Πόσο χρόνο θες πραγματικά για να μάθεις ένα νέο αντικείμενο και να γίνεις καλός σε αυτό; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Πριν περίπου δέκα χρόνια ένα βιβλίο που λεγόταν Outliers (υπάρχει και στα ελληνικά με τον τίτλο Άνθρωποι που ξεχωρίζουν), γραμμένο από τον Malcolm Gladwell, προκάλεσε αίσθηση και έγινε ένα από τα κλασικά bestsellers στον κόσμο της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Μέσα στο βιβλίο αυτό υπήρχε ο κανόνας των 10.000 ωρών, έλεγε δηλαδή ο Gladwell ότι για να γίνεις αστέρι σε κάτι χρειάζεσαι 10.000 ώρες μαθητείας και εξάσκησης.

Δέκα χρόνια μετά, το βιβλίο παραμένει διάσημο, αλλά ο κανόνας των 10.000 ωρών έχει σοβαρά αμφισβητηθεί από πολλούς ειδικούς – και ευτυχώς δηλαδή γιατί 10.000 ώρες δεν μας περισσεύουν, και ως αριθμός είναι ολίγον τι αποκαρδιωτικός σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γρήγορα και μπορεί να θες να μάθεις κάτι καινούργιο χωρίς να ασπρίσουν τα μαλλιά σου πάνω από υπολογιστές και βιβλία.

Θα μπορούσαμε να σου πούμε άπειρα πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά τα συμφωνήσαμε: δεν θέλουμε να ασπρίσουμε πάνω από έναν υπολογιστή, οπότε έλα να δούμε πολύ συνοπτικά με ποιες μεθόδους καταρρίπτεται ο κανόνας των 10.000 ωρών και πώς μπορείς να εξασκηθείς γρήγορα σε μια νέα δεξιότητα.

1.Καθόρισε
με ακρίβεια τι θες να μάθεις.
 Μια καινούργια γλώσσα προγραμματισμού; Σχέδιο;
Δημιουργική γραφή; Ας είσαι όσο πιο συγκεκριμένος μπορείς. Γιατί αυτό που
μας καθυστερεί συνήθως είναι ότι δεν είμαστε συγκεκριμένοι στο τι θέλουμε.

Διαβάστε περισσότερα >>