Αναδύονται νέες τεχνολογίες και ποτέ δεν έχουμε συνδεθεί μεταξύ μας περισσότερο από τώρα, παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των δεξιοτήτων που χρησιμοποιούμε επί του παρόντος στο χώρο εργασίας δεν είναι απαραιτήτως αυτές που θα χρειαστούμε σε μελλοντικές θέσεις εργασίας.

Καθώς ο κόσμος εξελίσσεται για να αγκαλιάσει την «4η Βιομηχανική Επανάσταση», οι δουλειές μας αλλάζουν. Ακριβώς όπως οι άλλες βιομηχανικές επαναστάσεις έχουν μεταμορφώσει τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτείται από το εργατικό δυναμικό, μπορούμε να περιμένουμε το ίδιο και από αυτήν την αναμενόμενη επανάσταση. Σε μόλις πέντε χρόνια από τώρα, το 35% των δεξιοτήτων που θεωρούνται απαραίτητες σήμερα θα αλλάξουν, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και οι εργοδότες έχουν περισσότερες προσδοκίες από τους υποψηφίους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν θέλουμε μια επιτυχημένη ζωή από το 2020 και μετά, πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων.

 

Οι  10 κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες το 2020

  1. Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα θα γίνει μία από τις τρεις κορυφαίες δεξιότητες που θα χρειαστούν οι εργοδότες από τα άτομα που εντάσσουν στις ομάδες τους. Με τη πληθώρα νέων προϊόντων, νέων τεχνολογιών και νέων τρόπων εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί για να επωφεληθούν πλήρως από αυτές τις αλλαγές.

Είναι σημαντικό οι εταιρείες να αναζητούν δημιουργικούς ανθρώπους, επειδή εκείνοι θα είναι υπεύθυνοι να εφεύρουν, να φανταστούν κάτι καινούργιο και να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον το οποίο οι ίδιοι θα σχεδιάσουν. Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού θα απαιτήσουν νέους τρόπους σκέψης και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε στο πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης. Τα ρομπότ θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε γρηγορότερα από ποτέ, αλλά δεν μπορούν να είναι τόσο δημιουργικά όσο εμείς, οι άνθρωποι (ακόμα).

 

   2. Προσαρμοστικότητα και ευελιξία

Όσο γρηγορότερα αλλάζει η αγορά εργασίας, τόσο μεταβάλλεται και η λίστα των δεξιοτήτων που απαιτείται από έναν νέο υποψήφιο. Επομένως, οι μελλοντικοί υπάλληλοι πρέπει να καταβάλουν την απαραίτητη προσπάθεια για να μάθουν νέες δεξιότητες καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους και να γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι ευέλικτοι σε οποιαδήποτε νέα αλλαγή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό που λειτουργούσε χθες δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα λειτουργήσει εξίσου καλά στην αυριανή στρατηγική. Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να είναι γνωστικά ευέλικτοι όταν αντιμετωπίζουν νέες ιδέες και τρόπους να κάνουν πράγματα. 

 

   3. Διαχείριση χρόνου

 Η διαχείριση του χρόνου ήταν πάντα σημαντική, αλλά στις συνθήκες του 2020 θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας από σπίτι ή της τηλεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες πρέπει να βασίζονται στην πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να εκπληρώνουν τις αρμοδιότητές τους χωρίς κανείς να τις ελέγχει συνεχώς. 

Στη σημερινή εποχή, η οποία κυριαρχείται από πολλές πληροφορίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διάφορους περισπασμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε σε αναβλητικότητα, είναι σημαντικό για τους υπαλλήλους να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να παραμείνουν επικεντρωμένοι στους καθημερινούς στόχους και τις εργασίες τους.

 

   4. Συναισθηματική νοημοσύνη

Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι άνθρωποι έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των μελλοντικών ρομπότ ή μηχανών είναι αυτός της συναισθηματικής νοημοσύνης - η συγκεκριμένη ανθρώπινη ικανότητα να γνωρίζουμε, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτή η ικανότητα θα είναι σημαντική όσο υπάρχουν άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό, καθώς επηρεάζει κάθε αλληλεπίδραση που έχουν οι εργαζόμενοι μεταξύ τους.

 

   5. Ηγετικές ικανότητες

Οι ηγετικές ικανότητες μιας ομάδας θα είναι σημαντικές, όχι μόνο για εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας μιας εταιρίας, αλλά και για όλους τους υπαλλήλους σε ολόκληρη την εταιρεία, δεδομένης της εμφάνισης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Έτσι, έχοντας περισσότερη υποστήριξη από τα μηχανήματα, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι υπάλληλοι που θα αναλάβουν διευθυντικές θέσεις, είτε εντός μιας ομάδας, είτε εντός ενός ολόκληρου τμήματος. Για να κατανοήσεις πώς μπορείς να βγάλεις στους άλλους τον καλύτερό τους εαυτό και να εμπνεύσεις κάθε υπάλληλο σε οποιοδήποτε πόστο, πρέπει να έχεις ισχυρές ηγετικές δεξιότητες.

 

   6. Ομαδική εργασία

Το 2020, οι εργοδότες θα αναζητούν μοναδικές δεξιότητες, όπως συνεργατικότητα και διαπροσωπικές δεξιότητες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την ομαδική εργασία. Θέλουν οι υπάλληλοί τους να μπορούν να αλληλεπιδρούν καλά με άλλους και έτσι να βοηθούν ολόκληρη την ομάδα της εταιρείας να προχωρά. Εάν μέχρι τώρα, για παράδειγμα, έπρεπε να κάνεις μια απλή ανάρτηση στο blog, από τώρα και στο εξής ίσως χρειαστείς ένα βίντεο, αλλαγές σχεδιασμού UX, βελτιστοποιήσεις SEO ή προωθητικές ενέργειες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα μόνος σου, πρέπει να είσαι σε θέση να συνεργάζεσαι αποτελεσματικά με τους άλλους. 

 

   7. Μη συμβατική νοοτροπία

Η σκέψη έξω από τη ζώνη άνεσης ή την αποκαλούμενη «σκέψη outside the box», σου επιτρέπει να προσεγγίζεις την πραγματικότητα από διαφορετική οπτική και να βρίσκεις μια εντελώς καινούρια λύση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίζεις τα πράγματα ως συνήθως, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει και  καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας αυτήν την ανανεωμένη μέθοδο. Για να αναπτύσσεις συνεχώς την περιφερεισκή σου σκέψη, προσπάθησε να ασκείς τις καθημερινές σου εργασίες με διαφορετικό τρόπο σε τακτική βάση. 

 

   8. Γνώση νέων κοινωνικών και ηλεκτρονικών μέσων

Είτε σου αρέσει είτε όχι, τα ψηφιακά μέσα είναι η βεντέτα της σημερινής πραγματικότητας. Εάν θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, πρέπει να γνωρίζεις τουλάχιστον τους νέους τύπους μέσων και τεχνολογιών που υπάρχουν, πώς λειτουργούν και τι είδους κοινό προσελκύει το καθένα. 

Παρόλο που μπορεί να είναι βολικό να παραμείνεις σε όσα ήδη γνωρίζεις και να παρακάμπτεις νέα πράγματα, αυτή η νοοτροπία θα σε αφήσει πίσω και εσένα και το βιογραφικό σου. Υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις ώστε να εξερευνήσεις τα νέα δεδομένα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και πολλά άρθρα που περιγράφουν την πολυπλοκότητα των διαφόρων τύπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακών μέσων.

 

   9. Τεχνητή νοημοσύνη

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε εισέλθει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι μόνο θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπολογιστές λειτουργούν για εμάς, αλλά θέλουμε επίσης να γίνονται όλο και πιο έξυπνοι καθώς το κάνουν.

Όπως και με το υπολογιστικό νέφος, μπορεί να μην χρειάζεται να γίνεις ειδικός υψηλού επιπέδου, αλλά η σταθερή κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης  μπορεί να σου δώσει ένα ζωτικό πλεονέκτημα σε μια ολοένα και πιο δύστροπη αγορά εργασίας. Και πάλι, υπάρχουν δωρεάν μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης ή εκμάθησης μηχανικής, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε πολύ εύκολα, συμπεριλαμβανομένου και του Google.

 

   10. Υπολογιστικό Νέφος

Το 2020, ο κόσμος μετακινείται στο Cloud και χρειαζόμαστε ανθρώπους που καταλαβαίνουν και μπορούν να εργαστούν με αυτό το νέο περιβάλλον. Ακόμα κι αν δεν είσαι προγραμματιστής ή μηχανικός, μια απλή αλλά καλή κατανόηση του cloud, του πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές μπορεί να σε βοηθήσουν να φτάσεις στην κορυφή της λίστας των υπευθύνων για τις προσλήψεις. Μπορείς να παρακολουθήσεις ένα μάθημα στο Udemy για να κατανοήσεις καλύτερα το Cloud ή ακόμα και να αποκτήσεις πιστοποίηση στον τομέα αυτό.

 

Συμπέρασμα

Η αλλαγή δεν θα μας περιμένει. Εάν θέλεις να παραμείνεις ένας ενημερωμένος υποψήφιος στο μέλλον, πρέπει να είσαι σε θέση να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα και να παραμένεις συνεχώς δημιουργικός και ανοιχτός στη μάθηση. Κάθε εργασία είναι διαφορετική και οι προσδοκίες κάθε εργοδότη είναι διαφορετικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λίστα που σου παρουσίασα σε αυτό το άρθρο θα είναι πολύ χρήσιμη ως ένας οδηγός για το μέλλον.

Καλή επιτυχία!