Το personal statement αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι σε ένα καλό βιογραφικό υποψηφίου. Παρόλα αυτά πολλοί υποψήφιοι δεν το συμπεριλαμβάνουν στα βιογραφικά τους ακόμη και σήμερα. Τι είναι όμως το personal statement και γιατί αναφέρεται ως ένα τόσο σημαντικό σημείο του βιογραφικού ενός υποψηφίου; Παρακάτω θα δούμε τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού personal statement, τέτοιο που μπορεί να σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, καθώς και μερικές συμβουλές για τη δημιουργία του.

 

Personal Statement

Το personal statement ή προσωπική δήλωση είναι ένα μικρό κείμενο σε ένα βιογραφικό, συνήθως μία παράγραφος, όπου σε αυτό ο υποψήφιος παρουσιάζει τον εαυτό του και επεξηγεί έμμεσα τις ικανότητες και την καταλληλότητά του για τη θέση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα σωστό personal statement μοιάζει να απαντά στο «Πείτε μου μερικά πράγματα για σας».

 

Personal Statement ή Συνοδευτική Επιστολή;

 

Συχνά, αντί για personal statement, χρησιμοποιείται μια συνοδευτική επιστολή, με παρόμοια χρήση, δηλαδή παρουσίαση προφίλ του υποψηφίου, καθώς και οι λόγοι επάρκειας και επιθυμίας για τη θέση εργασίας. Επομένως, δεν χρειάζονται συνήθως και τα δύο κατά τη διαδικασία αίτησης εργασίας.

Κάποιοι recruiters φαίνεται να προτιμούν το personal statement, έναντι της συνοδευτικής επιστολής, καθώς με αυτόν τον τρόπο όλα τα απαραίτητα στοιχεία, δυνατότητες και κίνητρα/φιλοδοξίες του υποψηφίου βρίσκονται στο ίδιο αρχείο/ έντυπο.

 

Γενικές συμβουλές για ένα personal statement

 -Το μέγεθος ενός personal statement πρέπει να είναι σύντομο, μέχρι περίπου 150 λέξεις (συνήθως πρόκειται για μια παράγραφο). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χρήση περιεκτικών και σαφών προτάσεων. Διατηρείται το ίδιο μέγεθος και κοινή γραμματοσειρά με το υπόλοιπο βιογραφικό σημείωμα. Η χρήση τίτλου είναι προαιρετική.

 

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πρώτο ενικό είτε τρίτο ενικό πρόσωπο στον λόγο σας παρουσιάζοντας το προφίλ σας. Τόσο το «Υπάλληλος γραφείου με εμπειρία» όσο και το «Είμαι λογιστής» είναι εξίσου δόκιμα. Σημαντικό είναι όμως να μείνετε πιστοί στον ίδιο τόνο και να μην προβείτε σε αλλαγές προσώπου εντός  του κειμένου.
 

- Εάν δυσκολεύεστε με το τι να γράψετε, χωρίστε το statement κατά τη συγγραφή του σε τρία μέρη. Αυτά είναι το α) Ποιος/Ποια είστε, β) Τι προσφέρετε στην επιχείρηση και θέση και γ) τους επαγγελματικούς στόχους.

 

Ξεκινήστε παρουσιάζοντας τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, «Φιλόλογος, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία, με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία και στην προετοιμασία μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις».

 

Συνεχίστε με το τι μπορείτε να προσφέρετε στην επιχείρηση. Αν δεν γνωρίζετε το τι πράγματι μπορείτε να προσφέρετε, αναρωτηθείτε γιατί είστε κατάλληλοι για τον συγκεκριμένο ρόλο και καλύπτετε μέρος ή σύνολο των απαραίτητων καθηκόντων και δεξιοτήτων. Εάν δεν έχετε σημαντικό μέρος της εμπειρίας ή της κατάλληλης γνώσης που να «δικαιολογεί» την καταλληλότητά σας, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα σχετικά επιτεύγματα (achievements), soft skills ή οτιδήποτε άλλο χρήσιμο και σχετικό με τον ρόλο.

Τέλος, ολοκληρώστε την προσωπική σας δήλωση επισημαίνοντας τους επαγγελματικούς σας στόχους. Για παράδειγμα, «Ενδιαφέρομαι να αναλάβω μια θέση σχετική με Χ, ώστε να εμβαθύνω περαιτέρω στο αντικείμενο και στον κλάδο του marketing/ διδασκαλία/οικονομικών/ κλπ.

 

Πώς είναι ένα καλό personal statement

 

Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα βιογραφικό

 

1. Αναφέρεται στο ποιος είστε.

Αναφερθείτε στο ποιοι είστε αυτήν την περίοδο στην καριέρα σας, δηλαδή στον τομέα ενασχόλησής σας ή ενδιαφέροντος. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το με τι απασχολείστε και τι σας αρέσει σε αυτό.

2. Συμπεριλαμβάνει τον επαγγελματικό στόχο σας

Ποιος είναι ο στόχος σας για το μέλλον. Αυτός ο στόχος σχετίζεται με τη θέση και την εταιρεία που επιθυμείτε να δουλέψετε. Επεξηγεί την επιδίωξή σας για την εργασία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και πόστο εργασίας.

3. Είναι προσαρμοσμένο και ενημερωμένο για τη θέση

Όπως κάθε στοιχείο του βιογραφικού σας, έτσι και το statement πρέπει να είναι εξειδικευμένο και ενημερωμένο για την επιθυμητή θέση. Πολλές φορές ένα statement για όλες τις αιτήσεις είναι αναποτελεσματικό και πρόχειρο. Επομένως, είναι απαραίτητες μερικές προσαρμογές.

4. Δεν γίνεται αναλυτική αναφορά στα υπόλοιπα μέρη του βιογραφικού

Αυτό μοιάζει να αντίκειται στην προηγούμενη αναφορά ότι η προσωπική δήλωση απαντά στο «Πείτε μου μερικά πράγματα για σας». Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Σκεφτείτε απλά το εξής. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρονται τα ίδια πράγματα δύο φορές. Πρόκειται για μια στοχευμένη σύμπτυξη.

5. Αποπνέει τον χαρακτήρα του υποψηφίου

Σαφώς και ένα personal statement ακολουθεί κάποια πρότυπα. Φυσικά και δεν επικροτείται πάντα η πρωτοτυπία, καθώς δεν πρόκειται για λογοτεχνικό κείμενο, αλλά για κάτι τελείως διαφορετικό. Ωστόσο, καλό είναι να διατηρεί ένα προσωπικό στοιχείο. Πολλές φορές εάν το κείμενο του statement εμπεριέχει ένα προσωπικό στυλ και χαρακτήρα μπορεί να τραβήξει θετικά την προσοχή των recruiters, ούτως ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία της συνέντευξης εργασίας.

 

Συμπέρασμα

Τι είναι και γιατί είναι απαραίτητο σε ένα βιογραφικό

Το personal statement αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο σε ένα βιογραφικό του σήμερα. Περιγράφει συνοπτικά το προφίλ του υποψηφίου, τις δυνατότητές του και τους στόχους του, σαν μια μικρή εισαγωγή στο προφίλ και τις δυνατότητές του Ακόμη, όμως, τονίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα του υποψηφίου, ώστε να ξεχωρίσει και να είναι σε θέση να διεκδικήσει επιτυχώς τη θέση εργασίας της αρεσκείας του. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να το συμπεριλάβεις και εσύ στο βιογραφικό σου σήμερα;