Μερικές φορές, μιλάμε φευγαλέα για την ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και συχνά μένουμε μόνο σε θεωρητικές συζητήσεις.

 

Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την θεωρία σε πράξη. Οπότε, από τις 28 Ιουνίου έως και τις 2 Ιουλίου θα μιλήσουμε ακατάπαυστα για την ευημερία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, σε συνεργασία με το Thrive Global Greece. Συγκεκριμένα, θα απευθυνθούμε σε 4 τομείς ευεξίας, και την τελευταία ημέρα θα δημιουργήσουμε μια λίστα με συγκεκριμένες δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους τομείς που αναφέρονται.

 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε -και πάλι- για την ευημερία, ειδικά καθώς ακολουθεί το World WellBeing Week 20201 (28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου). Η ευημερία έχει γίνει τόσο πολυσυζητημένη, που είναι πολύ πιθανόν να έχεις ξεχάσει τι σημαίνει πραγματικά. Ύστερα από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο θέμα είναι απαραίτητο.

 

Τι είναι η ευημερία;

Η ευημερία είναι μια σύγχρονη λέξη, αλλά με αρχαίες ρίζες και για αυτό υπάρχουν πολλοί ορισμοί αυτής. Για εμάς, η ευημερία είναι ένας προσωπικός στόχος και μια διαρκής αναζήτηση. Είμαστε υπεύθυνοι για τις δικές μας επιλογές, την συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μας, αλλά η ευημερία επηρεάζεται σημαντικά από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, γι’ αυτό και προτείνουμε να δημιουργήσεις τον δικό σου ορισμό της ευημερίας, διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να διαχειριστείς πιο εύκολα κάθε τομέα του.

 

Πόσα είδη ευημερίας υπάρχουν;

Ευημερία σημαίνει κάτι περισσότερο από σωματική και ψυχική υγεία. Τα περισσότερα μοντέλα ευεξίας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6 διαστάσεις (μερικές φορές ακόμα και έως 9 ή 12) και γνωρίζουμε ήδη 2 από αυτές: σωματική και πνευματική. Σε αυτές προστίθενται η συναισθηματική, η πνευματική, η κοινωνική και η περιβαλλοντική.

 

28 Ιουνίου – Σωματική ευημερία

Η σωματική ευημερία σημαίνει η κατανόηση και η διαχείριση της υγείας, λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, βελτίωση της υγείας όπου χρειάζεται, διαχείριση χρόνιων παθήσεων, η αντιμετώπιση και η ανάρρωση μιας οξείας ασθένειας ή ενός ξαφνικού τραυματισμού και η επιτυχής επιστροφή σε πλήρη λειτουργικότητα, στο σπίτι και στη δουλειά. Οι ειδικοί θα μας βοηθήσουν με ασκήσεις ευεξίας που θα χαλαρώσουν το σώμα μας.

 

29 Ιουνίου – Συναισθηματική ευημερία

Όταν έχουμε συναισθηματική ισορροπία, σημαίνει ότι είμαστε αυτοσυνείδητοι και διατηρούμε μια καλή ψυχική υγεία. Ταυτόχρονα, είμαστε ανθεκτικοί και διαχειριζόμαστε με επιτυχία το άγχος, θετικά και αρνητικά συναισθήματα, κρίσεις ζωής και διατηρούμε σταθερότητα όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες ή τραυματισμούς

 

30 Ιουνίου – Οικονομική ευημερία

Η επίτευξη οικονομικής ευημερίας σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις οικονομικές μας δεσμεύσεις και τον προϋπολογισμό μας, να επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους, να μπορούμε να προστατευθούμε από ρίσκα, να εξοικονομήσουμε για απρόβλεπτες καταστάσεις ή μελλοντικές ανάγκες (π.χ. κολέγιο ή συνταξιοδότηση) και να αντιμετωπίσουμε οικονομικά σοκ.

 

1 Ιουλίου – Κοινωνική ευημερία

Η κοινωνική ευημερία σημαίνει σύνδεση: η κατανόηση του τρόπου σωστής αλληλεπίδρασης με τους άλλους, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η κοινωνική αποδοχή, η γνώση του τρόπου παροχής και λήψης υποστήριξης, η συνεργασία με άλλους, η ικανότητα επίλυσης συγκρούσεων και η προσαρμογή στις αλλαγές. Η σύνδεση έχει ισχύ στην οικογένεια και τους φίλους, τον χώρο εργασίας και την ευρύτερη κοινότητα.

 

2 Ιουλίου – Σχέδιο δράσης για μια καλύτερη ζωή

Την τελευταία ημέρα της εκστρατείας θα συνοψίσουμε τις ενέργειες για τη βελτίωση της ζωής μας. Θέλουμε μια καλύτερη κατάσταση ευημερίας, τόσο για την προσωπική όσο και για την επαγγελματική μας ζωή.

 

Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά;

Μάθε ότι δεν χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο ή να ακολουθήσεις μια αυστηρή δίαιτα για να αισθανθείς ευεξία στην καθημερινή σου ζωή. Μας καθοδηγεί μια απλή ιδέα. Η κοινωνική ζωή, η άσκηση, η διατροφή, ο ύπνος και η προσοχή, είναι όλα σημαντικά για την καθημερινή μας ευεξία. Και όταν κάνουμε απλές και υγιεινές επιλογές καθημερινά, καταφέρνουμε να περιορίσουμε το άγχος μας.

 

Θέλουμε ο κάθε ένας από εμάς να εξασκεί υγιεινές καθημερινές συνήθειες για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία, έτσι ώστε να ακμάζουμε, αντί απλά να επιβιώνουμε.

Συνεχίζουμε λοιπόν! Το Poudouleveis.gr και το Thrive Global ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενημερώσουν όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες το πόσο σημαντική είναι η ευημερία στην προσωπική ζωή και την εργασία μας.

 

Μεταξύ 28 Ιουνίου - 2 Ιουλίου, αντιμετωπίζουμε έναν τομέα ευημερίας κάθε μέρα και φέρνουμε ειδικούς για να μας βοηθήσουν να τον βελτιώσουμε. Στο τέλος, θα έχουμε μια λίστα ενεργειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο.

 

Επιπρόσθετα, προκαλούμε οργανισμούς να ενωθούν μαζί μας. Κάνουμε ένα άλμα ευημερίας, επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί σωματικά και να αποδίδουμε καλύτερα όταν φροντίζουμε το μυαλό μας.

 

Δέχεσαι την πρόκληση;

Εγγράψου στο ενημερωτικό μας δελτίο και υποσχόμαστε να σου προσφέρουμε σχετικές πληροφορίες και πραγματικές συμβουλές, τόσο για την ευεξία όσο και για την ελληνική αγορά εργασίας.