Ο σχεδιασμός σταδιοδρομίας σε βοηθάει να καταλάβεις αν η επαγγελματική σου πορεία ακολουθεί τα σωστά βήματα. Η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδιασμού περιλαμβάνει μια αξιολόγηση της τρέχουσας επαγγελματικής σου κατάστασης και τον καθορισμό των επαγγελματικών στόχων που ταιριάζουν στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου.

Μπορείτε να δημιουργήσεις ένα σχέδιο σταδιοδρομίας σε όποιο επαγγελματικό στάδιο και αν βρίσκεσαι. Είτε είσαι ακόμα στα έδρανα της σχολής, είτε έχεις μόλις αποφοιτήσει, είτε θέλεις να αλλάξεις καριέρα ή απλά στοχεύεις μια προαγωγή, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ένα σχέδιο σταδιοδρομίας θα σε βοηθήσει να θέσεις τους στόχους σου και να επικεντρωθείς στην επίτευξή τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να καταρτίσεις τον σχεδιασμό σταδιοδρομίας σου , ώστε να είναι προσανατολισμένος στα αποτελέσματα.

 

Τι είναι ένα σχέδιο σταδιοδρομίας;

Σχέδιο σταδιοδρομίας είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και δράσεις που πρέπει να αναλάβεις για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Δεν είναι απαραίτητο το σχέδιο σταδιοδρομίας σου να επιδιώκει μια ριζική αλλαγή καριέρας. Μπορείς απλά να το χρησιμοποιήσεις για να μάθεις νέες δεξιότητες στον τομέα δραστηριότητάς σου.

Μπορείς να φτιάξεις πάνω από ένα σχέδιο σταδιοδρομίας στη ζωή σου. Εμείς σου συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνεις ένα τέτοιο πλάνο κάθε λίγα χρόνια, έτσι ώστε να βλέπεις, αν η επαγγελματική σου κατάσταση συμπίπτει με τα τρέχοντα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις ανάγκες σου.

Αν διαπιστώσεις ότι βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που θέλεις να είσαι, τότε θα έχεις ακόμα ισχυρότερα κίνητρα για να συνεχίσεις την τρέχουσα εργασία σου. Αν, βέβαια, καταλάβεις ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή, μπορείς να επιλέξεις ένα διαφορετικό πόστο είτε στην ίδια είτε σε μια άλλη εταιρεία, είτε ακόμα σε ένα διαφορετικό κλάδο.

 

Πώς να καταστρώσεις ένα σχέδιο σταδιοδρομίας;

Η διαδικασία εκπόνησης ενός σχεδίου σταδιοδρομίας μπορεί να αναλυθεί σε τρία βασικά στάδια:

1. Αυτοαξιολόγηση:

Ξεκίνησε να γράφεις σε μια κόλλα χαρτί τα εξής:

  • Τις αξίες σου - τις πεποιθήσεις που επηρεάζουν τις προτεραιότητές σου. Παράδειγμα: προτιμάς την αποτελεσματικότητα και θέλεις να βλέπεις απτά αποτελέσματα της δουλειάς σου.
  • Τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου – τις δεξιότητες και τις ικανότητες που διαθέτεις τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παράδειγμα: έχεις αναλυτικό μυαλό, αλλά υστερείς σε επικοινωνιακές δεξιότητες.
  • Τα ενδιαφέροντά σου – όλα τα πράγματα που σου αρέσει να κάνεις. Παράδειγμα: Σου αρέσει να γράφεις και να εκφράζεις τη δημιουργικότητα σου με διαφόρους τρόπους;
  • Τις ανάγκες σου στο χώρο εργασίας – όλα τα στοιχεία που θα ήθελες να είχε η ιδανική θέση εργασίας. Παράδειγμα: επιθυμείς μια δουλειά που να μην έχει αυστηρό ωράριο και να μη χρειάζεται να κάνεις υπερωρίες.
  • Τις οικονομικές σου ανάγκες σε σχέση με τον τρόπο που ζεις - τι θα πρέπει να σου προσφέρει μια δουλειά από άποψη μισθού και παροχών, έτσι ώστε να ζεις χωρίς έγνοια. Παράδειγμα: Θέλεις έναν μισθό που ξεπερνάει τα 1500 ευρώ και ασφάλεια σε μια ιδιωτική κλινική.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να ορίσεις στόχους ρεαλιστικούς, στόχους που αναδεικνύουν το ποιος είσαι και το τι επιδιώκεις. Ανάλυσε τη δουλειά σου σε σχέση με αυτά που έγραψες στο χαρτί και προσπάθησε να καταλάβεις, αν είσαι ευχαριστημένος με αυτή ή θέλεις μια αλλαγή.

 

2. Διερεύνηση δυνατοτήτων

Εάν σου αρέσει ο κλάδος στον οποίο εργάζεσαι και θέλεις να συνεχίσεις να εργάζεσαι στην συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πιστεύεις ότι δεν μπορείς πλέον να εξελιχθείς στη θέση που βρίσκεσαι, ανάλυσε τις ευκαιρίες προόδου και βεβαιώσου ότι διαθέτεις τις απαραίτητες δεξιότητες για να προχωρήσεις. Εάν δεν τις έχεις, θέσε τους στόχους που θα σε βοηθήσουν να τις αποκτήσεις.

Φλερτάρεις με μια αλλαγή σταδιοδρομίας; Κάνε έρευνα και μίλησε με άτομα που εργάζονται σε κλάδους που σε ενδιαφέρουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις τι περιλαμβάνουν αυτές οι θέσεις εργασίας, εάν σου ταιριάζουν και ποιους στόχους πρέπει να ορίσεις ώστε για να φτάσεις εκεί.

 

3. Περίγραμμα ενός σχεδίου δράσης

Προσδιόρισε τη στρατηγική που θα σε οδηγήσει από το σημείο Α στο σημείο Β, θέτοντας βραχυπρόθεσμους στόχους (που μπορούν να επιτευχθούν γρήγορα) και μακροπρόθεσμους στόχους (που μπορούν να επιτευχθούν σε λίγα χρόνια).

Οι στόχοι σε βοηθούν να οργανώσεις τον χρόνο και τους πόρους σου αποτελεσματικά ως προς την επίτευξη του σκοπού σου. Πρέπει να είναι εφικτοί για να μπορούν να σε παρακινούν. Διαφορετικά, είναι πιθανό να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυτό του να σε αποθαρρύνουν.

Σου συστήνουμε να ρυθμίσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο SMART, το οποίο σου υπογραμμίζει τα ποιο σημαντικά κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί ένας στόχος:

Specific (Συγκεκριμένος): Είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος από έναν γενικό. Για παράδειγμα, ένας γενικός στόχος είναι να μάθεις τη γλώσσα προγραμματισμού javascript και ένας συγκεκριμένος στόχος είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο που σου παρουσιάζει τα βασικά αυτής της γλώσσας προγραμματισμού.

Measurable (Μετρήσιμος): Εάν ο στόχος σου είναι μετρήσιμος, μπορείς να αντιληφθείς πότε τον έχεις εκπληρώσει ή πόσο καιρό έχεις ακόμη μέχρι να συμβεί αυτό. Ένας τέτοιος στόχος θα μπορούσε να είναι η απόκτηση πέντε νέων πιστοποιήσεων στον τομέα σου.

Approachable (Εφικτός): Ένας στόχος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ εύκολος ούτε πολύ δύσκολος να επιτευχθεί. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να αποθαρρυνθείς και να τον εγκαταλείψεις. Αυτή η δυνατότητα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις δεξιότητές σου.

Relevant (Συναφής): Ο στόχος πρέπει να είναι συναφής και να εξυπηρετεί το σχέδιο σταδιοδρομίας σου. Μην σπαταλάς το χρόνο σου με στόχους που δεν είναι σημαντικοί και δεν σε βοηθούν για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Time (Χρόνος): Όρισε ένα χρονικό πλαίσιο για τον στόχο σου. Οι προθεσμίες προσδίδουν έναν επείγον χαρακτήρα, ο οποίος θα σε παρακινήσει να δραστηριοποιηθείς. Ένας χρονικά προσδιορισμένος στόχος θα μπορούσε να είναι η εύρεση νέας εργασίας μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

 

Παραδείγματα στόχων που μπορεί να εμπεριέχονται σε έναν σχεδιασμό καριέρας 

  • Απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικής πιστοποίησης.
  • Αλλαγή θέσης εργασίας
  • Βελτίωση δεξιοτήτων κατά την ομαδική εργασία
  • Δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας
  • Συμμετοχή σε διάφορες (διαδικτυακές) εκδηλώσεις δικτύωσης
  • Αύξηση παραμέτρων απόδοσης.
  • Βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας.
  • Μείωση του αριθμού των ωρών εργασίας, αλλά διατήρηση του επιπέδου παραγωγικότητας.
  • Εύρεση ενός μέντορα.
  • Απόκτηση της συνήθειας να ζητάτε ανατροφοδότηση
  • Μελέτη πρόσφατα δημοσιευμένων βιβλίων στον τομέα σας
  • Να αποκτήσετε τη δυνατότητα να λέτε "όχι" όταν λαμβάνετε υπερβολικό αριθμό εργασιών ή παράλογη προθεσμία.
  • Επίτευξη προαγωγής
  • Αλλαγή καριέρας
  • Άνοιγμα ατομικής επιχείρησης
  • Αναβάθμιση στη θέση του διευθυντή
  • Δημιουργία προσωπικής μάρκας
  • Αύξηση μισθού
  • Ανάπτυξη σχέσεων με συναδέλφους ή / και πελάτες.

 

Συμπληρωμένο παράδειγμα σχεδίου σταδιοδρομίας

Μπορεί να έμοιαζε ακατόρθωτο το να φτιάξεις το πρώτο σου σχέδιο σταδιοδρομίας, οπότε έχουμε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρότυπο σχέδιο για να σε βοηθήσουμε.

 

Σχέδιο σταδιοδρομίας

Τρέχουσα θέση: account manager

Στόχος: ανάληψη της θέσης του digital project manager

Αξίες

Σεβασμός, εμπιστοσύνη, ομαδική εργασία, οργάνωση

Δυνατά σημεία

Άριστες δεξιότητες multitasking και επικοινωνίας

Προχωρημένη γνώση Αγγλικών.

 

Αδύνατα σημεία

Έλλειψη εμπειρίας στον συντονισμό πρότζεκτ

 

Ενδιαφέροντα

Ψηφιακό μάρκετινγκ, διαφήμιση, ηγεσία

 

Εργασιακές αξιώσεις

Ευέλικτο πρόγραμμα, ευκαιρίες εξέλιξης, νεανική ομάδα, δραστηριότητες team building

 

Οικονομικές αξιώσεις

Μισθός άνω των 3000 EUR, εκπτωτικά voucher, συνδρομή σε ιδιωτική κλινική.


 

Στόχ οι

Βραχυπρόθεσμοι

Απόκτηση 3 πιστοποιήσεων στο  ψηφιακό μάρκετινγκ, απόκτηση πιστοποίησης χρήσης των  Google Analytics. 

Μακροπρόθεσμοι

Συντονισμός τουλάχιστον 2 έργων στην τρέχουσα θέση, δημιουργώντας στενότερες σχέσεις με τα μέλη της ομάδας και τους πελάτες, δικτύωση.

Δεξιότητες που διαθέτεις αυτή τη στιγμή:

πολύ καλές δεξιότητες επικοινωνίας και δημιουργίας σχέσεων, οργάνωση χρόνου και εργασιακών καθηκόντων, δεξιότητες διαπραγμάτευσης, εμπειρία στην επικοινωνία με τους πελάτες, στα εργαλεία του Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint, Outlook).

Δεξιότητες που θέλω να αποκτήσω:

Κριτική σκέψη, ηγετικές ικανότητες, ανάληψη κινδύνων, στρατηγική σκέψη, γνώσεις ψηφιακού μάρκετινγκ, ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων εντός μιας ομάδας.


Συμπέρασμα

Σε συμβουλεύουμε να δημιουργήσεις ένα σχέδιο σταδιοδρομίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται η καριέρα σου. Ακόμα κι αν το πάρεις ως μια απλή άσκηση και δεν σκοπεύεις αρχικά να αλλάξεις δουλειά, μπορεί στην πορεία ή να αλλάξεις γνώμη, ή τουλάχιστον να προσδιορίσεις ορισμένες δεξιότητες που θα ήθελες να αποκτήσεις. 

Διάβασε απόψεις σχετικά με τις εταιρίες στην Ελλάδα: https://www.poudouleveis.gr/.

Υπολόγισε τον μισθό σε οποιονδήποτε τομέα: https://www.poudouleveis.gr/εύρος-μισθών

Ψάξε για δουλειά: https://www.poudouleveis.gr/θέσεις-εργασίας