Η ιδέα τού να «διαφημίσεις» τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης εργασίας μπορεί να σου προκαλεί ιδιαίτερο άγχος, εκτός κι αν έχεις αποκτήσει κάποια εμπειρία στον τομέα των πωλήσεων. Μαθαίνοντας να προωθείς τον εαυτό σου με πειστικό τρόπο, χωρίς να δείχνεις αλαζονεία ή μεγάλη αγωνία για εύρεση εργασίας, κατακτάς στην ουσία το νόημα της συνέντευξης εργασίας. Το καλό είναι ότι μπορείς εύκολα και χωρίς μεγάλη προσπάθεια να μάθεις πώς να μιλάς για τον εαυτό σου με αυτοπεποίθηση – και ειδικότερα για τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις επαγγελματικές σου επιτυχίες. Χρησιμοποίησε τις παρακάτω συμβουλές για να αναδείξεις με τον κατάλληλο τρόπο το ταλέντο σου κι έτσι να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να ολοκληρώσεις τη διαδικασία αξιολόγησής σου με μια προσφορά εργασίας. 

Διερεύνησε το ύφος και την κουλτούρα της εταιρίας

Πολλοί υπεύθυνοι προσλήψεων διαμορφώνουν την πρώτη τους εντύπωση για τον υποψήφιο με βάση το τι φοράει. Ισχύει σε μεγάλο βαθμό ότι η κατάλληλη ενδυματολογική επιλογή για μια συνέντευξη εργασίας εξαρτάται από το ύφος και την κουλτούρα της εταιρίας. Είναι καλό να πετύχεις μια επαγγελματική εμφάνιση που θα είναι μια βαθμίδα παραπάνω απ’ αυτήν των εργαζομένων της εταιρίας. 

Επιπλέον, χρειάζεται να προβάλεις την αυτοπεποίθησή σου με φυσικό τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλει πολύ η γλώσσα του σώματός σου, δηλαδή οι μη λεκτικές σου κινήσεις – ιδιαίτερα η οπτική σου επαφή, οι κινήσεις των χεριών σου, η στάση του σώματός σου, ο τόνος της φωνής σου. Όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην προσπάθειά σου να εντυπωσιάσεις το άτομο που έχεις απέναντί σου. 

Προσάρμοσε κατάλληλα την παρουσίαση του εαυτού σου 

Είναι πολύ χρήσιμο να έχεις προετοιμάσει μια ομιλία 30-60 δευτερολέπτων πριν τη συνέντευξη, την οποία όμως φρόντισε να προσαρμόσεις στη θέση εργασίας για την οποία καλείσαι. Δεν θα πρέπει να δημιουργείς μια ομιλία για τον εαυτό σου που θα είναι κοινή για κάθε ακροατήριο. Θα πρέπει να αναφέρεσαι στα καίρια θέματα της εταιρίας, αφού στόχος σου είναι να πλασάρεις τον εαυτό σου ως λύση στις ανάγκες της. 

Διάβασε προσεκτικά την αγγελία εργασίας προκειμένου να εκτιμήσεις τις ανάγκες της εταιρίας και τις απαιτήσεις της θέσης. Επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρίας, καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μελέτησε τον σκοπό και το όραμα που επικοινωνεί, τα πρόσφατα δελτία τύπου της και τις όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν τα μέλη της. Στη συνέχεια, προσάρμοσε κατάλληλα τον λόγο σου. 

Διαβάστε περισσότερα >>