Καθημερινά αναγκαζόμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, να κάνουμε θυσίες και συμβιβασμούς. Κάποιες επιλογές μας κολλούν πάνω σε όλη τη ζωή μας. Οι επιλογές μας καθορίζουν τι θα γίνουμε, και μερικές μεγάλες αποφάσεις έχουν τη δύναμη να φτιάξουν ή να χαλάσουν τη ζωή μας. Μια απ’ αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σχετίζεται με την επαγγελματική μας ζωή, την καριέρα μας, απαντά στο ερώτημα «τι πραγματικά θέλω να γίνω;». Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να συμβάλει ώστε να δούμε με άλλα μάτια τις επαγγελματικές μας επιλογές. Γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις σε μια δουλειά που μισείς!

Δυστυχώς στη χώρα μας εκπαιδευόμαστε να γίνουμε υπάλληλοι. Μια θεσούλα στο Δημόσιο, μια δουλίτσα σε γραφείο, σε μια επιχείρηση, απλώς για να βολευτούμε και να βγάζουμε τα απαραίτητα για την επιβίωση. Είναι λυπηρό που ακόμη και σήμερα οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους σ’ αυτή την κατεύθυνση. Πριν χαράξεις την επαγγελματική σου πορεία, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσεις τον εαυτό σου και να δεις για τι είσαι γεννημένος. Σίγουρα δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για επιχειρηματίες, όπως και δεν μπορεί ο καθένας μας να είναι υπάλληλος οχταώρου. Τρία σημαντικά θέματα που πρέπει να δεις είναι:

 

1. Ποια είναι η ανοχή σου στην εξουσία;

Όταν εργαζόμαστε ως υπάλληλοι σε μια εταιρία δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να ενεργούμε όπως το αφεντικό. Έχουμε προϊσταμένους, αυτοί διευθυντές, και πάει λέγοντας. Εάν δεν μπορείς να υποταγείς στην εξουσία και θέλεις να κάνεις ό,τι και όποτε το θέλεις, απλώς ξέχνα ότι αυτό που ονομάζουμε οχτάωρο υπάρχει καν στον πλανήτη!

 

2. Πώς τα πας με την ομαδική εργασία;

Αν πιστεύεις ότι μέσα στην ομάδα χάνεται η αποδοτικότητά σου και ότι αν εργάζεσαι μόνος σου σίγουρα έχεις καλύτερα αποτελέσματα, σίγουρα δεν είσαι γεννημένος για υπάλληλος. Οι περισσότερες επιχειρήσεις οργανώνουν τους υπαλλήλους τους σε ομάδες γιατί θεωρούν ότι η ομαδική εργασία κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ισχύει όμως αυτό για σένα; Αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε μια ομάδα παίρνοντας οδηγίες από συναδέλφους για το πώς θα γίνει μια εργασία, δεν είσαι γεννημένος για υπάλληλος, αλλά για ηγέτης!

 

3. Πώς σου φαίνεται η προοπτική να είσαι καθηλωμένος σ’ ένα γραφείο τουλάχιστον για οχτώ συνεχόμενες ώρες;

Αν αισθάνεσαι να πνίγεσαι στην ιδέα και μόνο ότι θα ξοδέψεις σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής σου κάνοντας πιθανότατα τα ίδια πράγματα, τότε η προοπτική του υπαλλήλου δεν είναι για σένα. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε υπαλλήλους γραφείων, όμως ο κόσμος δεν εξαρτάται απ’ αυτούς.

Πολλοί από μας, με δεδομένη την ανεργία και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, θυσιάζουμε τη δημιουργικότητά μας και την προσωπική μας ανάπτυξη για χάρη ενός οικονομικού βολέματος, μένοντας κολλημένοι σε μια εργασιακή θέση που δεν μας ικανοποιεί. 

 

Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε τα πράγματα;

  • -Αν αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει το πάθος που είχες όταν ξεκίνησες να εργάζεσαι,
  • -Αν αισθάνεσαι ότι δεν εξελίσσεσαι επαγγελματικά και προσωπικά,
  • -Αν οι στόχοι σου είναι διαφορετικοί από τους στόχους της εταιρίας όπου εργάζεσαι,
  • Αν βαριέσαι όλη την ώρα στη δουλειά,

είναι ώρα να αρχίσεις να ενημερώνεις το βιογραφικό σου.

  • -Αν το εργασιακό στρες έχει αρχίσει να επηρεάζει την υγεία σου,
  • -Αν τα χρήματα είναι μόνιμη ανησυχία σου,
  • -Αν δεν έχεις χρόνο για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου πια,
  • -Αν έχεις ένα δύστροπο αφεντικό,
  • -Αν η εταιρία σου δεν επενδύει στο προσωπικό της,
  • -Αν δεν βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον της εταιρίας,
  • -Αν σηκώνεσαι το πρωί και αισθάνεσαι να πνίγεσαι,

Διαβάστε περισσότερα >>