Πολλοί νέοι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ένα καλό βιογραφικό είναι και ένα «γεμάτο» βιογραφικό. Πράγματι, υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτήν την άποψη. Κάθε εργοδότης που λαμβάνει ένα βιογραφικό επιθυμεί να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ικανότητες, εκπαίδευση και προϋπηρεσία του υποψηφίου, ώστε να κρίνει αν είναι κατάλληλος για τη θέση που πρέπει να καλυφτεί. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, την αύξηση της εκπαίδευσης και της προϋπηρεσίας, υπάρχει και αύξηση του όγκου των πληροφοριών σε ένα βιογραφικό, αντικατοπτρίζοντας την πρόοδο και εξέλιξη του εργαζομένου. Επομένως, ο στόχος επετεύχθη. Ή μήπως όχι;

Ένα βιογραφικό με πάρα πολλές πληροφορίες κουράζει τον αναγνώστη και δεν μοιάζει επικεντρωμένο στον σκοπό που υποτίθεται εξυπηρετεί, δηλαδή την παρουσίαση της καταλληλότητας ενός υποψηφίου για μια συγκεκριμένη θέση.

Όταν πια το βιογραφικό έχει γεμίσει με τόσες πολλές πληροφορίες που πλέον προκαλεί σύγχυση, ήρθε η ώρα για επαναξιολόγηση για το τι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο CV.

 

Τι δεν χρειάζεται πλέον (ή και γενικώς)

 

1. Πολλές Πιστοποιήσεις & σεμινάρια

Υπάρχει πολύ έντονα η τάση συσσώρευσης πιστοποιήσεων και βεβαιώσεων παρακολούθησης σεμιναρίων από νεαρά άτομα στην ανάγκη τους να «γεμίσουν» με γνώσεις και προσόντα το βιογραφικό τους. Πράγματι, ένα βιογραφικό με σεμινάρια και πιστοποιήσεις δίνει την εντύπωση ότι το άτομο ενδιαφέρεται για τον επιστημονικό ή επαγγελματικό του πεδίο. Όταν όμως πλέον το βιογραφικό έχει αρκετές πληροφορίες και μπορεί να «σταθεί», καλό είναι η απαρίθμηση σεμιναρίων, ιδίως μη σχετικών με τη θέση, να αποφεύγεται.

Στις περισσότερες θέσεις εργασίας μη-junior, σπανιότατα ένα σεμινάριο ή η παρακολούθηση μιας ημερίδας θα σας εξασφαλίσει μια θέση εργασίας. Επομένως, κρατήστε μόνο τα σχετικά και πιο αξιόλογα.

 

2. «Προϋπηρεσία που δεν σχετίζεται με τη θέση

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν περάσει από πολλές θέσεις εργασίας εκ των οποίων πολλές δεν σχετίζονται με τη θέση που μπορεί να διεκδικούν σήμερα. Λόγου χάρη, αρκετοί υπάλληλοι γραφείου ξεκίνησαν στα νεανικά τους χρόνια να εργάζονται στην εστίαση. Μπορεί αρχικά να είχαν την εστίαση στο βιογραφικό ως πρότερη εργασιακή εμπειρία, καθώς αυτό σήμαινε ότι είχαν εικόνα του τι σημαίνει εργασία, εξυπηρέτηση πελατών, επίλυση προβλημάτων κλπ. Ωστόσο, εάν πλέον υπάρχει πιο σχετική εμπειρία, τέτοιου είδους προϋπηρεσία μπορεί να παραλείπεται.

Ακόμη και εάν επιλεχθεί η διατήρηση της παλιάς προϋπηρεσίας στο βιογραφικό, σίγουρα δεν χρειάζεται να είναι αναλυτική. Η αναφορά σε καθήκοντα και αρμοδιότητες μη σχετικές με τη θέση σε πολύ παλιές δουλειές καλό είναι να περιορίζεται στο ελάχιστο. Με αυτόν τον τρόπο, το βιογραφικό γίνεται άμεσα πιο ευανάγνωστο και συνοπτικό.

 

3. Ικανότητες & επιτεύγματα παλιά και μη σχετικά

Η λογική είναι παρόμοια με αυτήν που αναφέρθηκε για την επαγγελματική προϋπηρεσία. Αφαίρεση ή μείωση όσων επιτευγμάτων δεν σχετίζονται άμεσα με τη θέση ή πλέον φαντάζουν λιγότερο σημαντικά από ό,τι όταν γράφτηκαν. Άλλωστε, εάν το βιογραφικό σας είναι καλό και σχετικό με την εργασία που διεκδικείτε, θα έχετε τη δυνατότητα να αναφερθείτε σε αυτά στη συνέντευξη (εφόσον χρειαστεί).

 

4. Χόμπι που δεν σχετίζονται με τη θέση

Το κατά πόσο χρειάζεται να γίνεται αναφορά στα hobbies ενός υποψηφίου στο βιογραφικό του είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Σίγουρα αποτελεί μια προαιρετική ενότητα στο CV που σπανίως έχει να προσφέρει κάτι στον υποψήφιο, καθώς σχεδόν ποτέ κάποιος εργοδότης δεν θα σας επιλέξει βάσει των ενδιαφερόντων σας. Σπανιότατα, εάν τα hobbies σχετίζονται με τη θέση και δείχνουν ενδιαφέρον για τον τομέα ενασχόλησης, τότε ίσως έχουν κάποια αξία. Τα μη σχετικά όμως μπορούν να παραληφθούν. Επομένως, τα χόμπι αποτελούν μια ενότητα με μικρή σημασία και εάν χρειάζεται να εξοικονομηθεί χώρος, μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν.

5. Πολλά soft skills

Η προσθήκη soft skills στο βιογραφικό αποτελεί μια αρκετά ισχυρή τάση παγκοσμίως. Τα soft skills είναι οι δεξιότητες που δεν πιστοποιούνται, αλλά αποτελούν προϊόν εμπειρίας και  καλλιέργειας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδες, η αποφασιστικότητα, η οργανωτικότητα και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι αναφορές είναι καλές προσθήκες στο βιογραφικό αρκεί η επιλογή να είναι επιλεκτική. Εν ολίγοις, προτιμήστε μόνο τα soft skills που είναι σχετικά με τη θέση που διεκδικείτε (και αυτά που αφορούν την υπάρχουσα θέση, εάν εργάζεστε).

 

Τι παραμένει;

Τελικά τι απομένει στο βιογραφικό; Η ουσία:

- Τα προσωπικά στοιχεία και τα στοιχεία επικοινωνίας

- Η σχετική με τη θέση προϋπηρεσία

- Η εκπαίδευση (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και οι σχετικές με τη θέση πιστοποιήσεις και σεμινάρια

- Η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες

- Τα σχετικά soft skills

- Μια μικρή αναφορά στο ποιος είστε

 

Η φωτογραφία μένει ή φεύγει;

Αυτό το ερώτημα αποτελεί πολύ αμφιλεγόμενο θέμα και η απάντηση είναι διαφορετική ανά χώρα. Στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές προτείνεται να υπάρχει η φωτογραφία, ιδίως όταν το βιογραφικό αποστέλλεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, κάθε εταιρεία είναι διαφορετική και ακολουθεί άλλα πρότυπα και λογική.

Εάν θέλετε να υπάρχει φωτογραφία εντός βιογραφικού, επιλέξτε την πιο επαγγελματική και «formal» σας. Μια λιγότερο σοβαρή φωτογραφία δημιουργεί πολύ κακές εντυπώσεις και σίγουρα είναι καλύτερο να μην τη συμπεριλάβετε.

 

Συμπέρασμα

 

Ένα βιογραφικό χρειάζεται συχνές εκκαθαρίσεις για να είναι κατάλληλο εργαλείο διεκδίκησης μια θέση εργασίας. Χρειάζεται να γίνεται ανάλυση μόνο των πιο αξιόλογων στοιχείων και παράλειψη ή συνοπτική αναφορά στα λιγότερο σχετικά.

Οι συγκεκριμένες συμβουλές έχουν ως σκοπό να σας δώσουν μια ιδέα για το πώς να ξεκινήσετε τις διορθώσεις σας. Πρόκειται, δηλαδή, για γενικές συμβουλές που σε γενικές γραμμές μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση. Φυσικά, χρησιμοποιήστε την κριτική σας σκέψη για το τι περιττεύει και τι είναι απαραίτητο συγκεκριμένα για εσάς και τη θέση που διεκδικείτε.