Ξεκινά εντονότερα η προσπάθεια της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής βοήθειας κυρίως προς τις επιχειρήσεις. O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στη νέα φάση που βρίσκεται η Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων, βασικές προτεραιότητες είναι η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής και ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, ο οποίος θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, από το 2020 έως το 2030.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθεί και μια ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών προκειμένου να εξετάσουν από κοινού το θέμα των νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν άλλωστε τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%. Στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο νέος υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για το ΕΣΠΑ. Στόχος να γίνει η πλέον καταλληλότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να υποστηριχτεί επαρκώς το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή.

Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει ολοκληρώσει την εξέταση όλων των προγραμμάτων εναλλακτικής χρηματοδότησης, τα οποία είτε μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά από το Δημόσιο είτε σε συνεργασία με τις τράπεζες. Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν οι πόροι που προέρχονται από κρατικά (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικά κονδύλια ή από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η Παγκόσμια Τράπεζα (IFC) και η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (ΕΒRD). Ο κ. Δραγασάκης  άλλωστε τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά μέσω προγραμμάτων ή μέσω δανείων αποκτούν ζωτική σημασία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες, γεγονός που αποδείχτηκε και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των τραπεζών. Να θυμίσουμε ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιβεβαίωσε την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η διατήρηση της οποίας ωστόσο προϋποθέτει την κατά γράμμα τήρηση των στόχων για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια άλλωστε έχουν αποδειχτεί βραχνάς ιδιαίτερα για τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες και η αντιμετώπισή τους αποκτά καθοριστικό ρόλο για την οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα >>