Ελλάδα, μήνας Ιούνιος. Έχουμε ήδη αρχίσει να προσαρμοζόμαστε στο κλίμα του καλοκαιριού, σωματικά και ψυχολογικά. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι λιγότερο πιεστικές, οι αντιστάσεις μας πέφτουν και η διάθεση χαλαρώνει, ενώ έχουμε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και ανασύνταξη δυνάμεων. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή την εποχή και που θα μας βοηθήσουν στην επαγγελματική μας πορεία χωρίς να μας στρεσάρουν; Υπάρχουν, είναι τουλάχιστον οχτώ και ξεκινούν από «μέσα» προς τα «έξω»!

Από μέσα

Ο απολογισμός

Ένας σύντομος απολογισμός της εργασιακής χρονιάς που πέρασε μας βοηθά να εντοπίσουμε τι πήγε στραβά και τι μαθαίνουμε απ’ αυτό, καθώς και τι πήγε καλά και τι «δώρο» θα κάνουμε στον εαυτό μας γι’ αυτό. Συχνά αυτοτιμωρούμαστε για τα λάθη μας αντί να τα δούμε ως ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης, ενώ παραλείπουμε να μας πούμε «μπράβο» και να απολαύσουμε μια μικρή ή μεγάλη επιτυχία. Φέτος ας το πάρουμε αλλιώς!

Η ενδοσκόπηση

Το καλοκαιράκι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να βάλουμε σε λειτουργία το… ενδοσκόπιο. Τόλμησε να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήματα όπως: Τι μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου; Τι δεν μου αρέσει καθόλου; Πόσο ικανοποιημένος είμαι; Θέλω να κάνω το κάτι παραπάνω; Ποια είναι τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μου; Αισθάνομαι ότι μου αξίζει κάτι καλύτερο ή μήπως μέσα μου πιστεύω ότι προορίζομαι για μέτριες καταστάσεις; Τι θα συνέβαινε αν διεκδικούσα αυτά που λέω ότι θα ήθελα;

Σε τέτοια βαθιά ερωτήματα συχνά δεν έχουμε άμεσες απαντήσεις, ή οι απαντήσεις μας βγαίνουν βεβιασμένα, κρύβοντας πίσω τους μια δύσκολη αλήθεια. Αν δυσκολευόμαστε, δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε: οι ειλικρινείς αναζητήσεις κλωθογυρίζουν υποσυνείδητα στον νου, μέχρι που, εκεί που δεν το περιμένουμε, μας «πετούν» στο συνειδητό την απάντηση. Οπότε το σημαντικό εδώ είναι να ρωτήσουμε ειλικρινά, με διάθεση διερεύνησης, και η απάντηση θα ’ρθει όταν είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε.

Ένας στόχος

Μην ακούς τη λέξη «στόχος» και σκέφτεσαι «Ωχ!». Όπως είπαμε, το καλοκαίρι εμπνέει χαλαρή διάθεση. Όμως, αν θέσεις ερωτήματα όπως τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να αναδυθούν καταπιεσμένες ανάγκες, επιθυμίες και κίνητρα, δημιουργώντας αυτόματα μικρούς ή μεγάλους στόχους. Σκέψου, για παράδειγμα, να ανακαλύψεις τι ακριβώς ήταν αυτό που «δεν σου κολλούσε» τόσα χρόνια στο επάγγελμά σου. Η συνειδητοποίηση αυτή από μόνη της μπορεί να ανοίξει δεκάδες πιθανούς δρόμους.

Τόλμησε, όταν θα είσαι έτοιμος, να θέσεις έναν επαγγελματικό στόχο λοιπόν. Μπορεί να είναι πολύ μικρός, όπως το να παρακολουθήσεις ένα επιμορφωτικό σεμινάριο πάνω σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα, ή μπορεί να είναι κάτι μεγαλύτερο, όπως το να αλλάξεις επάγγελμα. Μόνο έχε στον νου σου ότι, αν θέσεις έναν πολύ μεγάλο στόχο, αφενός προκαλείς τον εαυτό σου να τον πετύχει, αλλά αφετέρου τον προκαλείς και να μην τον πετύχει, προκειμένου να έχει μια καλή δικαιολογία για να μείνει ο ίδιος. Θέσε έναν στόχο ρεαλιστικό και πες τον ή γράψ’ τον με απλά, ξεκάθαρα λόγια. Δεν είναι το ίδιο να πεις στον εαυτό σου «Ναι, θα ήθελα να ζητήσω αύξηση κάποια στιγμή…» και «Θα ζητήσω μια αύξηση 50 ευρώ γιατί εργάζομαι σκληρά και το αξίζω».

Τα βιβλία

Είναι ένας υπέροχος τρόπος να ανοίξεις τους ορίζοντές σου σε σχέση με το επάγγελμά σου. Και όχι, δεν εννοώ αν είσαι δικηγόρος να κουβαλήσεις στην παραλία την επιτομή του αστικού δικαίου! Όμως, ένα βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος ή ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας σίγουρα θα βοηθούσαν και επαγγελματικά. Επίσης, βιβλία που σχετίζονται με τον στόχο που έθεσες (αν έθεσες) ή βιβλία που έχουν γραφτεί από ανθρώπους του κλάδου σου χωρίς απαραίτητα το θέμα τους να είναι συναφές μπορούν κάλλιστα να εμπνεύσουν και να δώσουν κίνητρο.

Προς τα έξω

Το όνομά σου

Έχεις γράψει ποτέ το όνομά σου στο Google για να δεις τι αποτελέσματα βγαίνουν; Μια απλή αναζήτηση μπορεί να σε εκπλήξει: φωτογραφίες από εκείνο το πάρτι που δεν θυμάσαι πώς είχε καταλήξει, παλαιότερες αναρτήσεις που σήμερα δεν θα ήθελες να βλέπουν οι συνάδελφοί σου, το τηλέφωνό σου σε μια αγγελία που είχες βάλει για να πουλήσεις το σκρίνιο της μαμάς σου. Διόρθωσε ή διάγραψε τα πράγματα που είναι δημόσια για σένα, καθώς η αναζήτηση βάσει ονόματος, είτε αναζητάς εργασία είτε έχεις ήδη, είναι κάτι που ευτυχώς ή δυστυχώς συμβαίνει.

Διαβάστε περισσότερα >>