Τα περισσότερα άρθρα που αφορούν τις συνεντεύξεις εργασίας αναλύουν τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν και τον καλύτερο δυνατό τρόπο απάντησης από μεριάς σας. Ωστόσο, παρότι ασχολούνται με τη σωστή παρουσίαση του βιογραφικού σας, σπάνια αναλύουν έναν άλλον παράγοντα που οδηγεί σε μια επιτυχημένη συνέντευξη. Αυτός ο παράγοντας, μάλιστα, δεν έχει να κάνει καν με αυτό που λέτε με λόγια, αλλά με το ίδιο σας το σώμα.

Η μη λεκτική επικοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται και με τη γλώσσα του σώματος, λέει περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Σύμφωνα με έρευνες  πάνω από το 50% του μηνύματος που στέλνουμε όταν επικοινωνούμε είναι μη λεκτικό. Η γλώσσα του σώματος εκφράζει μηνύματα που το άτομο αντιλαμβάνεται είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα συμπεράσματά του. Επομένως, η γλώσσα του σώματος είναι σημαντικότατο στοιχείο στην επικοινωνία μας με τρίτους.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε τους τρόπους που μπορείτε και εσείς να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματός σας με τέτοιον τρόπο που να αυξήσει σημαντικά την απόδοσή σας στη συνέντευξη, περνώντας τα μηνύματα που εσείς επιθυμείτε.

 

Η πρώτη εντύπωση μετράει

Η πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική γιατί επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την άποψη που σχηματίζει ένα άτομο για κάποιο άλλο, ιδίως όσον αφορά μια συνέντευξη, όπου μπορεί να μη δοθούν άλλες ευκαιρίες για επικοινωνία (και αλλαγή της εκτίμησης για κάποιον). Επομένως, πριν καν αρχίσει η συνέντευξη, δείξτε έναν θετικό και πρόσχαρο χαρακτήρα τόσο λεκτικά όσο και με τη γλώσσα του σώματος. Χαμογελάστε, δείξτε θάρρος, ευγένεια, αλλά και διακριτικότητα. Δεν μπορείτε να ξέρετε ποια είναι τα άτομα που βλέπετε μπροστά σας. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζετε τις εντυπώσεις από πιθανώς μελλοντικούς συναδέλφους και διευθυντές.

 

Δείξτε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τη θέση

Έχετε αυξημένες πιθανότητες να προσληφθείτε εάν δείξετε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τη θέση που διεκδικείτε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι θα εργαστείτε με χαρά και προσήλωση, χωρίς αρνητισμό. Ο τρόπος που μπορείτε να κοινοποιήσετε αυτόν τον ενθουσιασμό είναι με το χαμόγελό σας, με σπιρτάδα στα μάτια και με κινήσεις των χεριών σας καθώς μιλάτε. Δεν μιλάμε για κάτι υπερβολικό ή επιτηδευμένο. Απλά, το σώμα σας να δείχνει μια κινητικότητα και τα χέρια να συνοδεύουν και να δίνουν έμφαση στον λόγο σας.

Εάν δεν ξέρετε πόση εκφραστικότητα να δείξετε με τον τόνο της φωνής σας και με τη γλώσσα του σώματος, παρατηρείστε διακριτικά τα άτομα που σας παίρνουν συνέντευξη. Πώς φαίνεται να εισπράττουν αυτό που εκπέμπετε; Φαίνονται θετικά προσκείμενοι ή το αντίθετο; Αναλόγως, λοιπόν, και με τη δική τους γλώσσα του σώματος, προσαρμόζετε και εσείς τη δική σας, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτό που πρεσβεύουν ως επαγγελματίες και ως άτομα τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή.

Για να δείξετε επίσης ενδιαφέρον και να κερδίσετε την εύνοιά των ανθρώπων που σας παίρνουν συνέντευξη, κάντε eye contact μαζί τους και όταν σας μιλούν να έχετε ελαφριά κλίση προς το μέρος τους. Αυτό τους περνά το μήνυμα ότι ακούτε με προσοχή το τι σας λένε.

 

Συνέντευξη εργασίας και γλώσσα του σώματος: Αυτό που εκπέμπεις μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα

 

Εκπέμψτε θάρρος και όχι ανασφάλεια

Μπαίνοντας στον χώρο της συνέντευξης, αλλά και κατά τη διάρκειά της, διατηρήστε καλή στάση του σώματος, με πίσω τους ώμους, κοιτώντας ευθεία και όχι σκυφτά. Αυτή η εικόνα περνά το μήνυμα θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Αντίθετα, το σταύρωμα των χεριών, το κούνημα των ποδιών, το παιχνίδι με τα μαλλιά, το «καθάρισμα» των δοντιών με τη γλώσσα, αλλά και άλλες συμπεριφορές δείχνουν συνήθως νευρικότητα, στρες και υπερένταση. Το κοίταγμα του ρολογιού, δε, δείχνει ότι θέλετε να τελειώσει η διαδικασία και η ψυχική ένταση που σας επιφέρει, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Κάντε πρόβες και σωστή έρευνα

Πριν πάτε για τη συνέντευξη, ίσως είναι καλό να κάνετε κάποιες πρόβες στον καθρέφτη σας ή με το κινητό σας, για να δείτε πώς στέκεστε και μιλάτε. Προσπαθήστε να δείτε πώς είναι η στάση σας στην καρέκλα, πώς είναι ο τόνος της φωνής σας καθώς μιλάτε, το χαμόγελό σας κοκ. Προσπαθήστε να αντιγράψετε τις παραπάνω συμπεριφορές. Δοκιμάζοντας τις συμπεριφορές και τη στάση του σώματος κάποιου που έχει θάρρος είναι πιο εύκολο να τις μιμηθείτε αποτελεσματικά και στη συνέχεια να βρείτε τη δική σας σωματική εκδοχή του θάρρους.

Τέλος, μην ξεχνάτε να κάνετε έρευνα γύρω από την εταιρεία στην οποία πρόκειται να δώσετε συνέντευξη. Έχοντας καλή εικόνα και γνώση γύρω από τις δραστηριότητες, το αντικείμενο και τη νοοτροπία της εταιρείας, θα είστε σε καλύτερη θέση να δείξετε θάρρος και αυτοπεποίθηση, γιατί πράγματι θα νιώθετε έτσι.

 

Συμπέρασμα

Συνέντευξη εργασίας και γλώσσα του σώματος: Αυτό που εκπέμπεις μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα

Η γλώσσα του σώματος είναι βασικό στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας. Το σώμα μας λέει πολύ περισσότερα από όσα καταλαβαίνουμε στους γύρω μας και έτσι μπορεί να προδώσει την αμηχανία, τον φόβο και την ανασφάλειά μας. Έχοντας αυτή τη γνώση κατά νου, μπορείτε να παρέμβετε στον τρόπο που το σώμα σας εκφράζει τις σκέψεις και συναισθήματά σας, κάνοντάς το να δείχνει αυτό που συνειδητά επιθυμείτε. Δείξτε, λοιπόν, στην εταιρεία ότι είστε ένα άτομο με θάρρος, ενθουσιασμό για τη δουλειά, έτοιμο να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της θέσης. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόσληψή σας θα είναι μονόδρομος.