Η συνέντευξη είναι μια διαδικασία που προκαλεί έντονο άγχος σχεδόν σε κάθε υποψήφιο. Η συζήτηση με άγνωστα πρόσωπα, συχνά κύρους, η συμπάθεια και καλή αξιολόγηση των οποίων μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους, προκαλεί συνήθως ένταση, φόβο και έντονο άγχος στους υποψηφίους.

Επειδή όλοι μας έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, ας δούμε παρακάτω μερικές απλές, γενικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της έντασης που προκαλείται όταν η συνέντευξη είναι προ των πυλών. Ίσως κάποια από τις συμβουλές να σας φανεί χρήσιμη.

 

Κάντε σωστή προετοιμασία

Το άλφα και το ωμέγα πριν από μια συνέντευξη είναι η σωστή προετοιμασία. Όταν μιλάμε για προετοιμασία πριν από μια συνέντευξη εργασίας εννοούμε το να γνωρίζετε πλήρως το βιογραφικό σας, να ξέρετε σε ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας, της εμπειρίας και των γνώσεών σας να δώσετε έμφαση, καθώς και να κάνετε επαρκή έρευνα γύρω από την εταιρεία.

Διαβάζοντας τα βασικά στοιχεία της επιχείρησης από την ιστοσελίδα, τα social media κλπ, αποκτάται μια πιο καθαρή εικόνα για το πού απευθύνεστε και διεκδικείτε να γίνετε μέλος. Αντιλαμβανόμενοι/-ες το προφίλ της εταιρείας και της θέσης εργασίας, θα είστε πολύ καλύτερα σε θέση να δείτε πώς να προσαρμόσετε την όλη παρουσία σας στη συνέντευξη. Έτσι, θα αισθανθείτε πιο έτοιμοι, σίγουροι και λιγότερο αγχωμένοι να διεκδικήσετε την προσφερόμενη θέση.

 

Κάντε γυμναστική

Η γυμναστική, εκτός από μια συνήθεια που προάγει τη σωματική υγεία, βοηθά σημαντικά και στην ψυχική. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής εκκρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες θεωρούνται ορμόνες της χαράς, με αποτέλεσμα να αισθανθείτε μεγαλύτερη ευεξία και ηρεμία. Ακόμη, θα απασχολήσετε το μυαλό σας με μια άλλη δραστηριότητα, ώστε να μη σκέφτεστε διαρκώς τη συνέντευξη.

Παρότι υπάρχουν ήδη γυμναστικής που θεωρούνται πιο αγχολυτικά από άλλα, επιλέξτε αυτό που σας είναι πιο ευχάριστο και σχετικά εύκολο. Η γυμναστική εν προκειμένω γίνεται για να μειώσετε τη δυσαρέσκεια, όχι για βρείτε επιπλέον λόγο να ενοχληθείτε, κάνοντας κάτι που δεν σας αρέσει ή με το να πιαστείτε παντού.

 

Εκφράστε τις σκέψεις σας

Μερικές φορές, η καλύτερη λύση όταν αισθάνεστε πίεση για οποιονδήποτε λόγο είναι απλώς να το συζητήσετε με κάποιον. Εάν μια επερχόμενη συνέντευξη σας αγχώνει, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τον φόβο, το άγχος και τα υπόλοιπα δυσάρεστα συναισθήματα μόνοι σας. Μιλήστε με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή κάποιον άλλον που εμπιστεύεστε και μιλήστε του για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Με το να μιλήσετε  με κάποιον, θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιο άγχος πριν τη συνέντευξη. Μπορεί ακόμη να ακούσετε και κάποια χρήσιμη συμβουλή ή κάποια σκέψη που δεν είχατε κατά νου. Τέλος, είναι πιθανό να σας βοηθήσει κάνοντας πρόβα μαζί σας, ώστε να εξασκηθείτε.

 

Πάρτε σωστές αναπνοές

Tips για μείωση άγχους πριν από μια συνέντευξη

Πριν από τη συνέντευξη, αφιερώστε λίγο χρόνο στην αναπνοή σας. Πάρτε κάποιες βαθιές εισπνοές από τη μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα. Οι σωστές αναπνοές οδηγούν σε μεγαλύτερη ηρεμία. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι αναπνέετε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, διαβάστε περισσότερα στο Internet για τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής και αποκτήστε ένα σημαντικό εργαλείο για την προάσπιση της ψυχικής σας ευημερίας.

 

Μην το παρακάνετε με τους καφέδες

Εάν πίνετε καφέ είναι αναμενόμενο και σωστό να πιείτε και την ημέρα της συνέντευξης. Όμως χρειάζεται προσοχή να μην πιείτε παραπάνω από την καθιερωμένη ποσότητα που αντέχει το σώμα σας. Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε σε ετοιμότητα, αλλά εάν το παρακάνετε πριν τη συνέντευξη, μπορεί τελικά να σαμποτάρετε μόνοι σας τον εαυτό σας. Άλλωστε, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης προκαλεί υπερένταση και νευρικότητα.

Συνεπώς, μην πίνετε περισσότερο καφέ από ό,τι συνήθως πριν από τη συνέντευξή, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απαντάτε ικανοποιητικά σε ερωτήσεις, να επηρεάσει τη γλώσσα του σώματός σας και γενικώς να βλάψει τη συνολική σας παρουσία.

 

Ξεκινήστε νωρίτερα από το σπίτι

Με το να ξεκινήσετε νωρίτερα από το σπίτι εξασφαλίζετε ότι θα φτάσετε 100% εγκαίρως στα γραφεία διεξαγωγής της συνέντευξης. Έτσι, θα έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να ηρεμήσετε, να εγκλιματιστείτε και πάρετε τον ανάλογο χρόνο για την προετοιμασία σας πριν τη συνέντευξη.

Ακόμη, αποφεύγετε με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα να αργήσετε στο ραντεβού, κάτι το οποίο θα σας προξενήσει στην καλύτερη περίπτωση έντονο άγχος, αν όχι και το να χάσετε τη δουλειά πριν καν αρχίσει η συνέντευξη.
 

Συμπέρασμα

Tips για μείωση άγχους πριν από μια συνέντευξη

 

Ελπίζουμε να έγινε κατανοητό ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μειώσετε την ένταση, τον φόβο και το άγχος που προκύπτει εν αναμονή μιας συνέντευξης εργασίας. Μικρές συμπεριφορές και τακτικές θα σας κάνουν να εκτονωθείτε, να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια και τελικώς να βρείτε ηρεμία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι απολύτως φυσικό και κατανοητό να νιώθετε πίεση και τέλος ότι και αν τελικά τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Η επόμενη φορά θα είναι καλύτερη. Άλλωστε, όπως σχεδόν όλες οι δεξιότητες στη ζωή, έτσι και η σωστή παρουσίαση του εαυτού μας θέλει εξάσκηση, χρόνο και επανάληψη.