Ο καθηγητής Χανς Γιόακιμ Σελνχούμπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Έρευνας του Πότσνταμ, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου το είπε με σαφήνεια: «Η μετανάστευση είναι διαρκές φαινόμενο. Η αμείωτη υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε μετακίνηση ίσως και πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους». Βασιζόμενος στην έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εξήγησε πως ειδικά η περιοχή της Ασίας που βρέχεται από τον Ειρηνικό αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας δεν θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν μεγάλες εισροές μεταναστών και κλιματικών προσφύγων.

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Η αλλαγή του κλίματος συνεπάγεται μια σειρά αλυσιδωτές αντιδράσεις, που ξεκινούν από την υγεία, περνούν στην οικονομία, οδηγούνται στις μετακινήσεις των πληθυσμών και τελικά μπορεί να καταλήξουν στην απόλυτη καταστροφή του πλανήτη. Πλήθος δημοσιευμάτων που επικαλούνται αναλύσεις επιστημόνων και επίσημες τοποθετήσεις τεχνοκρατών κρούουν συχνά πυκνά τον κώδωνα του κινδύνου για τα ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του πρόσφατου 2ου Συνεδρίου του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, δήλωσε ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να μειώνεται σε ετήσια βάση κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν σωρευτικά να φτάσει τα 701 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο τομέας που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας είναι η γεωργία, ενώ οι επιπτώσεις στον τουρισμό και τα παράκτια συστήματα θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών και την οικονομία συνολικά.

Διαβάστε περισσότερα >>