Όταν πρόκειται για τον ελεύθερο χρόνο μας, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουν να χαλαρώσουν ή να γεμίσουν τον χρόνο τους με δραστηριότητες που δεν είναι απαραίτητα μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν κατά μέσο όρο περίπου 4 ώρες ελεύθερου χρόνου σε μια εργάσιμη ημέρα και 9 ώρες τη μέρα το Σαββατοκύριακο.

Για να μπορέσεις να εξελιχθείς στην καριέρα σου, ακόμη και όταν δεν είσαι στη δουλειά σου, σήμερα έχουμε ετοιμάσει για εσένα, μια λίστα με έξι δεξιότητες που μπορείς να αποκτήσεις στον ελεύθερο χρόνο σου και που μπορούν να σε βοηθήσουν στη δουλειά.

 

#1 Copywriting / Content writing

Εάν δεν το έχεις ακούσει μέχρι τώρα, το copywriting μπορεί να οριστεί ως η ικανότητα "πώλησης μέσω γραπτού κειμένου στο διαδίκτυο".

Γιατί συμπεριλάβαμε αυτήν την ικανότητα στη λίστα μας; Είναι απλό, γιατί όλα όσα βλέπεις στο Διαδίκτυο τώρα ως διαφημίσεις ή κείμενα πωλήσεων γράφονται από έναν copywriter ή έναν content writer περιεχομένου.

Αυτή η δεξιότητα έχει τις ρίζες της στην Αμερική, διδάσκεται από τα φοιτητικά έδρανα από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σήμερα αναγνωρίζεται κανονικά ως επάγγελμα.

Μόλις μάθεις τα βασικά αυτής της δεξιότητας, μπορείς να εφαρμόσεις αυτούς τους κανόνες στην καθημερινή σου ρουτίνα στην εργασία.

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να προετοιμάσεις ένα σημαντικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για έναν πελάτη ή μια παρουσίαση κειμένου για το αφεντικό σου, τότε σίγουρα οι αρχές που έμαθες στο copywriting θα σε βοηθήσουν πολύ.

Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποια σχολή, στην οποία μπορείς να μάθεις για το copywriting, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαδικτυακούς ιστότοπους μαθημάτων, όπως είναι οι Skill share ή Udemy, όπου θα βρεις εξειδικευμένους εκπαιδευτές ή ελεύθερους επαγγελματίες που μπορούν να σε βοηθήσουν με πληροφορίες.

 

#2 Ομιλία μπροστά σε κοινό

Η τέχνη της ομιλίας μπροστά σε κοινό μπορεί να αποκτηθεί από οποιονδήποτε θέλει να προχωρήσει στην καριέρα του.

Μετά την εκμάθηση και εξάσκηση, αυτή η ικανότητα αποφέρει σημαντικά οφέλη που θα σε βοηθήσουν να επικοινωνείς αποτελεσματικά με άλλους.

Μεταξύ των πιο σημαντικών από αυτά, μπορούμε να παραθέσουμε: ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, ελκυστικός τρόπος μετάδοσης ενός μηνύματος και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων.

Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή οι συναντήσεις δια ζώσης έχουν μεταφερθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον, αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει.

Εξακολουθείς να μπορείς να μεταφέρεις ένα μήνυμα με τον πιο συναρπαστικό τρόπο και ταυτόχρονα, μπορείς να προσαρμόσεις τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο της φωνής σου ανάλογα με τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτήν τη συνάντηση.

Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να εστιάζουν σε άτομα που έχουν καλές δεξιότητες επικοινωνίας, λόγω του απλού γεγονότος ότι μπορούν να ενσωματωθούν και να επικοινωνήσουν πιο εύκολα με την ομάδα στην οποία ανήκουν.

 

#3 Διαπραγμάτευση

Είτε σας αρέσει είτε όχι, διαπραγματευόμαστε όλοι κάθε μέρα. Όλοι διαπραγματευόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας για να κερδίσουμε κάτι.

Παραθέτοντας τον συγγραφέα Leigh Thompson,: "Η διαπραγμάτευση είναι το κύριο εργαλείο επικοινωνίας και επιρροής εντός και εκτός της εταιρείας."

Είτε εργάζεσαι στο τμήμα πωλήσεων, είτε απλά είσαι μέλος της ομάδας μάρκετινγκ, η ικανότητα διαπραγμάτευσης είναι μια σημαντική πτυχή της εξέλιξής σου στην εταιρεία.

Όσο περισσότερο εξασκείς την αποτελεσματική  διαπραγμάτευση  για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές σου να ανελιχθείς στην εταιρεία.

Θυμήσου πως κατά τη διαδικασία πωλήσεων και διαπραγματεύσεων δεν γίνεται λόγος για εσένα.

Όλα εξαρτώνται από την ικανότητά σου να ικανοποιείς τις ανάγκες του άλλου ατόμου μέσω του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρεις εσύ ή η εταιρεία σου.

 

# 4 Ξένη γλώσσα

Στην Ελλάδα, οι περισσότερες εταιρείες, ειδικά εκείνες στον τομέα της πληροφορικής, απαιτούν ελάχιστη γνώση μιας ξένης γλώσσας, ιδίως της αγγλικής.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Απλό. Όλο και περισσότερες εταιρείες σκέφτονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, όχι μόνο στη χώρα.

Φυσικά, αυτό θα οδηγήσει και στην επέκταση της ομάδας με προσωπικό άλλων εθνικοτήτων.

Σήμερα, γίνεται όλο και πιο εύκολο να μάθεις μια ξένη γλώσσα μέσω διαδικτυακών μαθημάτων.

Για να νιώσεις άνετα, όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν τέτοια μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οπότε ανάλογα με το επίπεδό σου, μπορείς να μάθετε σε μια τάξη ή ατομικά.

Αν δεν έχεις προϋπολογισμό για ιδιαίτερα ή διαδικτυακά μαθήματα, υπάρχουν ιστότοποι όπου μπορείς να μάθεις οποιαδήποτε ξένη γλώσσα θέλεις δωρεάν.

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με τους πιο δημοφιλείς:

Duolingo

Michel Thomas

Fluent in 3 months

 

#5 Διαλογισμός

Αναρωτιέσαι πιθανώς - πώς μπορεί ο διαλογισμός να με βοηθήσει στη δουλειά;

Λοιπόν, το πιο σημαντικό όφελος του διαλογισμού είναι η εξάλειψη του άγχους.

Πιθανότατα έχεις μέρες που είναι γεμάτες με διάφορες εργασίες ή συναντήσεις.

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει ότι ο διαλογισμός βοηθά στη βελτίωση του συναισθηματικού παράγοντα και ταυτόχρονα, μειώνει το άγχος που συσσωρεύεται στην εργασία.

Παρόλο που για μερικούς ανθρώπους ο διαλογισμός μπορεί να φαίνεται περίπλοκος, στην ουσία, όλα είναι όσο γίνεται πιο απλά.

Εάν εξασκείσαι στο σπίτι, μπορείς να καθίσεις σε μια γωνία του δωματίου και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις την αναπνοή σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου από σκέψεις.

Μόλις εξασκήσεις αυτήν την ικανότητα, θα μάθεις να ελέγχεις καλύτερα τη συναισθηματική σου πλευρά σε σχέση με τους συναδέλφους σου ή ακόμα και το αφεντικό σου.

 

#6 Ψυχολογία και ανθρώπινη συμπεριφορά

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ψυχολογίας και του χώρου εργασίας.

Η δουλειά μας καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας, με άλλα λόγια, ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Αναρωτιέσαι πιθανώς, πώς μπορεί να σε βοηθήσει η ψυχολογία στην εργασία;

Λοιπόν, όταν πρόκειται για διαπροσωπικές σχέσεις, μπορούμε να πούμε ότι σχετίζονται στενά με τις προσωπικές μας προτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το αφεντικό σου μπορεί να επιλέξει ασυνείδητα κάποιον από την ομάδα των συναδέλφων σου με βάση συμπεριφορές παρόμοιες με τις δικές του.

Φυσικά, δεν ενθαρρύνουμε αυτόν τον τρόπο εργασίας, αυτό που θέλω να κάνω κατανοητό είναι ότι μόλις καταφέρεις να μάθεις τα βασικά της ανθρώπινης ψυχολογίας, μπορείς να κάνεις τη διαφορά μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ευκολότερη.

Η συμβουλή μας είναι να απευθυνθείς σε ειδικούς που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση.

Μόλις συγκεντρώσεις αυτές τις γνώσεις, μπορείς να τις εφαρμόσεις πιο εύκολα στο χώρο εργασίας σου.

 

Κλείνοντας, ελπίζουμε να βρήκες χρήσιμες τις πληροφορίες σε αυτό το άρθρο και να μας απαντήσεις στην ακόλουθη ερώτηση στα σχόλια:

Εσύ, τι δεξιότητες θα ήθελες να αποκτήσεις στον ελεύθερο χρόνο σου;