Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα την περίοδο 2017-2018, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα βασικά στοιχεία που αποτυπώνονται στην έρευνα είναι οι έντονες αβεβαιότητες που κυριάρχησαν στην αγορά, αλλά και το ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε στον τομέα της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων (όσοι έχουν κάνει σημαντικές προκαταρκτικές ενέργειες για την ίδρυση μιας επιχείρησης, καθώς και όσοι έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση με ζωή έως 3,5 έτη).

Η συνολικότερη κατάσταση της οικονομίας και η αστάθεια του πολιτικού γίγνεσθαι επηρέασαν καταλυτικά προς την αρνητική κατεύθυνση την κατάσταση του επιχειρείν. Συγκεκριμένα, μόλις το 13,7% του πληθυσμού είδε επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα, μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο ίδιο με αυτό το στοιχείο πλαίσιο υπάγεται και το εύρημα το ότι τα αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης) υποχώρησαν στο 4,8% (περίπου 320 χιλιάδες άτομα) από 5,7% (περίπου 380 χιλιάδες).

Ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, επιστημονικός υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, που παρουσίασε την έκθεση, παρατήρησε ότι ταυτόχρονα με την υποχώρηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων διευρύνθηκε και το ποσοστό των ατόμων που διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, αφού από το 3,8% ανέβηκε στο 4,7%, ήτοι 310 χιλιάδες άτομα, με κύρια αιτία την έλλειψη κερδοφορίας.

Πρακτικά βλέπουμε ότι το ισοζύγιο κλείσιμο-άνοιγμα επιχειρήσεων είναι σχεδόν το ίδιο. Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Τσακανίκας, αυτό το γεγονός θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μόνο αν έκλειναν εγχειρήματα χαμηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και άνοιγαν εγχειρήματα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι αναβαθμίζεται το επιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, δεν σημειώνεται ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οι περισσότεροι σχετικοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι.

Είναι ενδιαφέρον όμως ότι οι επιχειρήσεις που ξεκινούν δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 82% των νέων εγχειρημάτων απασχολεί τουλάχιστον ακόμα ένα άτομο πέρα από τους ιδρυτές, αν και η ευρεία πλειονότητα αυτών δεν απασχολεί πάνω από 5 άτομα. Επιπρόσθετα, προσδοκούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου, καθώς το 85% των επιχειρηματιών (από 75% το 2016) εκτιμά ότι την επόμενη πενταετία θα προσλάβει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Διαβάστε περισσότερα >>