ή να εργαστείτε και από το σπίτι, αλλά αυτό πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, όταν ειδικά οι δυνάμεις σας σας εγκαταλείπουν. Συνεπώς, βάλτε κάποια όρια στο τι αναλαμβάνετε και στο πού τελειώνουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. 

 

- Επίσκεψη σε ειδικό (εάν χρειαστεί)

Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνιο στρες και την επαγγελματική εξουθένωση, πιθανώς ένας ειδικός ψυχικής υγείας (ψυχολόγος, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος κλπ) να μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε τη λύση σε αυτό που σας απασχολεί. Πολλές φορές οι λόγοι που μας οδήγησαν στο χρόνιο στρες και επακόλουθα στην επαγγελματική εξουθένωση είναι πολύ βαθύτεροι από ό,τι αντιλαμβανόμαστε.

 

- Μήπως πρέπει να αλλάξετε δουλειά;

Έχετε μιλήσει στους ανωτέρους σας για την κόπωση που αισθάνεστε; Έχετε προσπαθήσει να βάλετε όρια σε παράλογες απαιτήσεις τους; Εάν ναι, αλλά δεν βρήκατε ανταπόκριση, ίσως ο χώρος εργασίας σας να μη σας ταιριάζει. Ίσως πρέπει να σκεφτείτε να βάλετε μπρος την αναζήτηση μιας νέας εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις αντοχές σας. 

Συμπέρασμα

Το burnout αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον σύγχρονο κόσμο. Πολλοί εργαζόμενοι παγκοσμίως πιέζονται σωματικά και ψυχικά σε τέτοιον βαθμό όπου δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε όλους τομείς της καθημερινότητας. Τα σημάδια που υποδεικνύουν την επαγγελματική εξουθένωση είναι πολλά και όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εργαζόμενος που τα βιώνει οφείλει απέναντι στον εαυτό του και σε αυτούς που αγαπά να βοηθηθεί άμεσα.

 

Κατηγορίες: Ισορροπία, ανθρώπινη συμπεριφορά, σχετικά με τον κλάδο εργασίας