Η αγορά εργασίας του 21ου αιώνα είναι πολύ ανταγωνιστική και παρουσιάζει δυσκολίες. Λίγοι υποψήφιοι μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι είναι οι ιδανικοί για την κάλυψη μιας θέσης και οι επιχειρήσεις θέτουν απαιτητικά κριτήρια για να προσλάβουν κάποιον. Ένα από αυτά, κατά πολλούς το κυριότερο, είναι η προϋπηρεσία. Ενδεικτική είναι η έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Σχολών και Εργοδοτών (NACE) τον Νοέμβριο του 2016, κατά την οποία 64,5% των εργοδοτών στις ΗΠΑ προτιμούσαν υποψηφίους με προϋπηρεσία σχετική με τη θέση εργασίας. Αν προστεθούν οι εργοδότες που αναζητούν οποιαδήποτε εργασιακή εμπειρία στους ανθρώπους που προσλαμβάνουν, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 90,6%.

Η απαίτηση αυτή δεν είναι παράλογη, καθώς η εργασιακή εμπειρία είναι ο βασικός τρόπος, ώστε το άτομο να αποκτήσει κάποιες δεξιότητες και να δοκιμαστεί στο πλαίσιο μιας ομάδας υπό πίεση χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, ο έμπειρος υποψήφιος είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνες και χρειάζεται λιγότερο χρόνο και κόστος για να εκπαιδευτεί. Δεν πρέπει, βέβαια, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις ψάχνουν και για άπειρους εργαζομένους, ώστε να τους εκπαιδεύσουν και να τους γαλουχήσουν με την κουλτούρα της επιχείρησης.

Κατά τα άλλα, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που δεν έχουν ξαναβρεθεί σε εργασιακό περιβάλλον. Άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και ελπίδα, που πιστεύουν στις δυνατότητές τους και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους τους. Άραγε τι πρέπει να κάνει ο άπειρος υποψήφιος για να ξεχωρίσει; Πολλές φορές αρκεί μια κίνηση ή μια πρωτοβουλία, όπως αυτές που ακολουθούν:

 

1. Γίνε μέλος σε ομάδες και λάβε μέρος σε δραστηριότητες

Η συμμετοχή σε μια ομάδα και σε δραστηριότητες, ακόμη και σε εθελοντική βάση, μπορεί να βελτιώσει τις επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες του ατόμου. Ο υποψήφιος μαθαίνει να δουλεύει με πολλούς ανθρώπους και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη στόχων. Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum για το μέλλον της εργασίας (2015), το ποσοστό των θέσεων εργασίας που απαιτούν κοινωνικές δεξιότητες ως βασικό εργαλείο δουλειάς ήταν 20% πριν τρία χρόνια και το 2020 θα παραμείνει ψηλά, στο 19%. Όσον αφορά τις οργανωτικές δεξιότητες, οι ομάδες αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν άπειρο υποψήφιο να αναλάβει ευθύνες, ρίσκο και ηγετικό ρόλο, στοιχεία πολύτιμα για το εργασιακό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, το άτομο διευρύνει τον κύκλο των γνωριμιών του και αποκτά πολύτιμες εμπειρίες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, άλλωστε, η άριστη συνεργασία ατόμων σε μια ομάδα να οδηγήσει σε μια μελλοντική επαγγελματική ευκαιρία, όταν κάποιος από αυτούς αποκτήσει πόρους ή δύναμη και αναζητήσει αξιόπιστους συνεργάτες. Επιπλέον, οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν μια αφετηρία για όσους διερευνούν τα ενδιαφέροντά τους ή θέλουν να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Για παράδειγμα, ένας υπεύθυνος μάρκετιγκ και επικοινωνίας, ένας fundraiser, ένας graphic designer ή ένας υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού σε μια ομάδα αποκτά εκ των πραγμάτων σχετική προϋπηρεσία στον κλάδο που επιθυμεί και αντισταθμίζει την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.

 

2. Αναζήτησε λιγότερο «διάσημες» ευκαιρίες εργασίας

Μία αγγελία που έχει δημοσιευτεί σε πολλούς ιστότοπους και έχει αναδημοσιευτεί στα κοινωνικά δίκτυα έχει σίγουρα προσελκύσει το ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες για πρόσληψη ενός άπειρου υποψηφίου μειώνονται. Αντίθετα, πολλές εταιρίες δημοσιεύουν την αγγελία τους σε μικρό αριθμό ιστοσελίδων ή σε δική τους πλατφόρμα, καθώς γνωρίζουν ήδη τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου που αναζητούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αποτελεσματικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως θα ήταν χρήσιμο κάποιος να διαβάσει τις αγγελίες που δημοσιεύονται στα γραφεία διασύνδεσης των πανεπιστημίων ή των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι οποίες αφορούν συνήθως αποφοίτους τους.

Διαβάστε περισσότερα >>