Πιθανόν να γνωρίζεις ήδη ότι μια συνέντευξη δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για τον εργοδότη να σου κάνει ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα για εσένα και τις δεξιότητές σου. Μια συνέντευξη σου δίνει κι εσένα την τέλεια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για την εταιρεία, τη θέση για την οποία υπέβαλες αίτηση και το εργασιακό περιβάλλον. Οι ερωτήσεις που θα κάνεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε βοηθούν να βεβαιωθείς ότι η θέση εργασίας είναι κατάλληλη για εσένα και μπορείς επίσης να εκφράσεις το ενδιαφέρον σου γι’ αυτήν απευθείας στον εργοδότη.

Συνήθως, δίνεται η ευκαιρία για την υποβολή ερωτήσεων στο τέλος της συνέντευξης. Ιδανικά, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος με τουλάχιστον 2 ερωτήσεις, για να δείξεις στον εν δυνάμει εργοδότη σου ότι έχεις προετοιμαστεί και ότι έχεις τα κίνητρα να ανταποκριθείς στον νέο σου ρόλο.

Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε με μια σειρά προτάσεων, ώστε να αισθανθείς έτοιμος για την επόμενη συνέντευξή σου. Έτσι, θα έχεις ήδη κάνει το επόμενο βήμα για μια προσφορά εργασίας που θα σε ικανοποιεί!

 

Ερωτήσεις που μπορείς να απευθύνεις στον εργοδότη σου 

 

1. Μπορείτε να μου παρέχετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις καθημερινές αρμοδιότητες αυτής της θέσης;

Τώρα είναι η ευκαιρία σου να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργασία για την οποία υπέβαλες αίτηση, για να βεβαιωθείς ότι είναι πραγματικά αυτό που ψάχνεις. Μαθαίνοντας περισσότερα για το τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα, θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς ποιες δεξιότητες απαιτούνται για τη δουλειά.

 

2. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο σημαντικές ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένα άτομο που θέλει να έχει επιδόσεις σε αυτήν τη θέση;

Τις περισσότερες φορές, θέτοντας αυτήν την ερώτηση, μπορείς να αποκομίσεις βασικές πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Έτσι, είσαι σε θέση να μάθεις πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και το εργασιακό περιβάλλον στην εταιρεία, καθώς και για τις προσδοκίες του εργοδότη απέναντί σου.

Συμβουλή: Δοκίμασε όσο το δυνατόν περισσότερο να αποφύγεις ερωτήσεις κλειστού τύπου, όπου η απάντηση περιορίζεται σε ένα απλό «Ναι» ή «Όχι» ή ερωτήσεις τόσο γενικές που θα ήταν δύσκολο να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν θέλεις ο άνθρωπος που κάνει τη συνέντευξη να αισθανθεί περιθωριοποιημένος κατά την προσπάθειά σου να δημιουργήσεις μια θετική εντύπωση. 

 

3. Θα μπορούσατε να μου πείτε κάποια πράγματα για την πολιτική της εταιρείας;

Ακολουθώντας την περιγραφή που θα λάβεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα μπορέσεις να αξιολογήσεις πόσο κατάλληλη θα ήταν αυτή η νέα δουλειά για εσένα. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις αυτήν την ευκαιρία για να βεβαιωθείς ότι θα αισθάνεσαι άνετα στο νέο εργασιακό σου περιβάλλον. 

 

4. Πώς βλέπετε την εξέλιξη της εταιρείας στα επόμενα 5 χρόνια;

Εάν σκοπεύεις να παραμείνεις στη θέση αυτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να είσαι σε θέση να αποκομίσεις μια εικόνα για τη συνεχή εξέλιξη της εταιρείας, προκειμένου να εξελιχθείς κι εσύ ως μέρος της ομάδας. 

 

5. Ποιον θεωρείτε ως μεγαλύτερο ανταγωνιστή σας και γιατί;

Θεωρητικά θα πρέπει να έχεις ήδη αποκομίσει μια εικόνα αρκετά συγκεκριμένη για τον ανταγωνισμό, αλλά βοηθά να μάθεις την απάντηση απευθείας από τον μελλοντικό εργοδότη σου, από την πηγή.  

 

6. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες τις οποίες απολαμβάνει αυτή τη στιγμή η εταιρεία;

Αυτή η ερώτηση δείχνει ότι θέλεις να συμμετέχεις και ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την εταιρεία. Επίσης, σε βοηθά κι εσένα να μάθεις προς ποια κατεύθυνση κινείται η εταιρεία στο άμεσο μέλλον.

 

7. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η εταιρεία/ το τμήμα στην παρούσα φάση;

Από την άλλη είναι καλά να ρωτήσεις και για τις προκλήσεις. Έτσι, θα καταφέρεις να εντοπίσεις τις τάσεις και τα επιμέρους προβλήματα της εταιρείας και μπορεί ακόμα και να προσδιορίσεις σε ποια σημεία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες οι ικανότητές σου.

 

8. Ποια είναι η συνήθης επαγγελματική διαδρομή που ακολουθεί κανείς σε αυτή τη θέση;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία εσωτερικής κινητικότητας της εταιρείας. Το γεγονός ότι θα θέσεις αυτήν την ερώτηση αποδεικνύει στη νέα σου ομάδα ότι σε ενδιαφέρει να εξελιχθείς ταυτόχρονα με την εταιρεία - απλώς πρόσεξε να μην την διατυπώσεις με τρόπο πολύ προσωπικό (π.χ. Πότε θα καταφέρω να πάρω αύξηση μισθού;) 

 

9. Ποιος τύπος ατόμου νομίζετε ότι θα ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση; Πώς θα με κρίνατε με βάση αυτό το κριτήριο;

Σου προτείνουμε αυτήν την ερώτηση γιατί δεν εμπεριέχει τον ίδιο κίνδυνο με την διατύπωση «Πώς είναι οι άλλοι υποψήφιοι που εξετάζετε και πώς είμαι εγώ σε σύγκριση με αυτούς;», αλλά εξυπηρετεί κατά κάποιον τρόπο τον ίδιο σκοπό: θα σε βοηθήσει να μάθεις εν συντομία και αντικειμενικά, αν αυτό που μπορείς να προσφέρεις ευθυγραμμίζεται πλήρως με αυτό που θέλει να βρει η εταιρεία στο πρόσωπο του ιδανικού υποψηφίου γι΄ αυτήν τη θέση.

 

10. Ποια είναι η διαδικασία πρόσληψης στη συνέχεια;

Με αυτήν την ερώτηση, δείχνεις ότι ανυπομονείς να εξελιχθείς. Επιπλέον, θα μπορέσεις να αποκομίσεις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα σχέδιά τους που αφορούν τις διαδικασίες πρόσληψης - γνωρίζοντας τα επόμενα βήματα, θα γνωρίζεις ακριβώς πότε να περιμένεις απάντηση.

Θυμήσου: Προσπάθησε να μην κάνεις ακόμη ερωτήσεις σχετικά με το μισθό ή συγκεκριμένες παροχές. Σε συμβουλεύουμε να περιμένεις μέχρι τα τελευταία στάδια της διαδικασίας πρόσληψης για να ξεκινήσεις διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη ή τον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού.

 

Φυσικά, στο πλαίσιο της πανδημίας, θα μπορούσες να τους θέσεις ακόμη πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως: 

Πώς προσαρμόσατε το πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας στο πλαίσιο της πανδημίας;

Πολλές εταιρείες έχουν λάβει διάφορα μέτρα για να διασφαλίσουν την υγεία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι έχουν εφαρμόσει νέα μέτρα υγιεινής. Ορισμένες εταιρείες παρέχουν στου εργαζόμενους ειδικό εξοπλισμό προστασίας και άλλες κατέφυγαν στην αναπροσαρμογή του ωραρίου, έτσι ώστε να βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο όσο το δυνατόν λιγότεροι υπάλληλοι. 

 

Εάν κάποιος εκ των εργαζομένων ασθενήσει με COVID-19, τι μέτρα θα πάρετε;

Ο εργοδότης θα πρέπει να είναι σε θέση να σου παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με το εσωτερικό πρωτόκολλο σε περίπτωση που ένας υπάλληλος θα μπορούσε να αποτελεί κρούσμα. Στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ήδη καθιερώσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την απομόνωση ατόμων με συμπτώματα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά.

Το τρέχον πλαίσιο έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στη θέση να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την εργασία τους. Λαμβάνοντας απαντήσεις σε αυτούς τους τύπους ερωτήσεων από τη συνέντευξη ακόμα, θα είσαι σε θέση να λάβεις μια πολύ καλύτερη απόφαση σχετικά με την ασφάλειά σου στον χώρο εργασίας.

Φυσικά, στο παρόν άρθρο προτείνουμε μόνο μερικές πιθανές ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εργοδότη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τις προσαρμόσεις ανάλογα με την πορεία της συζήτησης - ορισμένες ερωτήσεις που προετοιμάζεις  ενδέχεται να έχουν ήδη απαντηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Μην ξεχνάς λοιπόν: εκτός από το χρόνο που αφιερώνεις στη γενική προετοιμασία για τη συνέντευξη, διάθεσε αρκετό χρόνο και για τις ερωτήσεις που θα κάνεις στο τέλος στον εργοδότη. Και ίσως το πιο σημαντικό, να είσαι φυσικός, δεν χρειάζεται να φοβάσαι να κάνεις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Στο τέλος, αυτές οι πληροφορίες θα σε βοηθήσουν να λάβεις την καλύτερη απόφαση και θα διασφαλίσεις μια πιο ομαλή και ασφαλέστερη διαδρομή προς την επιθυμητή θέση εργασίας!

 

Πήρες μέρος πρόσφατα σε κάποια συνέντευξη; Μοιράσου την εμπειρία σου με άλλους υποψήφιους εδώ: https://www.poudouleveis.gr/πρόσθεση-συνέντευξης