Οι εποχές που έβγαινες στη σύνταξη μετά από 30-35 χρόνια από τον ίδιο χώρο εργασίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης στην αγορά εργασίας, ο ανταγωνισμός είναι πολύ πιο έντονος και η αγορά έχει γίνει πολύ πιο δυναμική σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεστε ότι η τρέχουσα εργασία σάς δυσαρεστεί και νομίζετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή, πιθανότατα η επαγγελματική επιμόρφωση να είναι η απάντηση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, περίπου το 28% των Ελλήνων επιθυμεί μια αλλαγή σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά.

Ο κύριος λόγος? Οι περισσότεροι από αυτούς δραστηριοποιούνταν σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, για παράδειγμα: τουρισμός, υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μεταφορών.

 

Όπως γνωρίζεις ήδη, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο επαγγελματικός αναπροσανατολισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όλοι γνωρίζουμε ότι καθώς προχωράμε σε ηλικία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσαρμοστούμε και να συμβαδίσουμε  με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Ο επαγγελματικός αναπροσανατολισμός, συνοδεύεται από μια σειρά παροχών, όπως: υψηλότερος μισθός, πιο ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας κ.ο.κ.

Λόγω της έντονης ανάγκης για εργασία σε ορισμένους τομείς της αγοράς, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δέχονται νέους χωρίς προϋπηρεσία ή ανθρώπους που μόλις πέρασαν από την πρώτη νεότητα.

Σήμερα θέλουμε να σε βοηθήσουμε και να σου παρουσιάσουμε μια σειρά από συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το επόμενο βήμα στην επαγγελματική σου καριέρα:

 

#1 Μάθε κάτι καινούριο, συνεχώς

Μια πρώτη συμβουλή είναι να μαθαίνεις πάντα κάτι νέο. Πιστεύουμε ότι το σύστημα μάθησης είναι μια συνεχής διαδικασία, γι 'αυτό σου συνιστούμε να παραμένεις πάντα ένα άτομο ανοιχτό στην πληροφορία.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία είναι πιο προσιτή και όταν πρόκειται για πληροφορίες, το διαδικτυακό περιβάλλον είναι γεμάτο από μαθήματα ή άρθρα που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις την επόμενη θέση εργασία.

Το Skillshare ή το Udemy, είναι μόνο μερικά παραδείγματα ιστότοπων που προσφέρουν πολλά διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στο επόμενο επαγγελματικό σου στάδιο. 

Είναι σημαντικό να εργάζεσαι πάντα πάνω στην εξέλιξη των δεξιοτήτων σου, οπότε εφόσον βελτιώνεσαι συνεχώς, καταφέρνεις να ευθυγραμμίζεσαι με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ταυτόχρονα, με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία σου, μπορείς να κάνεις μια σύντομη αναδρομή στις  δεξιότητές σου και, επομένως, μπορείς να δεις σε ποιους τομείς της αγοράς μπορείς να προσαρμοστείς και, φυσικά, επιθυμείς να εργαστείς.

 

#2 Κάνε λεπτομερή έρευνα για την νέα κατεύθυνση που θα ακολουθήσεις

Πριν κάνεις το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, είναι σημαντικό να προετοιμαστείς λίγο, ώστε να ξέρεις τι να περιμένεις στο μέλλον.

Είτε μιλάμε για ένα νέο πεδίο είτε για μια νέα εταιρεία, είναι σημαντικό να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο όπου θέλεις να εργαστείς.

Έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 3 ερωτήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις πιο εύκολα το επόμενο βήμα σου:

  • Ποιοι είναι οι μισθοί στον συγκεκριμένο τομέα / εταιρεία;
  • Πόσες τέτοιες θέσεις εργασίας είναι διαθέσιμες στην αγορά; Πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός;
  • Τι δεξιότητες χρειάζομαι για να ανταποκριθώ στη συγκεκριμένη δουλειά;

Φυσικά, μπορείς επίσης να βρεθείς σε θέση να μην γνωρίζεις πολύ καλά προς τα πού να κατευθυνθείς επαγγελματικά.

Εάν βρίσκεσαι σε αυτήν την κατάσταση, η πρότασή μας είναι να στραφείς με εμπιστοσύνη σε κάποιον ειδικό να σε προετοιμάσει ή σε έναν σύμβουλο σταδιοδρομίας. Μπορεί να σε βοηθήσει βήμα προς βήμα στη μελλοντική επαγγελματική σου πορεία.

Ταυτόχρονα, μπορείς να επισκεφτείς το ιστολόγιό μας, όπου μπορείς να βρεις χρήσιμες πληροφορίες για τη μελλοντική σου καριέρα και, φυσικά, επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας.

 

#3 Προετοίμασε το βιογραφικό σου

Σήμερα, στον τομέα των προσλήψεων, το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί την "επαγγελματική κάρτα".

Όσο πιο ελκυστικό και σχετικό με τους εργοδότες είναι το βιογραφικό σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές να βρεις μια νέα δουλειά.

Κάθε λεπτομέρεια μετράει, έτσι, προβάλλοντας τα πιστοποιητικά ή τα προσόντα που διαθέτεις, μπορείς να αποδείξεις τη φήμη και την αυτοπεποίθηση που έχεις μπροστά στον μελλοντικό εργοδότη.

Αν πιστεύεις ότι το βιογραφικό σου χρειάζεται νέα εμφάνιση, πιο κομψή και μοντέρνα, σου προτείνουμε να επισκεφτείς τον ιστότοπό μας και να επιλέξεις ένα από τα 4 δείγματα που προτείνουμε εμείς.

 

Μια τελευταία σκέψη

Πρέπει να κατανοήσεις ότι ο επαγγελματικός αναπροσανατολισμός, δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι εύκολος.

Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή θα σε βγάλει από τη ζώνη ασφαλείας σου δεν θα πρέπει να σε αποθαρρύνει, αλλά μάλλον να σε παρακινήσει να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο.

Πριν λάβεις την οριστική απόφαση να αποχωρήσεις από την εργασία σου, σε συμβουλεύουμε να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο να σκεφτεί και να προσδιορίσεις τον πραγματικό λόγο της αποχώρησής σου.

Μην βιαστείς, όπως θα μπορούσες να έχεις κάνει στην αρχή της καριέρας σου.

 

Ένας χαμηλός μισθός, ένα αφεντικό με κακές διαχειριστικές ικανότητες ή ένα αυστηρό πρόγραμμα μπορεί να είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορούν να σε κάνουν να επιχειρήσεις μια αλλαγή στην καριέρα σου.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, προσδιόρισε τα δυνατά σου σημεία και δες σε ποιους τομείς της αγοράς πιστεύεις ότι θα μπορούσες να ταιριάξεις.

Μέχρι την επόμενη φορά, ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο θα σε καθοδηγήσουν στην επιλογή του επόμενου βήματος στην καριέρα σου.