Η ανεργία μπορεί να βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ, ωστόσο πολλές εταιρείες στην πραγματικότητα προσλαμβάνουν. Το βιογραφικό σας τράβηξε την προσοχή κάποιου; Ωραία, έχετε συνέντευξη, αλλά δεν προσκαλείστε στο γραφείο. Αντίθετα, θα κάνετε τη συνέντευξη διαδικτυακά, μέσω κάποιας πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης. Εάν προετοιμάζεστε για μια διαδικτυακή συνέντευξη, ίσως αναρωτιέστε πως διαφέρουν οι εικονικές συνεντεύξεις από τις δια ζώσης. Για να βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, για να τα πάτε όσο το δυνατόν καλύτερα.


Τι είναι μια διαδικτυακή συνέντευξη;

 

Μια διαδικτυακή συνέντευξη διεξάγεται εξ αποστάσεως μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συνομιλίας, βίντεο ή ήχου. Μερικές φορές ονομάζεται και ψηφιακή συνέντευξη. Η διαδικτυακή συνέντευξη ορίζεται κυρίως από τον τύπο της τεχνολογίας ή της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή της συνέντευξης.

Μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας συνήθως περιλαμβάνει πολλά από τα ίδια στοιχεία με μια προσωπική συνέντευξη για δουλειά, όπως απαντήσεις σε ερωτήσεις από έναν συνεντευκτή, παροχή πληροφοριών για την προσωπικότητά σας και την επαγγελματική σας εμπειρία και συζήτηση για την αποστολή και τις αξίες μιας εταιρείας.

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες στις οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακές συνεντεύξεις, οι περισσότερες από τις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά από οποιαδήποτε τοποθεσία με σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να γίνουν προσιτές και απλές στη διεξαγωγή τους για εργοδότες και υποψήφιους για εργασία.

Ακολουθούν μερικές μέθοδοι που μπορεί να συναντήσετε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη εργασίας:

  • - Βιντεοκλήση

Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαδικτυακής συνέντευξης είναι η βιντεοκλήση. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί σε μια πλατφόρμα όπως το Skype, το Zoom κ.λπ. Αυτό δεν είναι διαφορετικό από μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει σε μια εταιρεία να συμπεριλάβει εξ αποστάσεως υποψηφίους που δεν μπορούν να φτάσουν στο γραφείο για μια προσωπική συνάντηση.

  • - Προηχογραφημένο βίντεο

Οι υποψήφιοι έχουν λίγα λεπτά για να διαβάσουν τις ερωτήσεις της συνέντευξης και στη συνέχεια καταγράφουν τις απαντήσεις τους για να τις δει ο υπεύθυνος προσλήψεων, όποτε τον βολεύει. Αυτή η μορφή περιλαμβάνει συνήθως ένα χρονικό πλαίσιο και μπορεί να επιμεληθεί για να προσθέσει έναν ορισμένο αριθμό επαναλήψεων εγγραφών ανάλογα με τις απαιτήσεις της εταιρείας. Οι ερωτήσεις χρησιμεύουν συχνά ως αρχική εξέταση για τους εργοδότες και μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με μια αξιολόγηση δεξιοτήτων.

  • - Τηλεφωνική συνέντευξη

Μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι μια διαδικασία συνέντευξης που μερικές φορές χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων ως τρόπο αξιολόγησης της καταλληλότητας ενός υποψηφίου για τη δουλειά. Η επιτυχία σε μια τηλεφωνική συνέντευξη συχνά οδηγεί σε μια προσωπική συνέντευξη, στη συνέχεια. Συνήθως, οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις είναι προγραμματισμένες κλήσεις από τον συνεντευκτή, αλλά μερικές φορές οι υποψήφιοι καλούνται να ξεκινήσουν την τηλεφωνική συνέντευξη καλώντας τον υπεύθυνο προσλήψεων σε μια προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα.

  • - Ψηφιακό ερωτηματολόγιο

Τα ψηφιακά ερωτηματολόγια είναι φύλλα συνεντεύξεων που περιέχουν μια λίστα με προετοιμασμένες ερωτήσεις που πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εργασία πριν από μια συνέντευξη για να δώσουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα προσόντα και το ενδιαφέρον τους για τον ρόλο ή την εταιρεία. Οι εργοδότες συνήθως χρησιμοποιούν αυτά τα ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια των προβολών υποψηφίων για να καθορίσουν εάν θα πρέπει ή όχι να προσκαλέσουν έναν υποψήφιο για μια επιτόπια συνέντευξη. Επιπλέον, οι εργοδότες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ερωτηματολόγια κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης για να καθοδηγήσουν τη συνομιλία.

 

Πως να προετοιμαστείτε κατάλληλα

 

 

  • - Ντυθείτε επαγγελματικά

Παρόλο που δε συναντάτε προσωπικά τον συνεντευκτή σας, δε σημαίνει ότι μπορείτε να χαλαρώσετε την εμφάνισή σας. Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν σημασία και η εμφάνισή σας μπορεί πραγματικά να φτιάξει ή να χαλάσει τη δική σας. Προτείνεται να ντύνεστε μια βαθμίδα πάνω από αυτό που είναι το τυπικό ντύσιμο της εταιρείας. Φορέστε ρούχα που είναι κολακευτικά και ταιριάζουν στη δουλειά για την οποία δίνετε συνέντευξη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, προτιμήστε κλασικό στυλ με ουδέτερα χρώματα και διακριτικά αξεσουάρ. Επίσης, φροντίστε να φοράτε μονόχρωμα, καθώς οι ρίγες και τα πολύπλοκα σχέδια μπορεί να φαίνονται άσχημα στο βίντεο. Και όσο περίεργο και να ακούγεται να φοράτε τα παπούτσια σας, καθώς αυτό έχει μια σημαντική ψυχολογική επίδραση πάνω σας.

  • - Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

Καθίστε κάπου ήσυχα όπου θα μπορείτε να ακούτε δυνατά και καθαρά τον συνομιλητή σας. Εξαλείψτε τους περισπασμούς κλείνοντας την πόρτα και τα παράθυρα στο δωμάτιό σας. Κρατήστε τα κατοικίδια σας έξω από αυτό το δωμάτιο. Άλλωστε, δε θα φέρνατε τον σκύλο σας σε συνέντευξη στο γραφείο, γι' αυτό ακολουθήστε την ίδια προσέγγιση για στο on-line ραντεβού σας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά σας, τα οποία πρέπει να μείνουν απασχολημένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Επίσης, δώστε μεγάλη προσοχή στο φόντο γύρω σας. Ένα υπνοδωμάτιο με ατημέλητο κρεβάτι, ένα γραφείο γεμάτο ακαταστασία, ένα τραπέζι κουζίνας με πιάτα… όλα αυτά υποδηλώνουν πληροφορίες για εσάς στον συνεντευκτή, με αρνητικό πρόσημο. Δεν είναι μόνο αντιεπαγγελματικό, αλλά αποσπά επίσης την προσοχή του συνεντευκτή, ο οποίος θα είναι απασχολημένος να αναλύει το χάος αντί να ακούει τι έχετε να πείτε. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε ένα επαγγελματικό σκηνικό, τοποθετήστε τον εαυτό σας σε ένα εντελώς ουδέτερο φόντο.

  • - Ετοιμάστε τα «σκονάκια» σας

Προετοιμαστείτε κάνοντας κάποια έρευνα για την εταιρεία και τον κλάδο της. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μερικές καλές ερωτήσεις που δεν αφορούν τον μισθό ή τις άδειες (μπορείτε να τις έχετε και αυτές, αλλά δεν αφήνουν τον συνεντευκτή να καταλάβει ότι είστε σοβαροί για τη δουλειά). Να έχετε έτοιμο ένα χαρτί και ένα στυλό για να μην παλεύετε να τα βρείτε αργότερα. Επίσης, έχετε ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας εύκαιρο, σε περίπτωση που πρέπει να αναφερθείτε σε ημερομηνίες, τίτλους εργασίας ή αριθμούς. Στο τέλος, κάντε ερωτήσεις που δείχνουν ότι θα ήσασταν ένα αφοσιωμένο και πολύτιμο μέλος στην ομάδα, έτοιμο να ξεκινήσει τη δουλειά αμέσως μόλις προσληφθεί. Οι περισσότεροι συνεντευκτές ρωτούν στο τέλος εάν έχετε απορίες και το να ρωτήσετε δύο ή τρία πράγματα θα δείξει ότι έχετε κάνει την προετοιμασία σας.

  • - Να έχετε plan B

Εγγραφείτε στην υπηρεσία που σας είπε ο συνεντευκτής σας και κατεβάστε το απαραίτητο λογισμικό. Δοκιμάστε τον εξοπλισμό σας, ζητώντας βοήθεια από έναν φίλο για να κάνετε ένα δοκιμαστικό, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ο ήχος και το βίντεο λειτουργούν και ότι ο φωτισμός σας είναι όσο το δυνατόν καλύτερος. Δοκιμάστε τα ακουστικά σας και κρατήστε ένα εφεδρικό ζευγάρι κοντά σας. Την ημέρα της συνέντευξής σας, δοκιμάστε τα πάντα ξανά. Σε πολλούς υπολογιστές, η επανεκκίνηση μπορεί να επαναφέρει την προεπιλεγμένη κάμερα και το μικρόφωνό σας, αφήνοντας την οθόνη σας κενή ή τον ήχο σας σε σίγαση, χάνοντας τον χρόνο του συνεντευκτή και αναστατώνοντας τον,  ενώ αγωνίζεστε να διορθώσετε τα πάντα. Καλό είναι να έχετε εγκαταστήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας του λογισμικού σε μια δεύτερη συσκευή (για παράδειγμα, εγκαταστήστε και στο τηλέφωνο και στον φορητό υπολογιστή σας) σε περίπτωση που αποτύχει μια συσκευή.

BONUS TIP: Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε! Είτε μιλάτε με ένα πραγματικό άτομο είτε καταγράφετε τις απαντήσεις σας, χαμογελάστε όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνέντευξης. Το χαμόγελο όχι μόνο θα σας κάνει να φαίνεστε πιο επαγγελματίες και αφοσιωμένοι, αλλά θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο δυνατοί και ενεργητικοί. Σε συνδυασμό με την καλή στάση του σώματος θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα είστε σε θέση να επικοινωνείτε πιο άνετα.

 

Συμπέρασμα

 

 

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε μια διαδικτυακή συνέντευξη με το ίδιο επίπεδο σεβασμού με μια προσωπική συνέντευξη. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι είναι πιο περιστασιακό, επειδή ο υποψήφιος δεν είναι φυσικά στο γραφείο, αλλά, αν μην τι άλλο, μια διαδικτυακή συνέντευξη θα πρέπει να είναι πιο έντονη. Αντιμετωπίστε το με το ίδιο επίπεδο επαγγελματισμού όπως θα κάνατε σε μια προσωπική συνέντευξη.