Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμες οι δύο μελέτες για τα θετικά και τα αρνητικά από την νομοθετική ρύθμιση ενός κατώτατου μισθού στην Κύπρο, και στη συνέχεια θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος. Αυτό λέχθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία συζήτησε τις τρεις προτάσεις νόμου για τον καθορισμό στην χώρα ενός κατώτατου μισθμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, μιλώντας μετά την Επιτροπή είπε πως με βάση την ενημέρωση από το Υπουργείο, το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για ολοκλήρωση των μελετών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τηρείται. Αμέσως μετά θα μπούμε στο επόμενο στάδιο που είναι η έναρξη κοινωνικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Φακοντής είπε πως μέσα από τη συζήτηση έχει διαφανεί πως υπάρχουν δύο σχολές, από τη μια είναι οι εργοδότες και από την άλλη οι συντεχνίες που είναι έντονα υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης ενός κατώτατου μισθού αλλά όχι εθνικού κατώτατου μισθού, που να πλαισιώνεται παράλληλα με βασικούς όρους απασχόλησης, όπως ωράριο, Ταμείο Προνοίας, αργίες και άλλα.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε πως η καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού έξω από το πλαίσιο του συστήματος των εργασιακών σχέσεων πολύ πιθανόν να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, όπως η ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου και η νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων.

Διαβάστε περισσότερα >>