Γνώριζες ότι ορισμένες εταιρείες πραγματοποιούν διαδικτυακές συνεντεύξεις μέσω βίντεο ακόμη και στο Whatsapp;

Φυσικά, αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις, αλλά μπορεί να συμβεί - πιθανώς γνωρίζετε ήδη ότι πολλές εταιρείες έχουν αποφασίσει τη μεταφορά των συνεντεύξεων στο διαδικτυακό περιβάλλον.

 

Πριν από τη διαδικτυακή συνέντευξη, πιθανότατα θα συμμετέχεις σε μια προκαταρκτική τηλεφωνική συνομιλία περίπου 5 λεπτών, στην οποία αναφέρονται  τα βασικά κριτήρια (θέση εργασίας, βασικά καθήκοντα, βαθμός ενδιαφέροντος του υποψηφίου και πιθανώς το ύψος του μισθού). Στη συνέχεια, λαμβάνεις την πρόσκληση για τη συνέντευξη μέσω βίντεο. 

 

Οι διαδικτυακές συνεντεύξεις πραγματοποιούνται συνήθως μέσω Skype, Microsoft teams (δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις τίποτα, μπορείς να μεταβείς απευθείας στην ιστοσελίδα) και Zoom (εάν χρησιμοποιείς φορητό υπολογιστή, μπορείς επίσης να μεταβείς απευθείας στην ιστοσελίδα, αλλά βεβαιώσου ότι έχεις κάνει τη σχετική εγκατάσταση εκ των προτέρων, εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου τηλέφωνο). Στις σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες προαναφερθήκαμε, οι διαδικτυακές συνεντεύξεις μέσω βίντεο μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και στο Whatsapp, όταν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

 

Ας ξεκινήσουμε τώρα.

 

Το πρώτο βήμα είναι απλό: αποφάσισε πρώτα αν θα συμμετέχεις στη συνέντευξη με το φορητό υπολογιστή ή το τηλέφωνό σου.

Στην περίπτωση που αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνο, το πλεονέκτημα είναι η καλύτερη ποιότητα εικόνας - έτσι ο υπεύθυνος προσλήψεων μπορεί να σε δει καλύτερα.

Προσοχή, εάν ορίσεις αυτήν την επιλογή, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να κρατήσεις το τηλέφωνο σε σταθερό σημείο. Διαφορετικά, θα κουνιέται πολύ και το άτομο με το οποίο μιλάς θα δυσκολευτεί να σε παρακολουθήσει. 

 

Τα επόμενα βήματα είναι εξίσου απλά. Λάβε υπόψη τα εξής:

1. Βεβαιώσου ότι έχεις δοκιμάσει τις συσκευές σου και το σύνδεσμο συμμετοχής πριν από την συνέντευξη, για να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα.

2. Μπες στον σύνδεσμο της συνέντευξης 5 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη (κατά προτίμηση ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο).

3. Βεβαιώσου ότι το ντύσιμό σου είναι επαγγελματικό- αυτό είναι σημαντικό επειδή ο εργοδότης δεν μπορεί να σε δει πρόσωπο με πρόσωπο.

Τα επαγγελματικά πουκάμισα και οι μπλούζες σε ουδέτερες αποχρώσεις είναι μια καλή επιλογή και δεν χρειάζεται γραβάτα, μπουφάν ή άλλα αξεσουάρ.

4. Η στάση σου είναι εξίσου σημαντική με το ντύσιμο που θα επιλέξεις: βεβαιώσου ότι έχεις την πλάτη σου ίσια και ρύθμισε την εικόνα έτσι ώστε να πιάνει το σώμα σου από τη μέση και πάνω.

5. Πρόσεξε τι αντικείμενα ή διακόσμηση έχεις στο φόντο- ένας απλός τοίχος είναι προτιμότερος από διάφορα ανακατεμένα αντικείμενα.

6. Μέχρι να σου δώσουν την ευκαιρία να τους απευθυνθείς στον ενικό, μίλησε στα άτομα που συμμετέχουν στη συνέντευξη χρησιμοποιώντας τον δεύτερο πληθυντικό.

7. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται μόλις για την πρώτη φάση, κάνε λίγες ερωτήσεις (1-2) στο τέλος της συνέντευξης.

 

Θα έχεις εξαρχής ένα μεγάλο πλεονέκτημα εάν δώσεις προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ακόμα κι αν φαίνονται απλά με την πρώτη ματιά, αυτές κάνουν τη διαφορά. Καλή επιτυχία!!!